maanantai 6. elokuuta 2018

Suomi pessyt kätensä ilmastotalkoista




Jyväskylän Energian ex.tj Juha Lappalainen kirjoitti Ksmlssa 30.7 suomalaisesta hiilen käytöstä.
Helsingin valtuusto otti reippaan aikalisän ja ilmoitti luopuvansa hiilen käytöstä vasta 2050 mennessä. Poliittisessa keskustelussa tulevaisuudella näyttää olevan taipumus loitontua vuosi vuodelta… Helsinki on lisännyt liki kolmanneksella hiilen käyttöä vähäpäästöisemmän maakaasun kalleuden vuoksi. Energian edullisuus on edelleen polttoainevalintojen määräävä tekijä…
MIKÄLI  PÄÄKAUPUNKISEUDUN hiilivoimalaitokset korvataan puuta polttavilla voimalaitoksilla, olisi se miljardiluokan investointi. Koeteltu tekniikka siihen löytyy, mutta haasteeksi tulee polttoaineen hankinta ja sen kuljetus. Se tarkoittaa 15 miljoonaa kuutiota haketta. Mikäli hake tuodaan rekka-autoilla, merkitsee se vuodessa noin 100 000 rekallista, joiden täytyy soljua sujuvasti pääkaupunkiseudun muutenkin ruuhkaiseen liikenteeseen ” /

Suomalaisen energiapolitiikan marssijärjestyksen määrää edelleen korporatiivinen vallankäyttö ja sitä mukaileva suurvoimaloihin keskittynyt energiapolitiikka miljarditukiaisin. Suomi maailman suurimpine ydinvoimaloineen on ainakin 30 v. kehityksestä jäljessä.

Heittelin helteellä muutaman pähkinän lehden kommentteihin :
Juha Lappalainen lienee hirttäytynyt 80 – luvun keskitettyjen suurvoimaloitten haamuihin, niin kuin koko suomalainen energiapolitiikka vieläkin.
Eiköhän ensin kannattaisi tutkia malkaa omassa silmässä ?
Keljonlahdesta piti tehdä maailman suurin turvevoimala ?
Siitä tehtiin kolme kertaa liian suuri Jyväskylän tarpeisiin.
Keljonlahti yksin on tilastojen mukaan maan 15 suurin yksittäinen hiilidioksidin tupruttaja. Velkaa Jyväskylän Energialla on nyt 570 miljoonaa 2017 tilinpäätöksen mukaan.
Kepuvetoisen turpeen ja kestämättömän puunpolton seurauksena Keljonlahti on megaluokan ympäristö – ja talouskatastrofi, samalla kun Jyväskylän vihreimmällä valtuustolla on edelleen pää pensaassa.

Puu voi olla hyvä tukipolttoaine pienissä hajautetuissa voimaloissa, mutta ei koskaan pääpolttoaine suurvoimaloissa, eikä se voi korvata kivihiiltä. Hiilen kierto runkopuussa on laskennallisesti n. 80 v.  Se on liian hidas, eikä täytä biopolttoaineen kriteereitä.
Suomella on edessään koko Euroopan jälkijättöisimmän energiatuotannon uudistaminen, jos aiotaan osallistua ilmastotalkoisiin. Miten haaste sitten otetaan vastaan, kun missään puolueessa ei vielä ole todellisia haastajia ?

Miten ja millä Jyväskylän Keljonlahti korvataan ?
Kaupunginjohtaja Timo Koivisto on vuosia maalannut ruusuisia kuvia kohenevasta kaupungin taloudesta.
No sehän on helppoa kikkailemalla tulonsiirtoja tytäryhtiöitten välillä.
Tosiasiassa Jyväskylässä on n. 5o tytäryhtiötä ja kaupungin konsernitilipäätös osoittaa n. 1 miljardia velkaa, josta Jyväskylän Energian osuus on n. 570 miljoonaa euroa…
Käytännössä Jyväskylällä, niin kuin koko Suomella on jo housut kintuissa. Kansantalous upposi eu-direktiiveillä yksityisiin taskuihin.

Kuten muistetaan Keljonlahden voimalan rakentamispäätökseen liittyi liian paljon virheellisiä päätöksiä, ylisuuria virhelaskelmia ja ennakkoon tehtyjä kattilahankintoja. Mielestäni ne pitänyt käsitellä virkarikoksina.  Milloinkas korppi korpin silmää nokkii ?
Kannattaa muistaa, että myös valtuutetut toimivat virkavastuulla.
Samoin kannattaa muistaa, että kaupungin tytäryhtiöitä ei koske julkisuuslaki.
Kun julkisyhteisö salaa tytäryhtiöitten toiminnan, maan tapa kärjistyy pienelle klikille ilman valtuuston kontrollia.
Myöskään maakuntalehti ei voi pestä käsiään Jyväskylän talouskatastrofista. Tutkiva journalismi on huutanut poissaolollaan…

Jyväskylän Energian ex.tj. Juha Lappalainen istuu edelleen Pandoran lippaan päällä Keljonlahden osalta.
Kannattaako lipasta enää avata ?
Yhteiskuntamoraalin kannalta se olisi välttämätöntä. Luottamus kaupungin virkakuntaan, luottamusmiehiin, sekä maakuntalehteen on hukassa.

Keljonkahti on aiheuttanut valtaisan kestävyysvajeen kaupungin talouteen. Mitä sille tehdään ?
Miten Keljonlahden hirttosilmukasta irtaudutaan kestävän energiantuotannon ja ilmastomuutoksen talkoisiin ?
Ilmastolla ja ympäristöllä ei vielä ole Suomessa mitään merkitystä. Varsinkin kepulta ja persuilta ne puuttuvat kokonaan. Vihreistä on tullut kinkong, joilla on parempaa tekemistä…
Ehkäpä lehden kannattaisi konsultoida uusiutuvan energiatekniikan ammattilaisia yliopistoista, että saataisiin kuppikuntiin käpertyneitten korporaatioiden sijasta ajantasaista tietoa 80 – luvulle jumittuneesta energiapolitiikasta…
.
.
Olin perustamassa -80 luvulla Keski – Suomi 2020 foorumia. Samaten 80 -luvulla olin perustamassa Keski–Suomen vihreitä ja mm. liikkeen puheenjohtaja.
Ilmastomuutos ja öljyn loppuminen haastaa koko sivilisaation. Kommunismin, kapitalismin ym. vallitsevien poliittisten ideologioiden aika oli ohi, koska ne eivät huomioi ympäristön reunaehtoja.
Jo 80 – luvulla puuhattiin ekopankkia ja mietittiin ekotalouden pelisääntöjä.  Suoran demokratian unelma lässähti, kun osa porukasta sortui orastavien unelmien vanavedessä poliittiseen vallanhimoon ja vihreä liitto valtasi järjestäytymättömän liikkeen.
Hyvä niin.

Laittoman eu – liittymispäätöksen jälkeen olin sitten perustamassa Vapaan Suomen Liittoa.
On selvää, että ilman itsenäisyyttä ja kansallista päätösvaltaa maa ja sen kansantalous on jo tuhottu.  Suomi on enää ulkomaisen kaivosteollisuuden ja raakapuun kehitysmaa, joka elää velaksi.

Nyt 
nuo 80 – luvulla syntyneet ajatukset suorasta demokratiasta, paikallisrahasta, luomusta, kierrätystaloudesta ja niukkuuden evankeliumista ovat elintärkeät, kun koko poliittinen järjestelmä on menettänyt kykynsä ratkaista paikallisia tai globaaleja ongelmia

Maa ei tarvitse ihmistä, mutta ihminen tarvitsee maata.
Mitä pahempi ympäristötuho, sitä nopeammin luonto korjaa itse itsensä.
Nyt näyttää siltä, että koko luomakunta on ryhtynyt toimiin ihmisen lyhytnäköistä ahneutta vastaan…

San kysyy, mitä ”sinikka” tekee ?
Mitäs tässä muuta voi, kun ihmetellä, palaako järki vai ei ?








Ei kommentteja: