tiistai 22. kesäkuuta 2010

Hallitus - valehtelijoiden klubi ?


Greenpeace on julkaissut 2.6.10 selvityksen, jonka mukaan pääministeri Matti Vanhanen ja työ- ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen esittävät ydinvoiman lisärakentamiselle perusteluita, jotka ovat ristiriidassa hallituksen omien taustaselvitysten ja todellisuuden kanssa."
Hallitus on valehdellut ydinvoimalupien kaikista keskeisistä perusteista.
Vanhanen ja Pekkarinen esittävät päästövähennykset kahden ydinvoimaluvan keskeisimpänä perusteena.

Hallituksen omat selvitykset osoittavat, että ydinvoiman lisärakentamisella saatavat päästövähennykset ovat murto-osa siitä, mitä ministerit ovat julkisesti väittäneet.
Sähköntuotannon lisätarvetta on paisuteltu muun muassa olettamalla sähkön ja lämmön yhteistuotannon mittava alasajo. Sähköntuotannon lisätarvetta arvioitaessa hallitus on olettanut, että sähkön ja lämmön yhteistuotantoa ajetaan nopeasti alas, vaikka Greenpeacen mukaan hallitukselle tehty selvitys arvioi, että sähköntuotanto yhteistuotantolaitoksissa päinvastoin kasvaa. Sen lisäksi jo tehdyt päätökset toimista sähkön käytön tehostamiseksi on jätetty pois laskuista sähköntarvetta arvioitaessa.

Ympäristöjärjestön mukaan hallituksen oletukset peittävät 14 terawattitunnin eli reilun yhden uuden ydinreaktorin suuruisen ydinsähkön viennin.

Sähkön hintaa arvioitaessa hallitus on jättänyt kokonaan huomiotta nykyisten pohjoismaisten sähkömarkkinoiden yhdentymisen Keski-Eurooppaan, mikä nostaa sähkön hintaa ja pienentää ydinvoimakapasiteetin lisäyksen vaikutusta sähkön hintaan murto-osaan hallituksen laskelmissa arvioidusta.

Tuulivoiman lisäämisestä aiheutuvat kustannukset on Greenpeacen mukaan arvioitu vähintään kaksi kertaa liian suuriksi, kun kustannukset arvioidaan käyttäen hallituksen omia lukuja.
Hallituksen esitys ydinvoimaluvan myöntämisestä Fennovoimalle ei myöskään täytä ydinenergialain ehtoja, sillä Fennovoimalla ei ole yhdenkään kunnan hyväksyntää ydinjätteiden loppusijoittamiselle.

Kansanedustajat ovat päättämässä virheellisten tietojen perusteella Suomen kohtalonkysymyksestä !
Greenpeacen selvitys:

Ei kommentteja: