lauantai 26. maaliskuuta 2022

USA/EU/NATO – rauhankyyhky vai sotahaukka?

 
  Onko Ukraina Amerikan viimeinen sota?
Venäjän uhittelu ydinasekortilla ja Naton ydinpelote on säikäyttänyt rauhankyyhkyt. Sotatuulten puhaltaessa sotahaukat ovat lisääntyneet hallitsemattomasti ja nyt varaudutaan jo ydinsotaan. Pelastaako meitä joditabletit, kun taistelu pimeyden ja valon voimien välillä kärjistyy?

Sodat ja väkivalta ovat hallinneet ihmiskuntaa jo vuosituhansia. Maailmanloppu ydinaseilla on lähempänä kuin koskaan? Raaka voima on voittanut solidaarisuuden ja humaanin veljeyden. Ylikansalliset, korruptoituneet instituutiot ja YK ovat epäonnistuneet, kun globaalikapitalismi perustuu viidakon lakiin ja vahvimman asevoimiin.

Suomikin on jo viimeistä niittiä vaille valmis läntinen aseveli, osa USA/EU/NATO - koalitiota. Venäjä on maalitettu sen yhteiseksi viholliseksi; rivit on ojennuksessa. Viis siitä, että totuus on aina sodan ensimmäinen häviäjä. Missä ovat ne puolueettomat maat, jotka käynnistävät rauhanprosessin?

USA/EU/NATO – rauhankyyhky vai sotahaukka? 

Jokainen sota on rauhaan pakottamista ja moraalinen umpikuja. Kuinka vaikea läntiselle aseveljelle on  nähdä malka omassa silmässä? 
Yhdysvallat on aina perustellut  hyökkäyssotiaan  ihmisoikeuksien ja demokratian nimissä. Näillä termeillä ei ole enää edes mitään merkitystä Yhdysvalloissa,  tai sen EU - satelliitissa, joissa kansalaisten tarpeet on alistettu jo vuosikymmeniä sitten hallitsevan luokan tarpeisiin. Ketäpä muuta sodat palvelisivat kuin hallitsevaa omistajaluokkaa? Edes Euroopan vasemmistopuolueet eivät ole heränneet globaalikapitalismin raakoihin pelisääntöihin.

Kuka hyötyy sodista?

Ukrainan konfliktin seurauksena puolustusmenot ovat räjähtäneet myös Euroopassa. EU ilmoitti ostavansa ja toimittavansa Ukrainalle 450 miljoonan euron arvosta aseita, kun taas Yhdysvallat on luvannut 350 miljoonan dollarin  sotilasapua; yli 90 tonnin sotilastarvikkeiden ja 650 miljoonan dollarin arvoisen avun lisäksi pelkästään viime vuonna.  
USA ja NATO ovat lähettäneet   esimerkiksi 17 000 panssarintorjunta-asetta ja 2 000 Stinger-ilmatorjuntaohjusta. Kansainvälinen kansakuntien koalitio aseistaa myös mielellään Ukrainan vastarintaa, mukaan lukien Iso-Britannia, Australia, Turkki ja Kanada. Tämä on suuri siunaus maailman suurimmille puolustusalan urakoitsijoille. Mitäs väliä ihmisoikeuksilla, kun pörssikurssit nousevat ja aseet vaihtavat omistajaa? Mm. Raytheon valmistaa Stinger-ohjuksia ja yhdessä Lockheed Martinin kanssa Javelin-panssarintorjuntaohjuksia, joita toimittaa muun muassa Yhdysvallat ja Viro.

Koko aseteollisuus on laajuudeltaan globaali . Yhdysvallat on maailman johtava asemyyjä 37 %:lla kaikesta asemyynnistä vuosina 2016–2020. Seuraavaksi tulevat Venäjä 20 %:lla, sitten Ranska (8 %), Saksa (6 %) ja Kiina (5 %).

Viiden suurimman viejän lisäksi Ukrainan sodassa on myös monia muita mahdollisia edunsaajia. Turkki uhmasi Venäjän varoituksia ja vaati toimittamaan Ukrainalle aseita, mukaan lukien korkean teknologian droneja , mikä on suuri siunaus sen omalle puolustusteollisuudelle, joka toimii lähes prosentin osuutta maailmanmarkkinoista.

Israel nauttii noin 3 prosentista maailmanlaajuisesta myynnistä. Israelin puolustusteollisuus on Venäjän hyökkäyksen varhainen voittaja.
 
Entäs Venäjä?

Toiseksi suurimpana aseiden viejänä Venäjän asevienti laski 22 prosenttia vuosina 2016–2020, mutta tämä johtui pääasiassa Intiaan suuntautuvan myynnin vähenemisestä 53 prosenttia. Samalla Venäjä lisäsi dramaattisesti myyntiään esimerkiksi Kiinaan, Algeriaan ja Egyptiin.

Suurimmat venäläiset puolustusalan yritykset ovat ohjusvalmistaja Almaz-Antey (myyntivolyymi 6,6 miljardia dollaria), United Aircraft Corp (4,6 miljardia dollaria) ja United Shipbuilding Corp (4,5 miljardia dollaria).

Ukrainan demilitarisoituminen ei näytä uskottavalta Venäjän jatkuvan uhan edessä.

Joitakin ponnisteluja on kuitenkin yritetty tilanteen rauhoittamiseksi, esimerkiksi NATO on erittäin julkisesti hylännyt Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskin pyynnön lentokieltoalueen perustamisesta. Mutta näitä pyrkimyksiä heikentää molempien osapuolten valtavat taloudelliset kannustimet aseistuksen lisäämiseksi.

Lännelle ja Venäjälle yhteistä on syvä sotilaallinen teollisuuskompleksi. Ne molemmat luottavat massiiviseen aseteollisuuteensa. Tätä ovat vahvistaneet uudemmat huipputekniset hyökkäysominaisuudet droneista kehittyneisiin tekoälyohjattuihin autonomisiin asejärjestelmiin .
 
Kestävän rauhan edellytykset

Jos perimmäisenä tavoitteena on eskaloituminen ja kestävä rauha, tarvitaan vakava prosessi tämän sotilaallisen hyökkäyksen taloudellisia ja perimmäisiä syitä vastaan. Presidentti Joe Biden on sanonut, että Yhdysvallat seuraa suoraan Venäjän puolustusteollisuutta, mikä vaikeuttaa sen raaka-aineiden hankkimista ja tuotteidensa myyntiä kansainvälisesti investoidakseen uudelleen sotilaskalustoon.
Tämä voi kuitenkin luoda kaupallisen mahdollisuuden länsimaisille urakoitsijoille. Se voi jättää yhdysvaltalaisille ja eurooppalaisille yrityksille väliaikaisen tyhjiön saadakseen lisää kilpailuetua, mikä johtaisi maailmanlaajuisen asevarustelun laajenemiseen ja luo vieläkin suuremman liiketoiminnan kannustimen uusiin konflikteihin.

Aseteollisuuden valtaa rajoitettava

 Ukrainan sodan jälkimainingeissa meidän pitäisi tutkia tapoja rajoittaa aseteollisuuden valtaa. Tähän voivat sisältyä kansainväliset sopimukset tiettyjen aseiden myynnin rajoittamiseksi, monenvälinen tuki maille, jotka sitoutuvat vähentämään puolustusteollisuuttaan, ja seuraamukset aseyhtiöille, jotka lobbaavat sotilasmenojen lisäämistä.
Pohjimmiltaan se tarkoittaisi sellaisten liikkeiden tukemista, jotka haastavat sotilaallisten voimavarojen edelleen kehittämisen. Helppoa vastausta ei ole. 
 
Pitkäkestoinen rauha on mahdotonta ilman, että kielletään laajasti aseiden valmistus ja myynti.

 
Asevelivaltojen sodat koko ihmiskuntaa vastaan

Brownin yliopiston Costs of War Project arvioi, että Yhdysvaltojen tällä vuosisadalla käymät sodat ovat maksaneet 8 biljoonaa dollaria ja kasvavat, koska vielä 8 biljoonaa dollaria käytetään seuraavan kymmenen vuoden aikana sotilasbudjettiin, jos kustannukset pysyvät ennallaan juuri myönnetyistä 778 miljardista dollarista.
 
 
 
Yksikään järkevä ihminen ei halua sotaa ja konflikteja. Sodan kauhujen, joilla kansakunnat uhrataan nyt myös planeetan väkivaltaisimmalla mantereella Euroopassa, pitäisi kyseenalaistaa kaikki julmat ja perusteettomat sodat, joita Yhdysvallat ja sen syyntakeettomat liittolaiset myös Suomessa käyvät maailmanlaajuisesti. Myös Suomi antaa sotilaallista apua Ukrainaan.

 
 
 

ps.

 

 

Ei kommentteja: