tiistai 9. lokakuuta 2018

Ilmastomuutokset tulevat ja menevät - ydinjäte on ikuista


Ilmastomuutos puhuttaa.
Ydinvoima nousee uuteen arvoon samalla kun  älyllinen epärehellisyys kohoaa pilviin.

Suomalaisen hiilijalanjälki on yli 10 tonnia vuodessa.
Jos aiotaan selättää alle kahden asteen lämpötilan nousu jokaista telluksen asukasta kohden, hiilijalanjälki saisi olla n. 2 tonnia / nuppi, eli viidennes suomalaisten jäljestä. Ilmatieteilijöiden mukaan nyt mennään globaalisti jo 4 asteen lämpötilan nousulla, jonka uuden 1,5 asteen nousuvaatimusten mukaan pitäisi pienentää hiilijälkeä alle tonniin ?

Ilmastomuutoksesta on puhuttu vuosikausia.
Se on bisnestä, jossa ilmasta käydään kauppaa ja miljardit siirtyvät taskusta toiseen, samalla kun ilmastovelat muuttuu saataviksi.
Sen sijaan, että kyseenalaistettaisiin nykyinen jatkuvaan kasvuun perustuva globaalikapitalismi, puuhastellaan lisäbisnestä.
Ei ihme, että tavallinen kansalainen on ymmällään.

Mielenkiintoista miten puolueet ovat ottaneet haasteen vastaan.
Ne varovat tekemästä pitkälle meneviä skenaarioita ja pujahtavat siitä, mistä aita on matalin.
Järkyttävin suomalainen ilmastomuutostorjuja on persujen Jussi Halla-aho, joka ilmoittaa, että globaalisti pitäisi siirtyä ydinvoimaan. Huh !
Myös vihreät ovat vaienneet ydinvoimasta, eivätkä enää edes kyseenalaista Olkiluodon uutta yli 9 vuotta aikataulusta jäljessä olevaa mammuttivoimalaa.  Fennovoima taapertaa vasta suunnitteluvaiheessa. 

Kepu petasi Suomeen myös Talvivaaran ja uraaninlouhinnan, joka nyt laillista saastuttamista. Uraanikaivokset ovat olleet vertaansa vailla oleva ympäristötuho kaikkialla
maailmassa. Mutta ei Suomessa, jossa turvekin on kepuloitu biopolttoaineeksi mahtavilla valtion tukiaisilla.

Vaikka Suomen kansa ei koskaan ole ollut atomiystävällistä, poliittinen eliitti on ollut sitäkin enemmän. Täällähän on paljon puhdasta vettä ja maata laillisesti pilattavaksi ?

Uraanin louhinnassa malmimassat ovat valtavia. 
Kun louhittu malmi sisältää yleensä hyvin vähän uraania ( 0,1 - 2 % ), sitä enemmän kasvihuonekaasujen päästöjä aiheuttavaa energiaa tarvitaan.  Yli 80 % uraaninlouhinnan radioaktiivisuudesta jää valtaviin säteileviin jätekivivuoriin.
Pohjavesien saastuessa sitä pumpataan maan pinnalle ja lopulta se joutuu alueen vesistöihin.
Louhintajätteet sisältävät radioaktiivisten aineitten lisäksi metalleja, sekä muita myrkyllisiä aineita, kuten nikkeliä, arseenia jne.
Myrkyt jäävät luontoon tuhansiksi vuosiksi.

Ydinjäte

Reaktorin käytetty polttoaine on ympäristön ja terveyden kannalta vaarallisin ihmisen aiheuttama jäte.
Käytetty polttoaine on aktiivisuudeltaan lähes miljoonakertainen muuhun ydinvoimalajätteeseen verrattuna.
Kolmannen sukupolven uudet ydinreaktorit, mm. Suomeen rakennettava Arevan pilottisusi käyttää entistä vaarallisempaa jälleenkäsiteltyä MOX-polttoainetta,  mahdollista ydinasemateriaalia. Jälleenkäsitellyn ydinpolttoaineen jäte on monin kerroin vaarallisempaa kuin uraanipolttoaineen, joka on pidettävä ihmisistä ja ympäristöstä erillään vähintään 300.000 – 1.000.000 vuotta.


Tämä sukupolvi on aiheuttanut ongelman, joka on tuhoamassa koko elollisen luonnon. Ilmastomuutokset tulevat ja menevät, mutta ydinjäte on ikuinen ongelma, joka tappaa.

Entäs suomalaiset ydinjäteneropatit ?
Suomessa ja Ruotsissa loppusijoitushankkeet perustuvat samaan KBS-3 malliin.
Loppusijoituksen pitäisi toimia vähintään seuraavat 100.000 vuotta.

Suomi vapautui jääkauden jäästä n. 9000 vuotta sitten.
KBS – menetelmää on kehitelty miettimättä mahdollista uutta jääkautta.

Entäpä jos uusi pieni jääkausi alkaa 2050, mikä on ennakoitavissa auringon jaksollisista sykleistä ?

Moderni energiatekniikka on joutumassa täysin ennakoimattomien haasteiden eteen.
Ilmastomuutoksen yhteydessä ei puhuta maapallon käynnissä olevista valtavista muutoksista.  Napajäätiköiden sulaessa ja mannerlaattojen liikkuessa tapahtuu entistä enemmän suuria maanjäristyksiä, tulivuorenpurkauksia ja muita mullistavia luonnonilmiöitä.
Kun luonto ryhtyy palauttamaan tasapainoa evoluution ylläpitämiseksi ei sille ihminen merkitse mitään. Varsinkin mannerlaattojen reuna-alueille ja meren rannoille rakennetut
ydinvoimalat vaarantavat koko elollisen luonnon.
Pienin palvelus äiti maalle olisi nyt globaali yhteistyö ydinjäteongelman ratkaisemiseksi.
Se on kunniavelka koko elolliselle biosfäärille.

Ydinjäteongelma on ratkaisematta, koska sen ratkaiseminen jo käyttöönottovaiheessa nostaisi ydinsähkön niin kalliiksi, ettei se enää olisi taloudellisesti kannattavaa. Mikään vakuutusyhtiö ei ole suostunut ydinvoiman riskibisnekseen.

Suomi satsaa sähköautoihin.
Kuinka moni tankkaa ydinsähköä ja hyppää Halla-ahon ja muitten ydinlobbareiden kyytiin ?

 Mutta eihän Halla-aho ole ensimmäinen poliitikko joka on hypännyt TVO:n tai Pohjolan Voiman leipiin.  Paavo Lipponen vaimoineen siirtyi politiikasta ydinvoimalobbareiksi, - malliesimerkkinä  suomalaisesta moraalista, joka ottaa vastuun ikuisesta saastuttamisesta !?

Lääkärit ydinvoimaa ja ydinaseita vastaan toimivassa järjestössä Helen Caldicott  muistuttaa, että ihmiskunnan suurin terveysriski on Fukushiman ydinvoimaonnettomuus. Sen seurauksena ydinvoimalan katolle sijoitetut plutoniumit räjähtivät taivaalle.

Ydinvoima, ydinaseet, ydinjäte on nykyihmiskunnan perisynti, joka seuraa elollista luontoa säteilevänä varjona ikuisuuksiin.








Ei kommentteja: