keskiviikko 29. joulukuuta 2021

Fukushiman radiologinen katastrofi on ikuisuusongelma

 

Suomen viides ydinvoimala, 1600 MW:n TVO:n Baabeli, OL3 on käynnistetty. Suomalaisten huoli on suuri. Muistissa on Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuus 1986, minkä seurauksena myös Suomi sai osansa tappavasta säteilystä. Kun planeettamme sitten jytkähti 11.3.2011, selvisi, että kaikki ihmisen rakennelmat ovat vain huojuvia korttitaloja. Mannerlaattojen liike aiheutti jättitsunamin ja maanjäristyksen, minkä seurauksena Fukushiman ydinvoimala räjähti ja päästi valtavia määriä radioaktiivisia aineita yli maanpiiriin. Japanissa päättyi ydinvoiman ”kulta-aika” ja koko maailman ydinvoiman kuolinkamppailu alkoi. 

2016 Japanin hallitus arvioi, että voimalan purkaminen, saasteiden poistaminen ja korvaukset maksaisivat jopa 21,5 biljoonaa jeniä, 170 miljardia euroa, 20% maan vuosibudjetista.

Fukushiman tuhkasta nousi kuitenkin maailman uusiutuvan energian kultakausi, paitsi Suomessa, jossa rakenteilla on myös venäläisen Rosatomin ydinvoimala Hanhikivessä. Putinin Rosatom on keskittynyt ydinvoimaan ja ydinaseisiin. Suomesta on tehty Euroopan ydinreservaatti. 

Kun muu Eurooppa lopetti uraanin louhinnan katastrofaalisista ympäristösyistä, Talvivaara aloitti. On täysin mahdollista, että kansantalouden alasajon seurauksena tänne rahdataan myös Euroopan ydinjätteet, koska Suomi ainoana maana maailmassa kaivelee näsäviisaana myös Onkaloa Olkiluodon kallioon. IAEA on jo 80-luvulta suunnitellut yhteistä loppusijoitusta Euroopan ydinjätteille.

Ydinteknologia riistäytyi käsistä - radiologiseen katastrofiin ei ratkaisua

 
Mannerlaatta ei tottele” on Tapani Jussilan kirja Fukushiman tragediasta, joka jatkuu vielä vuosikymmeniä. Fukushiman Dai-Ichissä reaktorit sulivat ja paljastivat pelastajien ja sammuttajien avuttomuuden, kun teknologia riistäytyi käsistä. Heti samana vuonna 2011 Japani päätti luopua nopealla aikataululla ydinvoimasta.

Japanin superjäristyksessä 70 km Tohokun rannikosta itään, mannerlaatat liikkuivat 29 km syvyydessä maan sisällä. Järistyksen voima oli 9,0 magnitudia. Ts. kyseessä oli kaikkien aikojen voimakkain järistys Japanissa ja neljänneksi voimakkain koko maailman tunnetun historian aikana.

USGS:n ( United States Geological Survey) mukaan pintaenergiaa vapautui 600 miljoonan Hiroshiman pommin verran, yhtä paljon, kuin koko maailman energiankäyttöä 80 viimeisen vuoden aikana. Järistys kesti 2 ja puoli minuuttia. Sitten 15 min jälkeen iski 7,4 Richterin jälkijäristys hieman pohjoisempana meren alla. Ja vain muutama minuutti sen perään vielä 7,7 Richterin järistys lähellä Tokiota. Kun mannerlaatat siirtyivät, ne muovasivat sekä Japania, että Tyynenmeren pohjaa. Maapallon pyörimisen tasapaino järkkyi ja vuorokausi lyheni.

Superjäristyksen jälkeen tsunami iski rannikon asutuskeskuksiin 30 minuutin kuluttua. Hyökyaalto nousi pahimmillaan 40 metrin korkeuteen. Tsunami vei mukanaan useita pikkukaupunkeja kokonaan tai osittain. Muutamassa minuutissa katosi tai hävisi n. 20 000 ihmistä. 100 000 kotia tuhoutui ja 400 000 ihmistä jäi kodittomaksi. Luonto oli puhunut. Mutta, entäs kun itseään luonnon huippuluomuksena pitävä ihminen aiheutti vielä kolmannen ja kaikista pahimman katastrofin?

Fukushima Dai-Ichi kuului maailman suurimpiin ydinvoimaloihin. Siellä oli kuusi BWR – kiehutusvesireaktoria, joiden teho oli yli 6 GW (gigawattia). Se on huomattavasti enemmän kun Suomen kaikkien ydinvoimaloiden tehot yhteensä. Yksi reaktoreista käytti polttoaineena plutonium-seosta. Voimala oli rakennettu 1980-luvulla ja siitä oltiin ylpeitä: ” Ydinvoima kirkastaa maailman ja tuo kylät moderniin aikaan”. Toisin kävi.

Maanjäristyksen aikaan Fukushiman kuudesta reaktorista kaksi oli pysäytettynä ylläpitotoimien seurauksena, 4 oli käynnissä. Ne pysähtyivät maanjäristyksen takia automaattisesti. Sähkölinjat menivät poikki, mutta varageneraattorit toimivat ja reaktorisydämen jäähdytys käynnistyi.

Vajaan tunnin kuluttua seurasi täystuho kun ”hait lensivät ikkunoista sisään”,  ja 14 metrin korkuinen jättiläistsunami hukutti voimalan ja pysäytti kaiken muun, paitsi jäljellä olevan ydinreaktion jälkilämmön, joka on 6 % tuotannon täydestä tehosta. Jäähdytysjärjestelmä oli mennyttä, varageneraattorit tuhoutuneet ja rakennukset pimenivät, kännykkätukiasemat hajosivat jne. Ainoat laitteet jotka toimivat, olivat lankapuhelimet. Suuronnettomuuden jäljiltä kaikkialla Japanissa on nyt puhelinkoppeja varmistamaan kaikkein tärkeintä kriisiapua.

Reaktorien sydämet ylikuumenivat, polttoaineet vaurioituivat, radioaktiiviset aineet vapautuivat ympäröiviin reaktorirakennuksiin. Reaktorirakennusten katot tuhoutuivat reaktorihalleissa tapahtuneiden räjähdysten seurauksena. Kolmen reaktorin sydämet sulivat ja kolme reaktorirakennusta (1,3 ja 4) räjähti. Säteily levisi koko pohjoiselle pallonpuoliskolle parissa viikossa. Oli tapahtunut pahin mahdollinen ydinvoimaonnettomuus tasolla 7. Tutkijat ovat myöhemmin kertoneet, että Fukushimasta päässyt säteily vastasi 170 Hiroshiman pommin säteilyä.

Parin kuukauden päästä onnettomuudesta, joulukuussa 2011 saatiin kaikki reaktorit ns. kylmään sammutustilaan. Vuonna 2021 todettiin, että vain sulamaton 4 reaktori on oikeasti saatu hallintaan.

Muiden reaktorien tila on yhä selvästi huonompi. Reaktoreissa 1,2 ja 3 rajusti säteilevä sulanut polttoaine on valunut voimalan pohjan läpi ja mahdollisesti syvälle maaperään. Tappavan säteilyn takia tarkan tiedon saaminen on vaikeaa. Raivaustoimet ovat vasta lähtökuopissa. Suunnitelmissa kaiken polttoaineen pitäisi olla poissa v. 2031 ja tavoitteena on saada voimalan purkaminen loppuun vuosien 2041 ja 2051 välillä.  Polttoainesauvoja on yhteensä edelleen jäljellä 4650 kappaletta ja 790 tonnia.

Reaktori 1 on vetyräjähdyksen tuhoama ja sen ydin on sulanut. Reaktori 2 ei räjähtänyt, mutta sen ydin suli. Säteilytaso on ollut äärimmäisen voimakasta, n. miljardi kertaa normaalia taustasäteilyä voimakkaampaa. Reaktorirakennus 3 on vetyräjähdyksen tuhoama ja sen ydin on sulanut. 3-reaktorissa on MOX- polttoainetta, jossa on plutoniumia. Plutoniumia on levinnyt ympäristöön 20- 30 km säteellä.

Radioaktiivista roskaa syntyy ja sitä kerätään jatkuvasti. Kiinteää jätettä on kerätty yli 600 000 tuhatta. Päätöstä loppusijoituksesta odotetaan. Voimalan siivous ja purkaminen tulee kestämään vuosikymmeniä. Viime keväänä Japanin hallitus teki periaatepäätöksen alueen täyttävien radioaktiivisten jäähdytysvesien säiliöitten laskemisesta Tyyneen valtamereen. Kalastajat vastustavat ja koko ihmiskunta on kauhusta sanaton. Maailman ydinvoimanerous on hyödynnetty, nähty ja koettu ja sen loppulaskuksi jää iäisyysongelmaksi. 
TEPCO aikoo pystyttää vielä voimalan eteen jopa 16 m korkean suojamuurin meren puolelle torjumaan tulevia tsunameja, kunnes voimalan vielä vuosikymmeniä kestävät purkutyöt on suoritettu.

Dr. Norio Iriguchi Kumamoton yliopiston emeritusprofessori pitää Dai-Ichi voimalan polttoainesauvoja vielä valtavana riskinä. Hän arvioi, että cesium -137, joka sijaitsee reaktoreissa 1,2 ja 3 sekä käytettynä, että käyttämättömänä polttoaineena, vastaa 14 000 Hiroshiman pommia. Käytetty polttoaine säteilee 300 vuotta pikkuhiljaa tai, jos esim. suurmaanjäristys vielä iskee, räjähtää sellaisella voimalla, että koko Japani muuttuu asumiskelvottomaksi. Käyttämätön cesium-137 tulee säteilemään miljoona vuotta.
 
Maailman terveysjärjestö WHO ja kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA allekirjoittivat jo vuonna -59 asiakirjan, että he eivät ilmoita edes radiologisten katastrofien lääketieteellisiä vaikutuksia ja he ovat pitäneet sopimuksesta kiinni. Koska kansainvälisen atomienergiajärjestön tehtävä on edistää ydinvoimaa, WHO on hiljaa. Ydinkorruptio saa jatkaa kenenkään puuttumatta.  Osa WHO: n dokumentoinnista paljastaa kuitenkin, että noin 10 miljoonaa vuosittaista syöpäkuolemaa johtuu säteilyn pitkäaikaisista vaikutuksista. Kymmenessä kuukaudessa Covid-19 aiheutti noin 1,2 miljoonaa kuolemaa maailmanlaajuisesti.

Edes Fukushima ei vielä herättänyt ydinasevaltoja, jotka edelleen modernisoivat ydinaseistustaan ja ohjuksiaan. Toivo on niissä periksiantamattomissa kansalaisjärjestöissä ja yksittäisissä rauhan aktivisteissa, jotka jatkavat ruohonjuuritason rauhan työtä sinnikkäästi vuodesta toiseen. Valo loistaa pimeydessä.

Kansalaisjärjestöt ovat vetäneet jo maita yksi toisensa jälkeen ensimmäiseen maalitolppaan, kun YK ratifioi Ydinkieltosopimuksen tämän vuoden tammikuussa. Suomi ei ole ratifioinut YK:n ydinkieltosopimusta johtuen Nato-kumppanuudesta ja jatkaa laitonta ydinteollisuuden lobbaamista. Juuri siksi rauhanaktivistit eivät koskaan luovuta!
 
 

 
Suuret kiitokset upeille suomalaisille naisille, Ulla Klötzerille ja Lea Launokarille, "Naiset Atomivoimaa vastaan, "Naiset rauhan puolesta ja ICAN:ille, joka syntyi Suomessa.
 
 

 

 

Ei kommentteja: