torstai 21. huhtikuuta 2022

Roistovaltiot kuriin – maailman johtajuus ratkaisematta

 
 
"Ukrainan sodassa kertomuksia käytetään aseina. Kansat ovat toki aina rakentaneet kollektiivisia identiteettejään myyttisten sankaritarinoiden avulla. Esimerkiksi suomalaisuuteen ovat iskostuneet tarinat talvisodasta. Presidentti Volodymyr Zelesnskyi kierrättää taitavasti kansojen kertomusvarantoja puheissaan Euroopan parlamenteissa.
Putinin narratiivi puolestaan noudattaa suoraan semiotiikan klassikon, J. A. Greimasin aktanttiteorian kaavaa. Greimasin teorian tapaan kertomuksen pääjännite muodostuu sankarin ja hänen tavoittelemansa kohteen välille." - kirjoittaa Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen professori Hannu Heikkinen Ksml 21.4.22  Kertomukset Ukrainan sodan aseina” vierailijapalstalla.

Kommentoin arvon professoria ksml-verkossa hänen lainauksellaan:
"Putinia polttelee jäädä historiaan suurena tsaarina – Vladimir ensimmäisenä. Aika käy vähiin, eikä plastiikkakirurgia auta loputtomasti. Niinpä sankari hyökkää. Aktanttiteorian mukainen ”vastustaja” on zapad, länsi. Se maalataan iljettäväksi ja kuvottavaksi. Sankarin ”lähettäjinä” toimivat Greimasin mallin mukaisesti Venäjän historian suuret hahmot ja ”vastaanottajina” tulevat sukupolvet, jotka saavat nauttia Venäjän loistosta."
Yksi kommenttini meni läpi, toinen hävisi sensuurin bittiavaruuteen, kuten käy niille, jotka kyseenalaistavat pelkästään Venäjän mollaamisen sodan osapuolena, kun samaan aikaan Suomi, Yhdysvallat ja EU syyllistyvät sotarikoksiin ja Ukrainan kansan uhraamiseen viemällä taistelukentille lisää aseita. 
 
Rauhantekijät vaiennetaan

Sotapsykoosin seurauksena polarisaatio kärjistyy ja maailma muuttuu mustavalkoiseksi, niin kuin ihmisen mieli; - "joko - tai", eikä "sekä - että" ja pelko sumentaa järjenkäytön, jolloin tartutaan aseisiin ja varustaudutaan kättä pitempään.

Rauha ei perustu aseisiin, vaan kykyyn ratkaista konflikteja diplomaattisesti. Silloin huomioidaan ja kuunnellaan myös vastapuolta. Esitin kirjoittajalle vasta-argumentin: "Yhdysvaltojen demokraatteja polttelee jäädä historiaan suurena vapauttajana – globaalikapitalismin lipunkantajana. Aika maailman mahtavimmalta Naton asemahdilta käy vähiin, eikä laajentuminen kestä loputtomasti. Niinpä sankari hyökkää tukikohtineen myös Eurooppaan petollisella kumppanuussopimuksella. Pohjois - Atlanttisen puolustussopimuksen mukainen ”vastustaja” on Venäjä. Se maalataan iljettäväksi ja kuvottavaksi tsaariksi. Sankarin ”lähettäjinä” toimivat Greimasin mallin mukaisesti terroristisotien  historian suuret hahmot kymmenien miljoonien siviilien tappajina ja ”vastaanottajina” tulevat sukupolvet, jotka saavat nauttia Yhdysvaltojen ydinaseiden viimeisen taistelun kaiken tuhoavasta petollisesta loistosta."

Nato on diktatoorista valetta varsinkin nyt, kun ydinaseet ovat jo laittomia. YK:n ydinaseiden kieltosopimus ratifioitiin tammikuussa 2021.

Historia osoittaa, että julmimmankin diktaattorin tuhoaa vielä julmempi ja barbaarisempi tyranni - ydinaseet. Joukkopsykoosin seurauksena myös Suomi ja Ruotsi toimivat nyt paniikissa ilman järjen häivää Natohypetyksineen. Kotimaamme tuominen Naton ydinase-sateenvarjon alle olisi sama kuin pukeutuisi globaaliin itsemurhaliiviin.

Venäjä ja Yhdysvallat eivät ole ”joko-tai”, vaan ”sekä-että”

Molemmat ovat roistovaltioita.  
Yhdysvallat, eikä Venäjä ole kumpikaan Kansainvälisen rikostuomioistuimen osapuolia. Lisäksi Yhdysvallat rankaisee muita hallituksia ICC:n (Kansainvälinen Rikostuomioistuin) tukemisesta. Kummatkin valtiot uhmaavat ICC:n päätöksia. 18 suuresta ihmisoikeussopimuksesta Venäjä on osapuolena vain 11:ssä ja Yhdysvallat vain viidessä ja alittaa kaikkien muiden maiden riman: https://indicators.ohchr.org.

Molemmat maat rikkovat surutta yhteisiä sopimuksia, mukaan lukien Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjaa, Kellogg Briand -sopimusta ja muita sodan vastaisia ​​lakeja. Vaikka suurin osa maailmasta pitää kiinni aseriisunta- ja aseiden vastaisista sopimuksista, Yhdysvallat ja Venäjä kieltäytyvät tukemasta niitä ja uhmaavat niitä.

Maailman johtajuus on ratkaisematon ongelma

Venäjän järkyttävä hyökkäys Ukrainaan – samoin kuin Yhdysvaltojen ja Venäjän aiemmat vuodet taistelussa Ukrainasta korostavat tätä ongelmaa globaalista johtajuudessa. Yhdysvallat agitoi hallituksen muutosta Ukrainassa vuonna 2014.  Venäjän tekemä Krimin liittäminen ja konfliktin vastavuoroinen aseistautuminen Donbasissa kärjistivät idän ja lännen punaiset linjat.

Venäjä ja Yhdysvallat ovat roistovaltioita maamiinasopimuksen, asekauppasopimuksen, rypäleammuksia koskevan yleissopimuksen (kieltää niiden käytön, tuotannon ja siirron) ja monien muiden sopimusten ulkopuolella. Venäjää syytetään rypälepommien käytöstä Ukrainassa tänään, kun taas Saudi-Arabia on käyttänyt Yhdysvalloissa valmistettuja rypäleammuksia lähellä siviilialueita Jemenissä.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat kaksi suurinta aseiden jälleenmyyjää muulle maailmalle, ja ne yhdessä muodostavat suurimman osan myydyistä ja toimitetuista aseista. Sillä välin useimmat sodat kokevat paikat eivät valmista aseita ollenkaan. Suurimpaan osaan maailmaa tuodaan aseita vain harvoista paikoista.

Yhdysvallat tai Venäjä eivät tue ydinaseiden kieltosopimusta. Kumpikaan ei täytä ydinsulkusopimuksen aseistariisuntavaatimusta, ja Yhdysvallat itse asiassa pitää ydinaseita viidessä muussa maassa ja harkitsee niiden lisäämistä, kun taas Venäjä on puhunut ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjälle ja on viime aikoina näyttänyt uhanneen niiden käytöllä.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat kaksi suurinta veto-oikeuden käyttäjää YK:n turvallisuusneuvostossa, kumpikin voi sulkea demokratian yhdellä äänellä, kun maapallolla on noin 200 muuta hallitusta, joidenka ei pitäisi sietää sitä.

Mitä pitäisi tehdä

Edessämme on YK:n, Kansainvälisen tuomioistuimen ja Rikostuomioistuimen demokratisoiminen. Maailman kansojen enemmistön on vihdoinkin kyettävä lukemaan lakia ja pakotettava oikeusvaltioperiaatteet  yksimielisesti nykyisiin roistovaltioihin, eikä liittymään niihin Rauhan ja demokraattisten ihmisoikeuksien varmistamiseksi koko maailmaan.

 

 Viitteet: 

 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja: