tiistai 29. heinäkuuta 2014

Mihin hävisi terveet markkinat ?

Äänekoski ja Keski-Suomi ovat saamassa suuresti kaivatun jätti-investoinnin Metsä Fibre Oy:n....
Äänekosken uutta puhdistusteknologiaa otettiin käyttöön yleisesti muuallakin. Niinpä kansa oppi luottamaan päätöksentekijöihin. –kirjoittaa Esa Konttinen 29.7 ksml:ssa.

Onko päätöksentekijöihin enää luottamista ?
Kun metsänomistajat ryhtyivät Suomen historian suurimpaan korvausoikeudenkäyntiin UPM:n, Metsäliiton ja Stora Enson kartellin jäljiltä, alkoi myös suomalainen ”maan tapa” paljastua ?
UPM:n hallintoneuvostossa ovat istuneet mm. presidentti Martti Ahtisaari, Jorma Ollila jne., Suomen vaikutusvaltaisimmat lobbarit ?

Metsäteollisuuden ja atomiteollisuuden suuryhtiöt ovat nojanneet vuosikymmeniä hallinneiden keskittävien valtapuolueiden lobbareihin, jotka ovat panostaneet yksistään suurteollisuuteen. Paavo Lipponen siirtyi politiikasta avoimesti Pohjolan voiman konsultiksi vaimoineen.

Vanhasen hallitus ja ministeri Pekkarinen moukaroi uusia esteellisesti valmisteltuja maailman suurimpia kolmannen sukupolven ydinvoimalupia ja koplasi Talvivaaran uraanilouhinnan ydinperheitten osakesalkkuihin ympäristöministeri Paula Lehtomäen perhekuntaa myöten.

Jyväskylässä Vapon ja kepun manttaalilla rakennettiin maailman suurin Keljonlahden biovoimala, johon oli tarkoitus tuoda ”kestävästi” puuta ja turvetta proomuilla vesistöjä pitkin.
Kuinkas kävi ?
Turvetta ei riittänyt, ja nyt Keljonlahden biovoimala käy venäläisellä kivihiilellä ja puunhankinnalla Metsä – Groupilta, samaan aikaan kun paikallisille yrittäjille jää risut käteen ? Minnekähän menevät massiivisesti Jyväskylästäkin kaadetut puut ?

Niin kauan kun suomalaisilla oli vielä voita leivän päällä, maan kansallisvarallisuutta voitiin helposti
vuolla yksityistaskuihin mielin määrin kenenkään huomaamatta.

Nyt tilanne on ihan toinen.
Maa elää velaksi, kansallisvarallisuus on hävitetty :  -sinne menivät Rautaruukki, Stora Enso, Fortum, Altia, Destia, Ekokem, Digita, Finngrid, Edita, Valmet, Kemira, Outokumpu, Veitsiluoto... 
ja nyt eduskunta on jo kovalla kiireellä myymässä kansallista metsäomaisuutta ja yksityistämässä sitä budjettivelkojen maksuun.
Jaakko Kiander on joskus arvioinut, että valtion omaisuuden yksityistäminen on aiheuttanut valtiolle, eli suomalaisille vähintään 15 miljardin euron tappiot. 

Suomen energiapolitiikka on suuryhtiöiden ja valtapelureiden keskittämispolitiikan toimesta tipahtanut kehityksestä 25 vuotta. Kilpailukyky on menetetty. EU:n haasteet  biotalouteen ja uusiutuvaan energiaan siirtymiseksi on Suomelle jo niin valtava kynnys, että se vaatisi hyllymetreittäin tutkivaa journalismia ja valtavaa yhteiskunnallista rakennemuutosta; - kokonaan uudenlaista vallankeskityksen hajauttamista, ”maan tavan” läpivalaisua ja nykyistä täysin vaihtoehdottomien valtapuolueiden uudistamista alueelliseksi edustukseksi aina vaalirahoitusta myöten !?

- Vai miten on mahdollista, että muutamilla suuryhtiöiden johtajilla on miljoonapalkat ja rajattomat optiot, samaan aikaan kun esim. Jyrki Katainen EU:n talouskomissaarina kuittaa palkkatuloja vaivaiset 25 000 euroa /kk. ?

Eurooppaa, Suomea ja koko maailmaa johdetaan nyt pelkästään suuryhtiöiden ehdoilla ?
Kun suuryhtiöille ei ole vaihtoehtoa, rengiksi muuttunut parlamentarismi ohjaa valtavat tukiaisensa pelkästään entistä harvemmille yhtiöille ja uusliberaalinen harvainvaltainen talous kasvaa kuihtuessaan kansalaisten nälkämaan marssiksi, kun oikeusvaltion periaatteista on luovuttu ja siirrytty laittomaan valuuttaan ja pienen piirin kasinotalouden pelisääntöihin.
Ei kommentteja: