sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Käpykauppaako EU - tuilla ?

Metsäteollisuus on saamassa EU:lta rahaa biomassojen jalostusta koskeviin tutkimus- ja innovaatiohankkeisiin. Euroopan biomassojen jalostajat ja EU-komissio ovat perustaneet kumppanuusohjelman, jonka tarkoitus on kehittää eurooppalaista biotalousalaa. Hankkeiden tukemiseen on varattu 4 miljardia euroa...
- kirjoittaa Ksml 9.7.2014.

Tarvitsevatko suuret pörssiyhtiöt ja metsäteollisuusjätit vielä EU-tukiakin ?  

" Toukokuussa tuli kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun UPM ilmiantoi itsensä sekä Metsäliiton (= nykyinen Metsä Group ) sekä Stora Enson kartellista. 
Metsäntutkimuslaitoksen asiantuntijan mukaan kartelli aiheutti metsänomistajille jopa 2,5 miljardin euron puunmyyntitulojen menetyksen. 
ts. 
Kolmikko, metsäjätit pöllivät kahden ja puolen sellutehdashankkeen arvosta puuta, ” – kirjoittaa Reijo Lahtonen / 
http://reijolahtonen.com/ Metsälehdessä nro 9. 2014.

Se alkoi 10 vuotta sitten ? 

Metsäyhtiöitä epäillään sekä paperi- että puukaupan kartelleista 
UPM:n tunnustus käynnisti maailmanlaajuiset tutkimukset 
http://www.ts.fi/uutiset/talous/1073968983/UPMn+tu...+maailmanlaajuiset+tutkimukset 

” Suomalaisen metsäjätin UPM:n tunnustukset mahdollisista kilpailulakien rikkomuksista käynnistivät tiistaina kilpailuviranomaisten iskut metsäyhtiöihin ympäri Eurooppaa. Aiemmin tutkimuksia on tehty Yhdysvalloissa ja Kanadassa.” 

http://reijolahtonen.com/ 1.6.2014 
".. missä on kartelli – siellä korruptio. Jokainen voi miettiä syitä miksi yksikään Vanhasen hallituksen ministereistä ei asiaan kantaan ottanut. Hiljaisuus vallitsee yhä aiheen ympärillä." 

Rehti kilpailu kehittää 
Transparency Internation Finland tekee arvokasta työtä rehdin kilpailun kehittämiseksi tiiviissä yhteistyössä Keskuskauppakamarin kanssa. Keskuskauppakamarissa metsäasiat ovat hyvin edustettuna. Puheenjohtajana on Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan ja hallituksen jäsenenä Arto Tiitinen (Metsähallituksen hallituksen pj) 

?

Metsäjätit eivät käy käpykauppaa ? 

" Kartellikolmikko, metsäjätit pöllivät kahden ja puolen sellutehdashankkeen arvosta puuta... 
http://reijolahtonen.com/ : 
” Tikulla silmään joka vanhoja kaivaa…. Tarkoitus on vain koota faktoja tueksi suurisavotta ryhmän oikeustaistelulle. Jos ministerit eivät puuttuneet tuolloin millään tavoin valtion metsissä suoritettuun luvattomuuteen eivätkä Stora Enson – valtiojohtoisen yrityksen tapakulttuuriin. Kuinka yksityisen metsänomistajan olisi tuolloin kuulunut ymmärtää reagoida asioihin, kuten Helsingin Käräjäoikeus näki asian 28.3.2014 :

Metsänomistajille tappio kartelliriidassa 
http://www.hs.fi/talous/a1396046403015 

Helsingin käräjäoikeuden mielestä metsänomistajien olisi pitänyt viimeistään viisi vuotta sitten jo vaatia korvauksia alihinnalla ostetuista tukki- ja sellupuista. 
Käräjätuomarin Pasi Liljan mielestä kanteet eivät ole vanhentuneita, sillä kymmenen vuotta sitten metsänomistajilla ei ollut riittäviä tietoja kanteen nostamiselle. Liljan mukaan vanhentuminen alkoi vasta tammikuussa 2010, kun markkinaoikeuden päätös tuli lainvoimaiseksi. 

Metsä-ala yrittäjä Reijo Lahtonen on sitä mieltä, että valitus lähtee hovioikeuteen. "Yleisen oikeustajun vuoksi tätä on pakko jatkaa". 
Korvauksia ovat vaatineet myös Metsähallitus sekä monet kunnat ja kuntayhtymät. 
Metsähallituksen ja kuntien juttujen käsittely alkanee vasta, jos hovioikeus tai korkein oikeus katsoo, että kanteet eivät ole vanhentuneet. 

? 

Onnea ja menestystä 
Reijo Lahtoselle ja muille sinnikkäille oikeustaistelijoille ! 


ps.
Metsäteollisuudelle EU-rahaa biohankkeisiin
http://www.ksml.fi/yhteiso/keskustelu/posts/list/0/81552.htm#859377





1 kommentti:

Sinikka Tyynelä kirjoitti...

Metsä Group kertoi keväällä rakentavansa Äänekoskelle suuren biotuotetehtaan. Tehtaalla on määrä valmistaa päätuotteen sellun ohella erilaisia muita biotuotteita.

Kun mainosten perusteella entinen Metsäliitto, nykyinen Metsä- Group käy nyt näyttävää käpykauppaa ja takataskussa on iso investointihanke Äänekoskelle, kannattaa muistella pikkuisen myös menneitä.

Onko Äänekosken sellutehdas nyt kepun ” risupaketin” läpimurto ?
Risupaketti oli poliittinen työkalu, jolla Vanhasen hallituksen päähallituspuolueet, keskusta ja kokoomus väänsivät sovun esteellisesti valmisteltujen ydinvoimaloiden lisärakentamisesta.

Kepu on ollut vallankahvassa vuosikymmeniä.
Vaikka ihan kaikki metsänomistajat eivät olekaan enää keskustan kannattajia, niin aika moni on vieläkin. Vanhasen hallituksessa Pekkarisen oli pakko ajaa oman puolueensakin vuoksi energiapuun käytön radikaalia lisäämistä. Se onnistuu nopeasti vain erilaisten tukien avulla.
EU:n uusiutuvan tavoitteet ovat laillisesti sitovia :

- Suomessa uusiutuvan energian osuus energian loppukulutuksesta pitää olla 38 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Haaste on valtava, sillä se vastaa n. kolmen ison ydinvoimalan vuotuista sähköntuotantoa. Suurin lisäys tulee puusta, loput tuulivoimasta, polttonesteistä, lämpöpumpuista tai muista sekalaisista lähteistä.

Tässä sitä sitten ollaan ja mennään ?
Kiitos päähallituspuolueitten vuosikymmeniä kestäneestä ” maan tavasta”, rakenteellisesta korruptiosta, joka ovat tiputtanut suomalaisen energiapolitiikan ainakin 25 vuotta jälkeen muusta läntisestä Euroopasta.
Ja edelleenkin täällä suhmuroidaan keskitettyjen monopolien; - uusien metsäteollisuusjättien, suuryhtiöiden ja ydinvoiman lisärakentamisen ehdoilla ja menetetään lopullisesti kansantalouden kilpailukyky.

Menetetyn kilpailukyvyn seurauksena suomalainen energia ei enää ole ” halpaa ”. Se ei enää ole hyvinvoinnin tuoja, vaan yhteiskunnan tukien saaja.
Kaikki toimet energiatehokkuuden parantamiseksi on päätetty haudata jo vuosikymmeniä sitten.
Sen sijaan kaikki keinot on otettu käyttöön, jotta metsä – ja energiayhtiöiden pörssivoitot maksimoidaan ?
- ”risupaketitkin” muuttuvat miljardibisnekseksi harvojen taskuun ?