tiistai 10. helmikuuta 2009

Ydinjäteongelma on edelleen ratkaisematta

Suomi on kapseloitunut ydinvoimabuumiin: Ydinvoiman lisärakentaminen on ainut pelastus Suomen sähköntuotantoon ?
Demarien, kepun ja kokoomuksen tipahtaminen maailmanmenosta, energiapolitiikasta ja pahenevasta talouskriisistä on pelottava tosiasia. Pelottavinta on kuitenkin Suomen hankkima maine maailmalla ydintekniikassa ! Suomi on ainoa maa maailmassa, jolla on aikomus sijoittaa ydinjäte kallioperään. Ulkomaita myöten Suomessa käydää nyt kyselemässä mahdollisuutta Suomen tieto- taitoon : osuutta omien ydinjätteiden tuomiseen Suomen kallioperään !

Korkea-aktiivisen ydinjätteen loppusijoitus on täysin ratkaisematta kaikkialla maailmassa ! Myöskään johtavat ydinasetuottajat eivät ole sitä vielä ratkaisseet ! Siksi onkin täysin käsittämätöntä, että Suomi rakentaisi jopa 3-5 uutta ydinvoimalaa ensin ja jättäisi loppusijoituksen muiden vastuulle.

Suomen eduskunnan on otettava ennen yhtään uutta ydinvoimalan rakentamispäätöstä loppusijoitus kokonaan uuteen tarkasteluun. Kallioperään sijoittamisesta on kokonaan luovuttava. Vastuulliset valtiot ympäri maailmaa työskentelevät nyt kuumeiseti jäteongelman kanssa. Avomeksi jäänyttä jäteongelmaa ei ole todellisuudessa edes vielä hinnoiteltu ydinsähkön hintaan.

Ainoastaan, jos ydinvoima takaa sitä haluaville ikuisen elämän, voivat ydinvoiman lisärakentamisesta päättävät jäädä vartiomaan jätöksiään seuraavat miljoona vuotta ! Tämä olisi sitä suomalaista työllisyysolitiikkaa ja energiapolitiikkaa parhaimmillaan ?

Hybridivoimala ratkaisee ydinjäteongelman ?

http://www.tekniikkatalous.fi/tk/article212578.ece :
Teksasin yliopistossa on tehty suunnitelma voimalasta, jossa toimisi sekä fissio eli raskaiden ydinten halkeaminen että fuusio eli keveitten atomiydinten yhdistäminen.
Laitos polttaisi 99 prosenttia nykyisten ydinvoimaloiden polttoainejätteestä energiaksi.
Tutkijat halusivat löytää ydinjäteongelmalle paremman ratkaisun kuin varastointi kallioon.
Ydinjäte sisältää paljon energiaa ja säteilee voimakkaasti vuosituhansia, koska siinä on paljon radioaktiivisia ja halkeamiskelpoisia ytimiä.

Jätteet

Ydinjätteen määrän laitos kutistaisi sadasosaan alkuperäisestä.
”Olemme kehittäneet suhteellisen halvan menetelmän hävittää ydinjätteet”, Kotschenreuther sanoo.
"Hybridivoimala on halvempi kuin hyötöreaktori ja halvempi kuin ydinjätteiden varastointi luolaan."
Ydinjätteiden käsittelyä neutronipommituksella on suunniteltu aiemminkin, mutta neutronilähteenä on aina ollut normaali fissioprosessi. Jälleenkäsiteltyä polttoainetta on käytetty hyötyreaktoreissa, jotka ovat herättäneet vahvaa vastustusta, sillä niissä voi valmistaa asekelpoista plutoniumia. Suurin osa hyötöreaktoreista onkin rakennettu aseteollisuuden tarpeisiin ja sittemmin suljettu.

Yksi hybridivoimala voisi käsitellä noin 15 kevytvesireaktorin jätteet. Tarvittava fuusioreaktori olisi vain pienen huoneen kokoinen.

Tutkijoiden mukaan sekä amerikkalaiset että englantilaiset fuusiotutkijat ovat olleet kiinnostuneita heidän Super XDivertor -tekniikastaan. Tutkimus on julkaistu Fusion Engineering and Design -lehdessä tammikuussa.

http://www.ksml.fi/mielipide/keskustelu/ydinj%C3%A4teongelma-on-edelleen-ratkaisematta/357894

Ei kommentteja: