maanantai 2. kesäkuuta 2008

CHAITEN - TULIVUORI PURKAUTUI

Keskustelua verkossa :


ST :
Chaiten-tulivuori purkautui tuhatvuotisen tauon jälkeen
Chaiten tulivuori syöksee tuhkaa ja laavaa viikkokausia.

Myanmarissa on tämän päivän tiedon mukaan 100.000 kuolonuhria ja miljoona koditonta, joilla ei ole puhdasta vettä. Humanitaarinen ja ekologinen katastrofi ympärillämme on tosiasia.

Satoja tuhansia vuosia tasaisesti sahannut hiilidioksiidikäyrä on noussut pystyyn kuin vatupassi. Ilmasto lämpiää.

Kaikki nykyiset globaalit, sivistyneet poliitiset järjestelmät ovat pudonneet kyydistä. Ne perustuvat jatkuvaan talouskasvuun luonnon reunaehdoista ja tulevista sukupolvista ja biosfääristä välittämättä.

Valta on niillä, jotka tuhoavat ja kuluttavat ehtyviä luonnonvaroja kaikkein kiihkemmin. Olemme mielipuolisen globaalin taloushirviön armoilla ja sen uhri.

Ihmiskunta on siirtynyt teollistuneen ajan jälkihistoriaan. Meidän on pysähdyttävä - sytytettävä kynttilä ja katsottava liekkiin, kunnes kyyneleet vuotavat.

Jos kellään ei olisi liikaa, kaikilla olisi tarpeeksi.

Myanmar on keskellämme.


kemppari :
Kynttilän polttaminenkin on sama kuin polttaisi vastaavan määrän öljyä, joten se on vähän huono tapa surra ympäristökatastrofia! Kaiken pahan alku on maapallon ylikansoitus ja rikkaiden ahneus. Se joka keksii toimivan ratkaisun näihin ongelmiin, on löytänyt viisasten kiven ja palkittakoon kaikilla Nobel-palkinnoilla.


ST :
ONKO MEIDÄN OHJELMOITAVA AIVOMME UUDELLEEN ?

Matti Bergström on aivotutkija. 80- luvulla, kun hän toi julkisuuteen arvo-invalidikäsitteen ja kritisoi koululaitosta pelkästä älyllisyyden kehittämisestä ja käyttämämme ja tuottamamme tiedon arvottomuudesta, kiinnostuin Matin ajatuksista.
Matti perustelee tutkimuksiinsa viitaten, että yksilön psyyke on osittain itsenäinen tekijä, jota yksilö ei kaikin osin itse hallitse. Kaiken lisäksi psyyke on itsenäistä energiaa. Samalla tavalla hänen mukaansa toimii globaalinen psyyke : ”Ihmiskunta ei kaikilta osin hallitse tai pysty ohjaamaan psyykkistä kapasiteettiaan, joka pystyy operoimaan itsenäisesti tai ainakin osittain meistä riippumattomasti !”
Huh, onpa melkoinen heitto arvostetulta tutkijalta ?

Tämä pelottava ja jossain määrin paradoksaalinen väite ja tosiasia haastaa meidät oppimaan paremmin tuntemaan niitä osatekijöitä, joista yksilöllinen ja globaali psyykkinen kapasiteettimme koostuu, vaatii Matti.
Itse kysyisin heti, että onko yksilöllisellä ja globaalisella psyykellä ja sen energialla tosiasiallinen yhteys maapallon tietoisuuteen, niihin salaperäisiin ja salattuihin luonnon yliaistillisiin voimiin, joista nykyinen, kokeellinen luonnontiede käsittää vain näkyvän todellisuuden ja yrittää sitä kautta analysoida ja kehittää tosina pitämiämme luonnontieteellisiä faktoja – ilman arvoja ?

Ihminenhän on kehittänyt tieteen, oppiakseen tuntemaan itseään ja ympäristöään ja hallitakseen sitä.
Nyt olemme tilanteessa, missä mitkään entiset opit eivät enää auta. Me emme enää kykene hallitsemaan luontoa, pahenevia trooppisia hirmumyrskyjä tai tsunameja minkäänlaisilla kemikaaleilla tai ulkoisilla vempaimilla. Puuttuuko meiltä arvot, kohtuus, oikeudenmukaisuus, empatia, totuus ?

Ilmastomuutoksen ja luonnonvarojen ehtymisen keskellä on pakko tunnustaa, että nykytieteen peli on menetetty. Monet tiedemiehet sen jo tunnustavatkin, varsinkin ekologit - Ihmiskunnan peli on jo pelattu ! Mutta onko sittenkään ? Onko sittenkin vielä olemassa salattu totuus jossakin käsittämättömässä piilossa, mikä saattaisi auttaa meitä muuttamaan väistämättömältä näyttävän ja yhäkin pahenevan humanitaarisen ja ekologisen täysromahduksen ?
Pystyisikö ihminen sittenkin hallitsemaan ja tyynnyttämän luonnonvoimia ja palauttamaan rauhan ja sovun maan päälle ?

- Onko ihmiskunnan tietoisuuden ja maapallon yliaistillisten luonnonvoimien tietoisuuden välillä salattu yhteys ? Laotse väittää, samoin kuin muittenkin suurten uskontojen eettiset ja moraaliset opit, että kun ihmisyhteiskunnassa vallitsee oikeus ja rauha, tuulen ja veden luonnonvoimat liikkuvat myös sopusointuisesti. Siten ihmiset vaikuttavat luonnonvoimiin ja luonnonvoimat ihmisiin.
Myös Matti Bergström väittää, aivofysiologiaan perustuen, että uskontojen opit ihmisissä vaikuttavista ” hyvistä ja pahoista voimista ” ja pahan voittamisen välttämättömyydestä ovat tosia.


kemppari :
Ihminen on elämäänsä helpottaakseen keksinyt kaikkea mahdollista, mutta samalla vajonnut tuhon suohon. Tarvitaan joku aivan veret seisauttava tapahtuma, ennen kuin todelliset päättäjät uskovat muutoksen tarpeen olevan juuri nyt eikä kolmenkymmenen vuoden päässä.

Ihminen on hyttysen pieruakin pienempi vaikuttaja avaruuden mittakaavassa, vaikka on onnistunut kehittämään menetelmät tuhota elämä omalta asuinplaneetaltaan. Se, miten ja mistä kaikki on alkunsa saanut avaruudessa ja mihin kaikki päättyy, on ja tulee olemaan ihmisjärjen ulottumattomissa. En pidä vääränä olettamusta meille tuntemattoman vaikuttajan eli Jumalan olemassa olosta.


Kari M. Oittinen :
- Ei mitään uutta auringon alla
200 m korkea zunamiaalto pyyhkäisi minolaisen sivisaation Kreetalta, kun Theran kraateri rjähti n. 3400 vuotta sitten.

Ei kommentteja: