tiistai 21. syyskuuta 2021

ICAN – ydinaseita vastustava järjestö syntyi Suomessa

Ydinaseet kieltävä sopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa heinäkuussa 2017. Sen puolesta äänesti 122 maata. 
Nato-maat, Norja mukaan lukien, boikotoivat äänestystä. Hollanti äänesti vastaan. 
Nobel-komitea halusi tukea ydinaseet kieltävää sopimusta ja palkitsi Nobelin rauhanpalkinnolla ICAN-järjestön. The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons on kansalaisjärjestöjen liittouma, joka pyrkii edistämään ydinaseriisuntaa. 
Suomi, samoin kuin ydinasevallat ei allekirjoittanut ydinaseitten kieltosopimusta.
 

ICAN syntyi Suomessa

Ydinaseita vastustava järjestö sai alkunsa ydinaseita vastaan toimivien lääkäreiden yhteisjärjestön IPPNW:n Helsingissä järjestetyssä biennaalissa syyskuussa 2006. Tuolloin järjestö hyväksyi aloitteen toimintansa laajentamisesta maailmanlaajuiseksi. Se aloitti toimintansa virallisesti Wienissä 2007. Järjestö muistuttaa, että ydinaseet ovat maailman tehokkaimpia aseita ja ainoa asetyyppi, jonka käyttäminen voisi johtaa ihmiskunnan täydelliseen tuhoutumiseen. 
 

ICAN pääsi maaliin

YK:n ydinaseet kieltävä sopimus tuli voimaan tammikuussa 2021.
Ydinasekieltosopimus kieltää muun muassa ydinaseiden käyttämisen, hallussapidon, valmistuksen ja testaamisen. Tämä on merkittävä askel työssä ydinaseiden uhan vähentämiseksi, sanoi Suomen ydinaseiden vastaisen ICAN Finland -verkoston koordinaattori Kati Juva. Ydinaseet kieltävä sopimus on voitto ihmisyydelle ja lupaus paremmasta huomisesta.

 
Voitto ihmisyydelle ? 
 
Yksikään ydinaseita omaava valtio ei ole mukana sopimuksessa. Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Ranska ja Britannia, eikä pikkuruinen Suomikaan suostu rauhanomaiseen yhteistyöhön. Myös kaikki Nato- maat ja suurin osa EU-maista hylkäsi sopimuksen. Suomi on painottanut vuoden 1968 ydinsulkusopimusta, joka tähtää ydinaseiden leviämisen rajoittamiseen. Tässä sopimuksessa on mukana myös osa ydinasevaltioista.

Kieltosopimus ei kuitenkaan vielä ratkaise valtioiden turvallisuushuolia, koska ydinaseet ovat supervaltojen turvallisuuden kulmakiviä. Ydinasekieltosopimuksen  heikkous on se, että sopimus ei tue ydinsulkusopimusta, eikä siihen sisälly velvoitetta kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n ydinasemateriaalin valvonnasta.
Teoriassa valtio voi siis irtaantua ydinsulkusopimuksesta ja liittyä kieltosopimukseen, sekä aloittaa ydinaseiden kehittämisen salaa – ja silti julkisesti väittää, että se osallistuu täydelliseen ydinaseiden riisuntaan. Kieltosopimus uhkaa rapauttaa ydinsulkusopimusta, koska kieltosopimuksessa on huolestuttavia porsaanreikiä.

Kieltosopimus nojaa siis enemmänkin ydinaseiden stigmatisointiin kuin todelliseen sopimusjärjestelmään. Pohjois-Korea on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, että ydinaseiden stigmatisointi ja kansainvälinen painostus eivät estä valtiota hankkimasta ydinaseita. Siksi ihmiskunnan kohtalonkysymystä pitää myös säädellä.

Ydinasevalvonta on perinteisesti keskittynyt ydinaseiden määrän vähentymiseen. Enää ydinaseita ei tarvita kymmeniä tuhansia, koska tehokkuutta on parannettu. Kiinteät ohjussiilot ovat puolestaan menettäneet merkityksensä, koska niihin osutaan entistä todennäköisemmin. Muutos selittää ydinasevaltioiden haluttomuutta vähentää ydinaseiden määrää: niiden omat ydinaseet ovat entistä haavoittuvampia vastapuolen iskuille. Nykyään sukellusveneet ja liikuteltavat laukaisualustat määrittävät vahvasti sitä, kykeneekö ydinasevaltio tekemään vastaiskun.

 
Ydinasevalvonta retuperällä

Tällä hetkellä ydinasevalvonta on umpisolmussa ja sekava. Ydinasevalvonnan mahdollisuudet eivät ole parantuneet, päinvastoin. Mutta miten edes pieniä edistysaskelia saavutetaan, kun YK:n turvallisuusneuvosto on Yhdysvaltojen paperitiikeri ja ydinaseettomien valtioiden painoarvo neuvotteluissa on olematon?
Nykyinen maailmanjärjestys perustuu vahvemman oikeuteen, ydinaseisiin. Kun maailmassa vallitsee viidakon laki ja demokraattiset järjestelmät on romutettu, ei kilpavarustelulle ole loppua. Sodan globalisaatio jatkuu ilman suitsia.


AUKUS

Kaakkois-Aasian ASEAN ( mm. Malesia, Thaimaa, Indonesia, Singapore, Filippiinit jne. ) yhteistyöjärjestön maat ovat hädässä. Ne ovat jo vuosien ajan pitäneet Australiaa Yhdysvaltojen sijaisena Etelä- Kiinan merellä. Maat ovat lupautuneet pitämään Kaakkois-Aasian rauhan, vapauden ja puolueettomuuden vyöhykkeenä. Vuonna 1995 jäsenvaltiot kirjoittivat Kaakkois-Aasian ydinaseettoman vyöhykkeen sopimuksen, joka sitoutuu pitämään ydinaseet poissa alueeltaan.  Mitä tapahtui ?
 
Australia nimesi uudet anglo-liittolaisensa Yhdysvallat ja Iso-Britannian. Ilmoitus uudesta salaisesti sovitusta liittoutumasta, AUKUS, mahdollistaa Australialle ydinkäyttöiset sukellusveneet.

Jopa Australian luetuin liittolainen Singapore huolestui. Ydinkäyttöisten sukellusveneitten hankkiminen avaa portit ydinasevarustelun kiihtymiseen. Australia ei ole liittynyt ydinaseiden kieltosopimukseen, jonka mukaan osapuolet velvoitetaan olemaan kehittämättä, testaamatta, tuottamatta, hankkimatta, pitämättä hallussaan, varastoimasta tai uhkaamasta käyttää ydinaseita. Australia on kuitenkin ratifioinut ydinaseiden leviämisen estämisen sopimuksen vuonna 1973 ja ydinaseiden kattavan kieltosopimuksen vuonna 1998. Pääministeri Scott Morrison sanoi viime viikolla, että Australialla ei ole suunnitelmia jatkaa ydinaseistusta.

Jotkut ASEAN -maat ovat kuitenkin huolissaan siitä, että AUKUS -sopimus on selvä signaali siitä, että länsi ottaa aggressiivisemman kannan Kiinaan hyväksymällä Australian ydinkerhoonsa. Sekä Indonesia (ASEANin epävirallinen johtaja) että Malesia pelkäävät, että AUKUS johtaa myös suureen asekilpailuun laajemmalla Indo-Tyynenmeren alueella.
 
 
 YK:n 76. yleiskokous  
 
Tänään YK:n 76:ssa yleiskokouksessa kansallisen puheensa  pitävät myös Suomen presidentti Sauli Niinistö, sekä Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden. Paikalle odotetaan yli 80 jäsenmaan valtiojohtoa.
 
Odotan, että presidentti Sauli Niinistö juristina muistuttaa YK:n perustehtävästä kansainvälisenä Rauhaa ja Oikeudenmukaisuutta edistävänä organisaationa, jonka uskottavuus on palautettava. Toivon, että presidentti nuhtelee oman käden oikeutta käyttäviä, niskuroivia ydinasevaltoja, joiden salaiset sopimukset kiertävät ydinsulkusopimuksia ja kansainvälistä valvontaa. Toivon, että Niinistö muistuttaa Suomen rauhantahdon perustuvan puolueettomuudelle ja pienten kansojen pyrkimykseen välttää suurvaltojen eturistiriitoja. Toivottavasti Niinistö muistuttaa Suomen Rauhantahdosta pysyä kaikkien ydinaseliittoutumien ulkopuolella, minkä vuoksi myös Suomi, tarkemmin harkittuaan on valmis ratifioimaan YK:n ydinaseet kieltävän sopimuksen ja irtautuu samantien Naton kanssa solmitusta isäntämaasopimuksesta...

 

Huraa !
Tänään, YK:n 76:ssa yleiskokouksessa Sauli Niinistöllä on mahdollisuus jäädä historiaan Suurena Suomalaisena Valtiomiehenä !?
 
 
 
 

 Lisää: 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 kommentti:

Benjamin Kivilohkare kirjoitti...

Moi!

Olen ilokseni lukenut blogejasi ja huomannut, että olet monissa suhteissa oikeassa. Itse olen myös koronahuijauksen, ilmastovouhotuksen ja yleensä nykyään vallalla olevien huijauksien vastainen. Yksi asia Sinulta ehkä puuttuu. Nimittäin, maailmanpolitiikkaa ei voi ymmärtää tuntematta kasaarivaltakunnan historiaa (sanoi kasaarijuutalainen Benjamin Freedman). Kasaarijuutalaiset muodostavat 90 % maailman juutalaisväestöstä. Niiden vaikutusvalta maailmanpolitiikkaan on häkellyttävä. Mutta nykyään tuskin kukaan uskaltaa ryhtyä paljastamaan juutalaisten osuutta. Holokaustihuijaus on ehkä suurin huijaus meidän aikanamme. En hyväksy natsien juutalaisvainoja, mutta natseilla ei todistettavasti ollut suunnitelmia juutalaisten rodullisesta hävittämisestä. Hyvä osoite aiheesta:
https://islam-radio.net/. Toivon keskustelua aiheesta.

Ystävällisin terveisin

Benjamin Kivilohkare