lauantai 13. lokakuuta 2018

Pallo hukassa


Uuden ilmastoraportin julkaisun jälkeen keskustelu eri energialähteiden vertailusta on kärjistynyt. Ilmastomuutoksen  pysäyttäminen 1,5 asteeseen on valtava haaste nykymenolle.

EU:n supervallat Ranska ja Saksa ovat valinneet eri tiet.
Ranskan energiahuolto perustuu vielä yli 72 prosenttisesti ydinvoimaan.
Kun Saksa päätti luopua ydinvoimasta, sen hiilipäästöt ovat nyt mammuttiluokkaa, mutta samalla se on moninkertaistanut uusiutuvien tuotantoa.

Ranskan sähköverkkoyhtiön mukaan Ranskassa sähkön co2-päästöt 2017 olivat 
74 grammaa / kw. Saksassa vastaava luku oli 489 grammaa / kw.
Saksa tuotti sähköstään 38 % rusko- ja kivihiilellä, 33 % uusiutuvilla, 12 % ydinvoimalla, 13 % maakaasulla ja loput muilla polttoaineilla.

Entäs Suomi ?
Suomen ongelma on turve, jonka päästöt vuosittain ovat liikenteen päästöjen tasolla.
Myös Suomi on turvautunut ydinvoiman lisärakentamiseen, jolla on yhtä vähän tulevaisuutta kuin fossiilisilla polttoaineilla. Onkin surkuhupaisaa, että entinen vihreitten pääideologi Osmo Soinivaara vanhoilla päivillään ehdottelee pienten ydinvoimaloitten hankkimista kaupunkien sähköntarpeeseen ilmastomuutoksen torjumiseksi. – Nuttu nurin, onni oikein ? Ei ihme, että vihreissä kato käy.

Ydinvoima on lauhdesähköä, jonka hyötysuhde on surkea.
Energiatehokkuuden kannalta sähkö on liian arvokasta lämmitykseen.
Mitä vihreät, tai mikään muukaan puolue on tehnyt energiatehokkuuden tai energian nettohyödyn varmistamiseksi valtion tukipolitiikassa ? – Ei mitään !

Keskellä ilmastokriisiä meneillään on ankara energiapoliittinen tilannearvio.
On selvää, että pian Ranskassa vanhentuvien ydinvoimaloitten jälkeen lisää ei enää rakenneta.  Edessä alkaa olla myös ydinjätteiden loppusijoituksen aika.

Maailmalla lojuu 300 000 tonnia ydinjätettä.

TVO:n Posivan loppusijoitussuunnitelmissa on sijoittaa Olkiluodon luolastoon 12 000 tonnia käytettyä ydinpolttoainetta 100 000 vuoden hautaan, vaikka loppusijoituksen keskeisin ongelma on edelleen ratkaisematta. Ydinjätekapselien rikkoutuessa maanjäristysten tai jääkauden sattuessa radioaktiiviset aineet saastuttavat ensin pohjavedet ja sitten muun biosfäärin.

Suomeen rakennettava Olkiluoto 3, 1600 megawatin mammutti on karmaiseva riskibisnes, jonka käyttöönotosta myös vihreät vaikenevat visusti. Suomen poliittisen uskottavuuden kannalta tilanne on katastrofi. - Kuka ottaa vastuun OL 3 huoltovarmuudesta Arevan järjestelyjen jälkeen ?

Ol 3 myöhästyminen 10 vuodella on seurausta ranskalaisen Arevan vaikeuksista.
Vuonna 2016 OL 3:sta rakentanut Areva pilkottiin osiin. New Areva suuntautui ydinpolttoaineisiin ja reaktorivalmistus EDF:lle. Sen jälkeen New Areva vaihtoi nimensä Oranoksi.

Orano keskittyy ydinmateriaalien tuottamiseen, kierrätykseen ja ydinjätteen käsittelyyn.
Uraanin ehtyessä maailman johtavat ydinenergian käyttäjät Ranska ja Japani ovat aloittaneet ydinjätteen kierrätyksen mm. ydinasemateriaalista.
Ranskalainen kierrätetty MOX – ydinpolttoaine keittää OL 3 käynnistyessä suomalaisten kahvit, tankkaa sähköautot ja lämmittää talot.  Väliäkö sillä, ettei ydinvoima, eikä ydinaseet kuulu avoimeen yhteiskuntaan ?  Hyväksymmekö suljetun sektorin salat, plutoniumtalouden, aseistetut vartijat ja piikkilangat panemalla pään pensaaseen ?
On selvää, että OL 3 ei saa koskaan myöntää kayttöönottolupaa !
Myös Suomen on tehtävä periaatepäätös ydinvoimasta luopumiseksi.

Ranskalaisen Oranon vaikeudet jatkuvat myös USAssa.
Myös USA on antanut kuoliniskun Etelä – Carolinassa rakenteilla olleelle ydinpolttoaineen kierrätyslaitokselle, jossa ydinpolttoainetta oli tarkoitus valmistaa kylmän sodan aikaisista ydinaseiden plutoniumista. Toistaiseksi USA ei ole kiinnostunut MOXista.
Trumpin hallinto kannattaa suunnitelmaa, jossa 34 tonnia plutoniumia haudataan New Mexikon osavaltioon maanalaiseen loppusijoituspaikkaan. Trumpin ikuisesti säteilevä plutoniumhauta riittäisi 8000 ydinaseen valmistukseen. 

Entiset sivilisaatiot sentään jättivät pyramidit pyhille hautapaikoille.
Miten tulevia sukupolvia varoitetaan oman aikamme säteilevästä vaarasta ?

Ydinvoiman kannattajien mielestä Olkiluoto 3 on Suomen suurin ilomastoteko. - Hurrataanko ?
Jos ja kun maailman tehokkain ydinvoimayksikkö alkaa ensi vuonna syöttää sähköä valtakunnan verkkoon, n. kolmannes Suomen sähköstä tulee samalta saarelta.
Ennestään alueella on Olkiluoto 1. / nettosähköteho 880 megawattia ja Olkiluoto 2. / 890 megawattia.  Ol 1. otettiin käyttöön 1978 ja Ol 2. helmikuussa 1980.
Ol 3 käyttöönoton jälkeen entistä vaarallisemmat plutoniumtonnistot pitää sijoittaa jonnekin.
Jo maalaisjärki sanoo, että ikuisen jätteen hautaaminen syvälle maan onkaloihin on huuhaata.

Oulun yliopiston seismologin Elena Kozovskayan mukaan Perämeren alueen seismisyydestä ei ole saatu riittävästi tutkimustietoa atomivoimalan rakentamista varten, puhumattakaan ydinjätteen sijoituksesta. Olkiluodon vieressä kulkee mannerlaatan reuna Pietariin.

Fennovoiman rantautuminen Perämerelle oli Putinin läpimurto. 
Viis siitä, että hanke on puutteellisesti suunniteltu. 
Venäläiset tulivat. Panoksena oli Fortumin uhraaminen.
Airiston Helmen iso operaatio Turun saaristossa paljasti bulvaanien rahapesulan. Liekö taustalla venäläinen tiedustelupalvelu ?  Sitä ei suomalaisille kerrota, yhtä vähän kuin pienen piirin kansainvälisestä ydinlobbauksesta, joka tehdään kansalta salassa.

Suomi on myynyt maansa. Naton isäntämaasopimuksen jälkeen Suomi on kytketty ydinasevaltioihin.  Kun edessä on myös uudet hävittäjähankinnat velkarahalla, - viis ilmastomuutoksesta.  Hävittäjät ja niiden päästöt pelastavat maailman !?

Entä, jos luovuttaisiin kaikista maailman sodista ja sotilasmenoista, eikö myös ilmastokriisi olisi ratkaistavissa varsin helposti ?
Usan ilmapuolustuksen sotilastukikohta evakuoitiin Floridaan iskeytyneen hurrikaani Michaelin tieltä. 

Aukesiko Trumpin silmät tosiasioille ?
- Maailman mahtavimmilla asevoimilla ei ole enää mitään merkitystä kansallisen turvallisuuden puolustamisessa, kun luonto itse on ryhtynyt vastatoimenpiteisiin ihmisen aiheuttaman saasteongelman ratkaisemiseksi.



Ei kommentteja: