keskiviikko 27. toukokuuta 2009

25.5 - MAANALAINEN YDINKOE

Helsingin Sanomat :
http://blogit.hs.fi/perassahiihtaja/?cat=2 :

Keskiviikonvastaisena yönä uuden ohjuskokeen tehnyt Pohjois-Korea varoittaa kovin sanoin Etelä-Koreaa. Virallisen sotilastiedotteensa mukaan Pohjois-Korea on valmis sotilaallisen iskuun rajanaapuriaan vastaan, jos se katsoo Etelä-Korean uhkaavan omaa turvallisuuttaan.

Sekä Yhdysvaltojen että Venäjän strategiaan kuuluu ydinasein suoritettavan ensi-iskun mahdollisuus. Ensi-isku kuuluu myös sotilasliitto Naton oppeihin. Yhdysvaltojen uuteen oppiin sisältyy myös mahdollisuus ydinasein suoritettavaan “ennaltaehkäisevään” iskuun (pre-emptive strike).

Virallisesti vain Yhdysvalloilla, Venäjällä, Ranskalla, Kiinalla ja Iso-Britannialla on ydinase, mutta tiedetään, että myös Intialla, Israelilla, Iranilla, Pakistanilla ja Pohjois-Korealla on hallussaan ydinaseita, tai osaamista niiden tekoon.

Pohjois-Korea on nyt haastanut koko maailman ydinaseriisuntaan.

MITEN EROON JOUKKOTUHOASEISTA ?

Ruotsalaisen kansainvälisen oikeuden tohtorin Hans Blixin ( Kauhun aseet ) resepti :

Ydinase on kiellettävä

Blixin komission kirja vaatii paluuta valtioiden väliseen sovittelupolitiikkaan ja sopimuksiin, jotka ohjaisivat kansainvälisiä suhteita takaisin yhdessä sovittujen sääntöjen ja kansainvälisen oikeuden normipolulle. Komissio moittii USA:n omaksumaa yksipuolista ja sotilaallisesti aloitteellista linjaa, jonka arvioidaan yllyttävän alakynteen jääviä valtioita hankkimaan joukkotuhoaseita, etenkin ydinaseita. Näin vältettäisiin myös aseiden luovuttaminen ei-valtiollisten toimijoiden käsiin.

Ydinaseilta on riisuttava niihin yleisessäkin mielipiteessä liitetty eräänlainen “pyhyys” ja “puhtaus” kansainvälisen politiikan välineinä. Ne on rinnastettava jo kiellettyihin kemiallisiin ja biologisiin aseisiin, ja niiden käyttö on tuomittava vastaavalla tavalla.Kemiallisten ja biologisten aseiden kieltosopimusten kaltaisia tuhoamisen verifiointi- ja valvontajärjestelyjä tulisi soveltaa myös ydinaseisiin. Nämä ovat olleet viime vuosina myös rauhanliikkeen vaatimuksia.

Kauhun tasapainoa ylläpidetään yhä


Kansainvälisen politiikan terminologian kauhun tasapaino, balance of terror, on kylmän sodan politiikan kivijalka. Kahden suurvallan voimasuhteita mitattiin nimenomaan niiden ydinaseilla, ja poliittisen realismin teorian mukaan läntisen Euroopan demokratiakin säästyi kommunismilta vain lännen ydinsateenvarjon suojassa.

Teorian kannattajilta ei ole tapana kysyä mitä olisi tapahtunut, jos hillittömällä kilpavarustelulla ylläpidetty tasapaino olisi pettänyt.Entä jos lännen reaktioista voimaa saanut äärimmäinen sotilaallinen varautuminen lopulta vain helpotti ja pitkitti kurinpitoa ja pakkovaltaa?

Kylmä sota alkoi laantua kun Neuvostoliiton johtoon noussut Mihail Gorbatshov ja presidentti Ronald Reagan pääsivät yllättäen Reykjavikissa 1986 sopuun Eurooppaan sijoitettujen ydinohjustensa romuttamisesta.INF-sopimus solmittiin 7.12.1987 ja maiden strategista aseistusta vähentänyt START I-sopimus 1991. Molemmat maat vähensivät Itä- ja Länsi-Euroopasta muita taktisia ydinaseitaan juuri ennen Neuvostoliiton romahtamista 1991.

Tasapainopolitiikka on loppunut, mutta suuri osa sen instrumenteista jäi jäljelle. START II valmistui 1993, mutta kaatui. Sovittuja START III-neuvotteluja ei edes aloitettu.USA:n taktisia ydinkärkiä on edelleen useita satoja sijoitettuina sen Euroopan ilmavoimien tukikohtiin ja Naton viiden eurooppalaisen jäsenmaan lentotukikohtien asebunkkereihin.

NATO PITÄYTYY YHÄ MYÖS YDINASEEN ENSIKÄYTTÖOPISSA.


Ydinasevallat ovat viime vuosina uudistaneet asedoktriininsa alhaisemmalle käyttökynnyskorkeudelle kuin kylmän sodan aikana. Iso-Britannia on jo päättänyt Trident- sukellusveneaseensa uudistamisesta, joka saattaa merkitä puolen vuosisadan jatkokautta Pommille.

Aseidenriisunta ja asevalvonta katosivat termeinä YK-dokumenteista jo ennen vuosituhannen vaihdetta.

Jonkinlaisen pommin tai tuhovälineen tarpeisiin löytyy maailmasta tuhansia tonneja materiaalia jopa vartioimattomista varastoista.


Edessämme on nyt maailmanlaajuinen ydinmateriaalin, ydinvoiman ja ydinaseiden hävittämistemppu ja jälkisiivous, jos aiomme pitää tämän pallon elinkelpoisena ja luopua tästä koko ihmiskunnan panttivankidraamasta, jossa napin painaja voi hävittää koko telluksen asteroidejakin pienemmäksi !

Ei kommentteja: