maanantai 3. tammikuuta 2022

Venäjästäkö Euroopan ydinjätteiden kaatopaikka

Japanissa tapahtuneen Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen myös Saksa päätti jo v. 2011 luopua ydinvoimasta vuoteen 2022 mennessä. Nyt viimeiset voimalat on suljettu ja edessä on ydinjätteen loppusijoitus. Poissa silmistä, poissa mielestä?

Kaikessa hiljaisuudessa Venäjä on rientänyt apuun jo vuosia sitten. Ydinjätteen jälleenkäsittelyyn vedoten Rosatom vastaa saksalaisesta ydinjätetuonnista. Rosatom on Venäjän ydinaseitten ja ydinvoiman lippulaiva.

Venäjän jätteenkäsittely on Saksalle halvempi tapa kuin hoitaa jäteongelma itse. Kas ja Saksan jäteongelma hulahtaa kuin vesi hanhen selästä? Tätäkö on eurooppalainen ydinvastuu ja ydinvoiman kierrätys?

Ryömiikö Saksa riman alta, niin kuin ydinasevalta Ranska, jossa ydinvoimalla tuotetaan vielä 70% maan sähköstä. Myös Ranska myy jätettään Rosatomille.

Selvää, ettei Ranskalla ja Saksalla ole edes todisteita siitä, miten Venäjä hyödyntää jätteitä? Kaikkien tiedossa on, että ydinjäte on myös ydinasemateriaalia ja laitonta, koska YK:n Ydinaseiden kieltosopimus ratifioitiin viime vuoden tammikuussa.

Ydinmateriaalin tuonti on kiellettyä sekä Venäjällä, että Saksassa. Jos kuitenkin halutaan väistää kieltoa, ”kääritään” ydinjäte "raaka-aineeksi" jälleenkäsittelyyn. Näppärä tapa kiertää lakia?
 
 
 
Venäläisillä ympäristöjärjestöillä oli kymmenen vuotta sitten kampanja Saksan ja Ranskan uraanin tuontia vastaan. Käytetyt argumentit olivat samoja kuin nykyisin. Ainoa asia mikä on muuttunut, on se, että kansalaisyhteiskunta Venäjällä on heikentynyt ja enää ei voi protestoida niin kuin 10-15 vuotta sitten.

Saksan ja Ranskan ydinjätteet ovat Venäjän omien ydinjätteiden ja ydinkatastrofien lisäksi paheneva uhka Venäjän kansalle ja ympäristölle. Tulevat sukupolvet joutuvat kamppailemaan ikuisongelman kanssa. Rosatom on rikkonut lupauksensa. Kaiken kontrollin ulkopuolella Venäjä on tuonut köyhdytettyä uraania Euroopan ydinvoimateollisuudesta. Uutta ydintekniikka ei ole luvassa ainakaan Saksassa, jossa kestävä jäteongelman loppuratkaisu on lopultakin edessä. Selvää, että myös Saksan ja Ranskan on hoidettava itse oma ydinjäteongelmansa. Myös ympäristöjärjestö Bellonan mielestä muiden maiden pitäisi hoitaa omat jätteensä itse.

Bellona väittää myös, että tiedot ydinmateriaalin käyttötarkoituksista Venäjällä ovat olleet liian huonoja. Materia on kuljetettu Amsterdamista Pietariin ja sieltä edelleen junalla Venäjän keski-alueille.

Venäjä hautautumassa ydinjätteisiin

Urenco- yhtiö ja Venäjän valtion omistaman Rosatom keskeyttivät köyhdytetyn uraanin tuonnin v. 2009 huonon varastoinnin paljastumisen jälkeen. Tuolloin jätettä varastoitiin ulkona metallikonteissa huonoin turvatoimin. Jo vuosia sitten on raportoitu myös siitä, miten esim. Sosnovy Borin ydinvoimalan ydinjätteet lojuvat ruostuvissa ja vuotavissa tynnyreissä ydinvoimala-alueella. Ydinjätteitä ja reaktoreita on surutta upotettu meriin Venäjällä ja muualla maailmassa jo vuosikymmeniä.

 Saksan ydinjäte uusiin ydinvoimaloihin

Saksalaiset tiedotusvälineet paljastivat, että 10 vuoden tauon jälkeen jätekuljetukset Venäjälle aloitettiin uudelleen toukokuussa 2019 ja että vuoteen 2022 mennessä Venäjälle viedään yhteensä 12 000 tonnia uraaniheksafluoridia, materiaalia, mitä uraaniin jää jäljelle ydinvoimaloiden polttoaineena käytettyjen materiaalien louhinnan jälkeen.

Venäjän viranomaiset puolustutuvat, ettei materiaali ole sinänsä ydinvoimaa, vaan raaka-ainetta, jota voidaan käyttää uudelleen tulevaisuuden sähköntuotannossa uusiin ydinvoimaloihin. Joopa? Saksa luopuu ydinvoimasta ja sen jäte kierrätetään Venäjällä hurskaasti uusiin ydinvoimaloihin ympäri mailmaa? Missä on saksalaisten moraali ?

Köyhdytettyä uraania käyttävien laitosten kehittäminen on vielä kesken. Maailmassa on tällä hetkellä vain kaksi tällaista laitosta, yksi Venäjällä ja yksi Ranskassa. Tekniikan kehittäminen voi kestää vuosikymmeniä. 
 
 
Ydinjätteillä on suora yhteys ydinaseitten leviämiseen. 
Mutta Luojan Kiitos, ydinaseet ovat jo laittomia! 
Laiha lohtu, kun muisteaan, että ydinjätteen loppusijoitus on ikuisuusongelma jonka varastoiminen kestää satoja tuhansia vuosia, miljoona vuotta.
- Eipä ole nykyihmistä turhalla viisaudella siunattu?

 
 
ps. 

 

 

Ei kommentteja: