keskiviikko 28. lokakuuta 2020

PALOKAN ILONA

 

Palokan Ilona

Uudisrakennuskohde rakennustyyppiluokassa kerrostalot, paikkakunnalla Jyväskylä. Kohteessa on 52 asuntoa, . Rakentaminen alkoi 2016-09-01

Poliisin mukaan kesällä 2020 kynttilästä alkunsa saanutta Jason Palokan Ilonan paloa epäillään rikokseksi, jonka rikosnimike on yleisvaaran tuottamus. Muista laiminlyönneistä tai rakennusvirheistä tehdään omat erilliset tutkintapyynnöt poliisille.

Mikä on kaupungin rakennusvalvonnan vastuu ? 
Rakennuksen loppukatselmuksesta säädetään maankäyttö- ja rakennuslaissa (MRL 153 §). Lopputarkastuksessa on mukana rakennustarkastaja sekä paloviranomainen. Lopputarkastus tehdään vasta, kun koko asunto pihoineen on käyttövalmis. Jos asukkaat haluavat muuttaa asuntoon jo ennen kuin rakennuksen yksiköt ovat valmistuneet, rakennuksessa voidaan tehdä osittainen loppukatselmus (MRL 153 a §) eli käyttöönottotarkastus. Lopputarkastus tehdään tällöin myöhemmin, kun kaikki rakennuksen osat ovat valmiita. Lopputarkastus tulee olla hoidettuna viiden vuoden sisällä rakennusluvan saamisesta.

Paikkakunnan rakennusviranomaisten tehtävänä on varmistaa, että rakenta­minen tehdään rakennusluvan ja hyvän rakennustavan vaatimalla tasolla. Viran­omaisvalvonta alkaa, kun luvan saanut ra­kennustyö käynnistyy. Valvonta jatkuu läpi koko ra­kennusajan ja päättyy loppukatselmuk­seen. Rakennusvalvonnan laajuuden ja laadun ratkaisee mm. se, kuinka ammat­titaitoisia rakentaja, suunnittelija ja vas­taava mestari ovat.

Vastuukysymykset rakennuttajan, urakoitsijan ja rakennusvalvonnan kesken ovat kimurantteja. Jälkipyykki vastuukysymyksistä jatkuu pitkään: - nykyään huomattava osa aiemmin rakennustarkastajan valvontavastuusta on siirretty urakoitsijan omavalvontaan. Menee ihan väärään osoitteeseen jos ei ymmärretä syyttää sitä pääurakoitsijaa joka asennuttaa ne palokatkot jollain virolaisen aliurakoitsijan puolalaisella aliurakoitsijalla joka käyttää pimeää ammattitaidotonta valkovenäläistä työvoimaa. Pääurakoitsijalla olisi mahdollisuus tehdä se tarkastus asianmukaisesti, mutta se on katteesta pois jos rakentaa laadukkaasti. Tosin jos suomalainen rakennusfirma alkaisi laskea urakkatarjoukset laatutyön hinnalla, ei hirveesti töitä tippuisi ainakaa julkisistä rakennushankkeista.

Jos suomalainen rakennusfirma alkaisi laskea urakkatarjoukset laatutyön hinnalla, tippuisi se julkisista rakennushankkeista ?
Kuntapuolella urakoitsijan valintaan vaikuttaa hankintalaki, joka edellyttää urakoitsijan kilpailuttamista ja halvinta tarjousta. Julkisten hankintojen vaakakuppi on rakentamisen laatuvaatimusten osalta kuppi nurin. Vaakakuppi kuntapuolella kallistuu röyhkeimmän tarjoajan eduksi, ja laatu on surkeaa.  
- Pitäisikö myös ympäristöministeriön katsoa peiliin ? 
- Samalla olisi myös ARA:lla peiliinkatsomisen paikka valtion edunvalvojana !?

Julkisrakentaminen koko maassa on surkeassa tilassa ilman minkäänlaista todellista viranomaisvalvontaa ja laatukontrollia. Varsinkin julkisurakoinnin osalta pitäisi kehittää uudet sertifigaatiot ja kestävän rakentamisen reunaehdot, joissa huomioidaan myös rakennusten elinkaari ja hiilineutraalisuus.

Vielä SRV:stä 
Palokan seniorikorttelin urakka meni SRV:lle, joka on monien kaupunkien massiivisten kerrostalotyömaiden takana. Haukkasiko SRV liian paljon ja liian nopeasti yhdellä kertaa ? SRV:n talousvaikeudet ovat olleet viime vuosina hyvin kaikkien tiedossa. Siksi on ilmeistä, että SRV:n vastuukysymyksistä omien selvitysten jälkeen Palokan osalta on turha kantaa enempää huolta. Vastuu siirtyy jollekin aliurakoitsijan aliurakoitsijalle, joka mitä todennäköisemmin on jo mennyt konkurssiin. 
SRV:ltä on rahat loppu. 
Mittavien tappioitten ja omistusjärjestelyiden jälkeen yhtiö on vielä pystyssä, mutta kuinka kauan ? 
Kauppakeskus Redin tappioita SRV kuittaa vaiheittain seitsemän vuoden aikana. Muut sijoittajat Ilmarinen, Pohjola Vakuutus, OP-Henkivakuutus ja LähiTapiola-ryhmä vastaavat jatkossa sen arvon kehittymisestä. Myös Venäjän kauppakeskuksista yritetään päästä eroon. Röyhkeän ja ahneen SRV:n alamäki on ollut jyrkkä. Takavuosina SRV tuli tunnetuksi siitä, että se uskalsi lähteä isolla riskillä jättihankkeisiin.  2015 yhtiö lähti pienellä 1,8 prosentin osuudella omistajaksi myös Fennovoiman ydinvoimalaitokseen päästäkseen hankkeeseen projektinjohtourakoitsijaksi.

SRV riskisijoitusten aika on ohi. Kauppakeskushankkeisiin SRV ei lähde enää sijoittajana mukaan. Asuntogryndaus sen sijaan kiinnostaa edelleen siinä määrin kun rahaa riittää, tai luottamus palautuu. Palokan paloturvallisuusmääräysten laiminlyöntien ilmitulon jälkeen myös luottamus on mennyt.

 
Kestääkö Palokan Ilonaa sekä muita kohteita Jyväskylässä hallinnoivan Jason säätiötaustakaan päivänvaloa ?

Selasin viiden vuoden takaisia blogijuttuja siitä, miten Jasolla on ollut kytkyjä vuosien takaiseen Avain asumisoikeusasunnot -vyyhteen, josta myös YLE:n MOT raportoivat. Onko Jason taustallakin Avaimen tapaista kovan luokan talousrikollisuutta ? Kun valvonta puuttuu, yleishyödyllisten yhtiöiden asuntojen rahavirtoja imuroidaan yleisen hyvän nimissä vaparahoitteisten asuntojen rakentamiseen...

http://saatiokirjoituksia.blogspot.com/

http://ymparistoministerio.blogspot.com/

 

 

 

Ei kommentteja: