torstai 8. toukokuuta 2014

Euro ? - fixit ?

Eurovaaliehdokkaiden kannattaa nyt vaalipuheissaan ja kirjoituksissaan tuoda esille talousosaamistaan. Äänestäjät kaipaavat ennen muuta konkreettisia ehdotuksia EU-talouden parantamiseksi. Jo tehtyjen päätösten ja nykyisten päättäjien sättiminen ei riitä vaan pitää pystyä esittämään todellisia vaihtoehtoja. – kirjoitti ksml pääkirjoituksessaan 8.5.

Mikään yksittäinen kansa ei pysty enää pelastamaan EU:n taloutta.
Euro ja dollari on umpikujassa.
Vasta kun aloitetaan syvällinen keskustelu EU:n vaihtoehdoista, voidaan aloittaa Suomen kansantalouden pelastusoperaatio ! 

Onneksi ainakin Suomen tiedeyhteisö on jo ajan tasalla.

Professori Kanniaisen johtama 12-jäseninen asiantuntijaryhmä perää avointa keskustelua eurojäsenyyden aiheuttamista haitoista Suomen taloudelle ja tulevaisuudelle.
Kanniaisen perustama EuroThinkTank-ryhmä julkaisi kirjan:
Euron tulevaisuus - Suomen vaihtoehdot 

Tuoreessa euron tulevaisuutta pohtivassa kirjassa todetaan, että rahaliiton jäsenyys on aiheuttanut keskimäärin 10 prosentin hyvinvointitappion euroalueen jäsenmaille. Summa on laskennallinen keskiarvo euromaiden hyvinvointitappiosta, kun niitä on verrattu hypoteettisiin hyvinvointiodotteisiin, jos euroaluetta ei oltaisi perustettu. 

Kanniaisen mukaan Suomella on kolme tulevaisuusvaihtoehtoa: 
Ajopuuvaihtoehdossa Suomi pysyttelisi mukana liittovaltiokehityksessä ja hyväksyisi suurten jäsenmaiden saneleman politiikan. Tämä veisi Suomen pikkuhiljaa osaksi vahvaa liittovaltiota.

Peesausvaihtoehdossa Suomi irtaantuisi liittovaltiokehityksestä ja palaisi yksipuolisesti noudattamaan Maastrichtin sopimusta. Se tarkoittaisi option auki jättämistä mahdolliselle myöhemmälle eurosta eroamiselle. Tähän vaihtoehtoon liittyisi luopuminen pyrkimyksestä kuulua niin sanottuun EU:n ytimeen.

Kolmantena vaihtoehtona nähdään eurosta eroaminen eli fixit. 

Se ei Kanniaisen asiantuntijaryhmän mukaan johtaisi merkittäviin häiriöihin rahoitusmarkkinoilla. Poliittisesti fixit-vaihtoehto tarkoittaisi päätymistä EU:n ulkokehiin.

Milloin lehdellä ja Suomen valtamedialla on moraalista rohkeutta ja selkärankaa aloittaa tutkiva journalismi EU - talouden hyödyistä ja haitoista ?
On päivänselvää, että niin kauan kun Suomi on yhden totuuden maa ja eduskunnasta puuttuu todellinen oppositio, Suomen talouden syöksykierre sen kun pahenee. 

On aika nostaa ero eurosta parhaaksi vaihtoehdoksi kansanvallan palauttamiseksi ja kestävän talouden rakentamiseksi sekä suomalaislle, että mallina koko Euroopalle !

ps.

Ei kommentteja: