sunnuntai 1. marraskuuta 2020

Pahat vie eläkeläisten rahat

 

Ex Senioripuolueen pj. Anja Koivistoinen on pitkäaikainen ystäväni ja yksi JVA:n palaneen Palokan senioritalon evakkoon ajettu uhri. Hätämajoitus oli aluksi viereisellä koululla, sitten hotellissa ja sen jälkeen kaupungin keskustassa. Evakkotaival jatkuu...

-         Mites muitten tilanne ? – kysyin. 
-         Ei tietoa. 
-         Eikö edes asukastoimukunnalla ole asukasosoitteita tilanteen kartoittamiseksi ?

Palon jälkeen kontinsa menettäneille on pidetty muutamia Jason Oloneuvoksen ja Ilonan, sekä  JVA:n yhteispalavereita. Asukkaat eivät ole saaneet riittävää selvyyttä kokonaistilanteesta.

Viimeaikaiset palotutkintaselvitykset paloturvallisuuden laiminlyönneistä ovat kasvattaneet turvattomuutta entisestään.  Myöskään JVA:n asukkaille tarkoitetussa tilaisuudessa isännöitsijällä ei ollut mitään sanomista. Ilmeisesti JVA on luopunut ainakin alun perin suunnitellusta palaneitten asuntojen 10%:n vuokrasaamisista. Jos palon miljoonavanhinkojen vastuunkantajia ei löydy, myös senioritalon vuokratappiot tasataan koko yhtiön asukkaille.

 
Kuva: Anja Koivistoinen ja Palokan seniorikorttelin loppuselvitys

Palokan palon loppuselvitys asukkaille tekemättä

Pidimme palaverin Anjan kanssa kaupungin rakennusviraston Hannikaisenkadun palvelupisteessä pe. 30.10. puoleltapäivin.

Virastossa meitä odotti ennakkoon tilatut pari paksua mappia Palokan seniorikorttelin lopputarkastuksista, palotarkastuksista ym. rakennusvaiheen dokumenteista. Toinen mappi oli täynnä arkkitehdin rakenne- ym. muita piirustuksia hyvässä järjestyksessä viranomaisleimoin hyväksyttyinä.

Selvisi, että viranomaisvalvonta toimii erinomaisesti paperilla ja sisäsiistit kokoukset on pidetty papereita pyörittämällä.  Kaikissa papereissa on nimet ja vastuuhenkilöt allekirjoituksineen. Myös Palotarkastus tehty asianmukaisesti ! Vastuunkantajat on nimetty.

Rakennusvalvonnan kannalta tilanne on äärimmäisen ongelmallinen ?
Paperit hyväksytty ja vasta palo paljastaa pahat puutteet ja turvallisuusmääräysten laiminlyönnit? Rakennepiirustuksiin oli tehty viimeiset muutokset julkissivujen pellitysten osalta vielä 2018.

Mapin ensimmäinen dokumentti oli Palokan seniorikorttelin lopputarkastus
 

Mitä selvisi ?
- Julkisen rakentamisen valvonta on retuperällä ! 
    Se on kasvoton  paperitiikeri. 
-  Rakennusvalvonnan uskottavuus on yhtä paksua, kuin A4, 0,08 – 0,15 mm !?

JVA:n senioritalossa on sama urakoitsija kuin Palokan Ilonassa. Onko JVA:n senioritalon paloturvallisuus varmistettu ? Jyväskylässä ja koko Suomessa on valtavasti SRV:n soihtuina syttyviä rakennuksia, joissa on valvovan rakennusviranomaisen paperitiikerin leima !? 
JVA:n, Oloneuvoksen ja Jason asukkailla on oikeus korvauksiin henkisistä kärsimyksistä, omaisuuden, sekä muista taloudellisista menetyksistä.  
- Onko palon uhreilla asiamiestä ? 
- Kaikkein heikoimmassa asemassa olevat huonokuntoiset seniorit eivät osaa, eivätkä edes jaksa puolustaa oikeuksiaan.
 

- Mites teidän talon toimikunta ? kysyin.
- Voisiko se kutsua asukaskokouksen ja ryhtyä asiamieheksi puolustamaan asukkaitten oikeuksia  ja koostaa yhteisen  kantelun ja kirjelmän yhtiölle tiedonsaantiongelmista ja asukkaiden heitteillejätöstä ? Asukkaiden korvausvaatimukset ovat täysin oikeutettuja palon uhreille ? 
- Toimikunta on salaseura, Anja vastasi kyllästyneenä:
- Asukkaat eivät saa mitään tietoa edes kysymällä toimikunnan kokouspäätöksistä.
- Pöytäkirjoja ei tarvise näyttää asukkaille, ne tehdään vaan JVA:lle !
 

 Tiedän. JVA ei lue lakia. 

Yhtiö ei edes vielä tiedä mitä asukasdemokratia tarkoittaa. Vain puolessa taloissa on toimikunta ja niiden kokoontuminen 2019 JVA:n vuosikertomuksen mukaan 1,5 kokousta. Laki yhteishallinnosta vuokrataloissa tuli voimaan 1991. Vasta muutamia vuosia myöhemmin tapahtui JVA:n yhtiöittäminen. 

Julkisuuslaki ei koske kaupungin tytäryhtiöitä, eikä JVA:n hallitusta. 
Hallituksen pöytäkirjat ovat salaisia ja sitä myöten Yhteishallintolaki valui kuin vesi hanhen selästä.



Viimeisessä Pihapiirilehdessä yhtiön tj. Hyttinen esittelee parhaansa mukaan yhtiön vuokrantasausta ja aravalainotettujen asuintalojen omakustannusperiaatetta. Arvoisa tj. joko unohti tai ei edes uskaltanut mainita Jyväskylän kaupungin 2021 budjettiesitystä, jossa JVA:n yhtiöjärjestys on tarkoitus muuttaa ja kaupunki voi alkaa periä vuokralaisilta osinkoja. 
'
 JVA:n osingonmaksu on niin iso periaaatekysymys, että siihen tarvitaan kaikkien asukkaitten valtuututus.
 

Mitä sanoo Yhteishallintalaki ?

 3 § Asukkaiden kokous 
Vuokranmääritystä varten muodostetun vuokranmääritysyksikön talon tai talojen asukkaat ja muut huoneistojen haltijat käyttävät tämän lain mukaista päätösvaltaansa asukkaiden kokouksessa.

4 §  Asukkaiden kokouksen koolle kutsuminen
Asukkaiden kokous on kutsuttava koolle vähintään kerran kalenterivuodessa käsittelemään tässä laissa tarkoitettuja asioita. Asukkaiden kokouksen kutsuu koolle asukastoimikunta tai, jos sitä ei ole, omistaja.. 
 
Laki yhteishallinnosta vuokrataloissa 
 
Kun vain puolessa taloissa on asukastoimikunta, JVA on velvollinen kutsumaan vuodenvaihteessa kaikkien yhteishallintalain piirissä olevien talojen asukaskokouksen, joissa kysytään asukkaitten kantaa JVA:n yhtiöjärjestyksen muutoksesta. 

Selvää, ettei kaupungin omistajaohjauksesta vastaavan JVA:n hallituksen edustajia kiinnosta kaupungin vuokra-asukkailleen kohdistama ylimääräinen osingoista tuloutuva verotusoikeus !

 

Mitä mieltä on ARA ?
Mitä mieltä on Ympäristöministeriö ? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja: