tiistai 9. toukokuuta 2017

Jyväskylän ja Metsä Groupin puukaupat ?Selvittelin eilen ja vielä tänään puhelimitse Metsä Groupin piiripäällikön kanssa yhtiön puukauppaa Jyväskylässä. 
Selvityksen mukaan yhtiö ostaa Jyväskylän puuta joko pystykaupalla hakkaamalla itse tai hankintakaupalla, joita metsäpuoli on itse kilpailuttanut eri urakoitsijoilla.

Kun Kiuruveden Metsola 2014 kaatoi Virtalantien parhaat puut yhden päivän varoitusajalla täysin mielivaltaisesti, kyseessä oli ilmeinen metsäpuolen oma aliurakointi, eikä Metsä Groupin aliurakointi, niin kuin olin luullut, koska Koura-autot  kertoivat vievänsä täysin mielivaltaisesti kaadetut puut Metsä Groupin terminaalille.

Itseäni kiinnostaa nyt kovasti myös puukaupat ja metsien sertifiointien  kehittäminen varsinkin kaupungin ja sen yhteistyökumppaneiden kanssa :
- Ostaako Metsä Group tai kaupunki laittomasti kaadettuja puita hankintakaupalla ?
- Myikö kaupunki laittomasti kaadetut Virtalantien puut Metsä Groupille 
   ja ostiko yhtiö sikaa säkissä ?

”Ei voi tietää miten puut on hakattu, kun ostaa ne hankintakaupalla ” 
- piiripäällikkö vastasi.

Suomalaiset metsäyhtiöt ovat monikansallisia jättejä, jotka tekevät puukauppaa ympäri maailmaa.  Mm. Venäjältä tuodaan myös valtavasti puuta, laillisesti tai laittomasti kaadettua…

Minkälainen on kaupungin ja Metsä Groupin oma sertifigaatti ?
Yleensä metsien ja puukaupan  sertifioinnin perustana on ensisijainen kansallisten lakien ja asetusten kunnioittaminen.
Jyväskylän kaupungin vihreillä on nyt valtava haaste selvitellä laillisesti ja/tai laittomasti hankitua bioenergiaa, sillä Keljonlahteen menee 260 km pitkä täysperärekkajono puuta vuodessa.

Ovatko Metsä Groupin omat lakimiehet perillä yhtiön puukauppojen runkosopimusten laillisuudesta tai suhteesta Suomen tai muiden maiden kansalliseen lainsäädäntöön ?

Kuulisin mielelläni nyt vuoropuhelun alettua myös Metsä Groupin omien lakimiesten käsitystä runkosopimusten suhteesta esim. rakennus- ja maankäyttölaki 128 §:ään ?
Palokan parturoini on tehty ilman minkäänlaisia maisematyölupia.
- Onko se metsäyhtiön omien lakimiesten mielestä laillista puukauppaa ?

Olisi hienoa saada Metsä Groupin oman lakimiehen kommentti vaikka blogini kommenttiosaan ?Tässä tiedoksi myös tuore Jyväskylän Vihreitten vaatimus avohakkuiden lopettamiseksi välittömästi:


Onnea  ja Menestystä Vihreille ja avointa yhteistyötä kaikille kumppaneille !
Suomalaisilla on edessään jättitehtävä metsien monimuotoisuuden varmistamiseksi ja sertifiointien kehittämiseksi, kun biotalous toden teolla alkaa.....


Ei kommentteja: