keskiviikko 1. lokakuuta 2008

MAAILMAN FINANSSIJÄRJESTELMÄ HUOJUU


Yhdysvaltojen rahoitusjärjestelmän pelastamiseksi vaadittu lakipaketti kaatui. Osakekurssit ovat rysähtäneet rotkoon. Lakipaketin piti tuoda pankeille 500 miljardin euron suuruisen pelastusrenkaan.

Mitä USA nyt tekee ?

Eipä taida olla muita vaihtoehtoja kuin että USA:n keskuspankki painaa lisää dollareita ja rahaa finanssijärjestelmän tueksi. Mutta eihän tämä ole edes mikään uutinen maailmalla. Kun Bushilta on välillä rahat loppuneet, on surutta painettu lisää rahaa esim. Irakin sodan kulujen katteeksi.

Kukaan ei tarkalleen tiedä kuinka paljon maailmalla on nyt katteettomia dollareita. Dollarilla ei ole enää vuosikymmeniin ollut mitään vakuita, ei kultakantaa eikä edes hopeakantaa.

Samanaikaisesti amerikkalaisten elämäntyyli kuluttaa maailman luonnonvaroja yhdeksän maapallon vauhdilla ?

On siinä ihmettelemistä kerrakseen ? Onneksi meikälaisen ei aina tartte ymmärtää kaikkea ?

USA:n Keskuspankki kertoi järjestävänsä pankeille 150 miljardia dollaria eli noin 100 miljardia euroa yhdysvaltalaispankeille, sekä 330 miljardia dollaria eli reilut 200 miljardia euroa eurooppalaisille ja aasialaisille keskuspankeille.

Kun yksitynen ihminen alkaa painaa lisää rahaa, se on rikos josta joutuu vankilaan.
Kun valtio painaa lisää rahaa se on laillista ja aiheuttaa superinflaation. USA:n aiheuttama superinflaatio heijastuu koko maailmaan : Maailman pankkikriisi on nyt ratkaisematon juttu ! Kiltit säästäjät ja tallettajat huomaavat hyvin pian talletustensa hävinneen. Raha muuttuu pelkäksi paperiksi, jolla ei ole mitään arvoa ! ?

Nykyinen maailman finanssikriisi yhdessä muun maailman viiden maapallon kokoisen kulutustason kanssa herättää meidät hyvin pian elintason romahdusmaiseen laskuun ? Raha menettää merkityksensä ja veikkaan, että edessä häämöttää vaihdantatalous ja suhteellisen suljetut omavaraiset aluetaloudet ?
- Vai olenko ihan väärässä ?

Kunnallisvaaliterveisin: SINIKKA nro. 227

EUROOPAN KRIISI JOPA PAHEMPI

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2008/09/14941&sort=false Tiistai 30.09.2008 Kauppalehti

Sijoittajat ympäri maailmaa pelkäävät, että USA:n roskapankkilain kaatumisella on huomattavan vakavia heijastusvaikutuksia. Luottokriisi horjuttaa USA:n taloutta ja aiheuttaa ongelmia myös rivikuluttajille, Citigroupin päästrategi Tobias Levkovich arvioi tiistaina.

Levkovich muistutti, ettei luottokriisi rajoitu yksin Yhdysvaltoihin. Myös eurooppalaisten pankkien tila pysyy pitkään epävakaana.
- Euroopan finanssitaloista monet ovat käyttäneet enemmän velkavipua kuin amerikkalaiset pankit. Siksi kriisin seuraukset voivat olla Euroopassa USA:takin syvempiä, Levkovich sanoi ja viittasi euron alamäkeen.

Citin analyysin mukaan maailman pörssiyhtiöiden tulosnäkymät huononevat sekä vuonna 2008 että vuonna 2009.
- Siksi osakkeiden tavoitehintoja joudutaan vielä alentamaan, Levkovich arveli. Edessä on joka tapauksessa erittäin voimakkaan kurssiheilunnan jakso.

Dow Jones Wilshire 5000 -indeksin arvosta katosi yksin maanantaina noin 1200 miljardia dollaria. Markkina-arvojen romahdus vaikuttaa vielä voimakkaasti eläkesäästöihin ja yritysten päätöksentekoon.

- Roskapankkilain kaatuminen oli pettymys siksikin, etteivät poliittiset päätöksentekijät selvästikään ymmärrä kriisin vakavuutta. Tällä on onnettomia seurauksia luottojen saatavuuden kannalta, aprikoi Levkovich.
Luottamuspula on USA:n pankkieksperttien mukaan laajaa: lainaa ei haluta ottaa sen enempää kuin antaakaan.

Olli Herrala

Ei kommentteja: