lauantai 4. elokuuta 2018

Kotiplaneetta on vakavasti sairas


Ilmastomuutos, maaperän ja merien happamoituminen jatkuu. 
Merenpinta nousee.  Millä nopeudella ?
Se on vielä ihmisestä kiinni.

Selvää, että kansalliset ja kansainväliset ympäristönsuojelutoimet ovat täysin riittämättömät ilmastomuutoksen ja happamoitumisen torjumisessa:
- Globaali finanssitalous toimii luonnon reunaehdoista piittaamatta avoimen ylikansallisen ryöstötalouden ehdoin. Samat pelisäännöt vallitsevat koko maailmassa idästä länteen. Kiinan, Venäjän ja USAn pörssikeinottelijalla ei ole mitään eroa…

Jatkuvaan kasvuun ja ahneuteen perustuva talous-globalisaatio on nykyisellään planeettamme suurin uhka.  
Trump heitti pyyhkeet kehiin ilmastotalkoissa ja kielsi koko jutun. 
Öljy- ja hiiliyhtiöiden voitelurahat saavat ihmeitä aikaan…
Toisaalta Trump hyväksyi taas heittämällä entistä suuremman maailmoja syleilevän puolustusbudjetin, jolla olisi saatu paljon hyvää aikaan, jos miljardit olisi kohdennettu planeetan tervehdyttämiseen ja kohtuullisen toimeentulon varmistamiseen kaikkein köyhimmille.

Kansainväliset ilmastosopimukset ovat edelleen kilven kiillottamista ja sanahelinää. Tellusta rasittavien pommitusten ja muitten laajojen sotatoimien päästöjä ei vieläkään huomioida missään päästölaskelmissa. Samoin ydinenergia on edelleen päästösopimusten ulkopuolella, koska se liippaa niin lähellä sotateollisuuden tarpeita..
Eipä ihme, että hikeä ja hellettä pukkaa.

Ydinvoima on 1800 – luvun höyrygeneraattori, jonka hyötysuhde on surkea : 1/3 primäärienergiasta sähköä, 2/3 primäärienergiasta hukataan merien lämmittämiseen…
Nasan satelliittikuvien mukaan merenpinta nousee vähintään metrin tämän vuosisadan loppuun. Merien rannoille rakennetut ydinvoimalat hyytyvät ensimmäisinä..
Olishan se kiva tietää, miten ydinjäteongelma sitä ennen ratkaistaan ?

2017 ilmastoraportin mukaan kasvihuonekaasut olivat uusi ennätys koko mittaushistorian aikana / https://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/201713

Koko sivilisaatio on nyt dramaattisella törmäyskurssilla luonnonvarojen ehtymiseen, napajäätiköiden sulamiseen ja täysin ennustamattomiin ilmaston ääri-ilmiöihin…
Ihmisen herruus telluksen kunkkuna on loppumassa…
Perinteinen politiikka ei enää pysty vastaamaan globaaleihin haasteisiin.

Nostetaanko kädet pystyyn vai aletaanko laajentamaan perspektiiviä yli oman navan ?
Näyttäähän jo selviöltä, ettei ainakaan nykyinen globaali karvakorvainen valtaeliitti vielä ole edes heräämässä.

Planeetta on vakavasti sairas.
Yksityinen ihminen voi omilla valinnoillaan kohtuullistaa kulutustaan, mutta niin kauan kun globaalikapitalismin valtarakenteet eivät muutu, ei ihmisellä, eikä ympäristöllä ole tulevaisuutta.

Vastikään elokuun alussa ylitettiin globaalisti maailman ylikulutuspäivä. 
Suomalaiset ansioituivat siinä jo viime huhtikuussa.  
Porvarillisen Suomen King Kongit eivät ole edes vaivautuneet päivittämään ympäristötietouttaan. Vihreät kiilaavat vieläkin EU:n etujoukoissa suuryhtiöiden juoksupoikana.
Selväähän se kumpi voittaa, jos vaihtoehtona on metsäteollisuuden etu tai kestävä metsäpolitiikka ?  Kestävän metsäpolitiikan alkeiskurssikin on vielä vihreiltä oppimatta.

Ensimmäiset arviot jo -80 luvulla  ilmastomuutoksen seurauksista hätkähdyttivät :
- Keski- Eurooppa aavikoituu ja Euroopan vilja-aitta siirtyy Siperiaan.
Entäs sitä ennen ?

Etelä- Euroopassa on kunnon helleaalto, Espanjassa ja Portugalissa hellettä n. 50 astetta.
Suomessa viime kesän jatkuvat sateet tuhosivat sadon, tänä kesänä helteet…
Ruokapula voi olla lähempänä kuin arvataan. Kapitaalimaailmassa on kiva sulkea silmät kurjilta ilmiöiltä ja paeta viihteeseen.

Merien tulevaisuus ?
Ihmistoiminnan seurauksena viimeisen parin sadan vuoden aikana maapallon kasvihuonekaasuista jo n. 40% on sitoutunut meriin.
Merien normaalisti yli 8 ph on sitä mukaa madaltunut ja merien happamoitumisen seurauksena mm. planktonin yhteyttäminen on hidastunut. Jotkut tiedemiehet arvelevat merien kuolevan v. 2050 mennessä.  Tilannetta pahentaa muovisaaste, joka muuttuu auringon ultraviolettisäteilyn seurauksena nanomuoviksi, jolle eliöstö ei mahda mitään.
Merien elpyminen kestää tuhansia vuosia. Hyvästi korallit.

Ajattele globaalisti – toimi paikallisesti.
Selväähän se, jos nykyiset kapitaalimarkkinat jatkuvat edelleen sotilasmahtien ehdoilla, edessä on ryminää, tuskaa ja hikeä, mikä kiirii maailman tappiin…

Äärimmäinen vapaus johtaa äärimmäiseen vankeuteen.
Ihminen valitsi tietoisuuden evoluution. Selvää, että planeetan vakava ja vaurioitunut ympäristön tila vaatii jo tiukkaa ympäristökuria, ihmisten herättelemistä ja nykyisten valtapuolueitten väistymistä…

Mitä tapahtuisikaan, jos koko ihmiskunta alkaisi vihollisuuksien sijaan puhaltaa yhteen hiileen ?
Hiilivertaus ontuu, kun on täysin selvää, että kaikesta fossiilisesta polttamisesta ja polttomoottoreista on luovuttava mahdollisimman pian.

Isossa kirjassa muistutetaan, että nykyinen sivilisaatio on tulelle talletettu.
Sen jälkeen tulee vesi…
Suuret vedet - tietoisuuden evoluutio mahdollistaa uudet keksinnöt, vedyn hyödyntämisen, vapaan energian ja parantaa teknistaloudellisen ahneuden seuraukset planetaaristen arpien hoitamisessa…

Eiköhän koko ilmastomuutoksen varsinainen syy ole hirmuvaltaisen ihmisen valta-aseman horjuttaminen ja muun luomakunnan arvon palauttaminen ihmisen tasa-arvoiseksi yhteistyökumppaniksi.

Jumalan Kunnia Luonnossa
















Ei kommentteja: