maanantai 19. tammikuuta 2009

Talouskriisi oikein oivallettuna voi olla myös mahdollisuus

" Suomen viennin arvo oli edellisen laman aikoihin 90-luvun alussa noin 17 miljardia euroa vuodessa. Päättyneenä vuonna se oli suuruusluokkaa 65 miljardia euroa.
Hyvinvointimme perustuu vientiin ja nyt sen määrä on romahtamassa globaalin talouskriisin seurauksena. Viennin suotuisan kehityksen on omalta osaltaan mahdollistanut veturiyritysten generoimina suuri joukko innovatiivisia ja osaavia pkt-sektorin alihankintayrityksiä monilla toimialoilla. Näiden koko on keskimäärin kuitenkin kovin pieni seuraamaan usein yhtä päämiestään maailmalle tai kestämään ja joustamaan suhdannevaihteluissa päämiehen tuotteiden kysynnän syystä tahi toisesta heiketessä "
- kirjoittaa Krogerus....

Tämä tuotteiden kysynnän "syystä ta toisesta heiketessä" ei ole mikään sattumanvarainen luonnonilmiö, vaan sekin riippuu globaalitaloudessa euron kurssista ! Euro kallistui kesäkuusta 2001 heinäkuuhun 2008 noin 85 prosenttia dollariin verrattuna.

Kotimarkkinatuotannon osuus kokonaistuotannosta on parissakymmenessä vuodessa todellakin romahtanut 55:stä seitsemään prosenttiin. Vientivetoisen kasvun varaan jätetty Suomi on nyt vaikeuksissa: edessä näyttäisi olevan koko metsäteollisuuden alasajo ? Tilannetta pahentaa ensisijaisesti vahva euro, joka haittaa sekä suomalaisyritysten vientiä, että heikentää kotimarkkinayritysten asemaa suhteessa tuontiin euroalueen ulkopuolelta.

Koko euroalue pönkittää nyt kaatunutta dollaria ! Voi EU ja Obama parkaa ? Dollari ei enää pelasta maailmaa eikä edes Amerikkaa, kun koko globaalitalouden keinottelumekanismi pomppii pörssissä tyhjän päällä ....

Kestävän talouden perusta on lyhykäisyydessään : " syödään mitä tienataan ", elikkä talouden on sopeuduttava luonnon ja luonnonvarojen kantokykyyn, mikä on jo moninkertaisesti ylitetty !
Elämän pelastamiseksi joudumme rakentamaan kokonaan uuden talous - ja pankkijärjestelmän ! Mikähän konsulttifirma keksisi keinot ?

http://www.ksml.fi/mielipide/keskustelu/talouskriisi-oikein-oivallettuna-voi-olla-my%C3%B6s-mahdollisuus/337641

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kelpaisko tämä:
http://www.thevenusproject.com/