torstai 22. elokuuta 2019

Euron ja dollarin häiriköt


Sari Kaiho, Aki Ylinen, Mikko Vapa ja Svante Lehtinen Muuramesalissa 

Se, joka luo rahaa, hallitsee maailmaa.

Jos kansalaiset täysin ymmärtäisivät nykyisen finanssitalouden globaalihuijauksen, vallankumous olisi tapahtunut ajat sitten. Yksityispankit ovat rikastuneet luomalla velkaa = rahaa tyhjästä ilman tuotantokustannuksia 10 sekunnin tilisiirrolla.
Alkuaankin valuvikainen euro ja dollari ovat yksityispankkien vallankaappaus; -  korkoautomaatti ja ikiliikkuja, jonka sisäänrakennettu vipu on jatkuvan talouskasvun pakko.

Miten käy  pankkimaailman, kun 2014 finanssikriisin jälkeen rahoitusmarkkinoilla on eletty täysin ennakoimattomia negatiivisten korkojen käyriä ? 
Ennen finanssikriisiä markkinakorot ( Euriborit ) olivat vielä n. 5 %:n luokkaa. Asiakas maksoi lainastaan n. 6%:n korkoja.  Tallettaja sai 4% tuoton. Pankille jäi muutaman prosentin marginaali.

Negatiiviset korot uusi normaali 
Markkinat odottavat, että korkotaso pysyy poikkeuksellisen matalana vielä vuosia.
Tänään Euroopan keskuspankin (EKP) viesti on, että rahaa saa -0,4 prosentin korolla, kunhan lainaa sitä eteenpäin.
Kun velanotosta maksetaan, sitä tyrkytetään ovista ja ikkunoista !?  
Sama ylikuumeneminen nähtiin Suomessa jo ennen 90-luvun pankkikriisiä, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa. Pankkien konkurssissa pelastettiin pankit Koiviston myötävaikutuksella ja yrittäjät hirtettiin maksumiehiksi.
Kukas nyt hirttosilmukkaan, kun pankkien vakavaraisuus heikkenee negatiivisen korkopolitiikan seurauksena ?

Suomen Pankin tilaston mukaan suomalaisilla kotitalouksilla oli kesäkuun lopussa käyttelytileillä yhteensä 81,1 miljardia euroa.
Miltä tuntuisi, että jatkossa pankkisi alkaa periä korkoa pankkitalletuksistasi?
Mitä teet, suostutko kynittäväksi vai nostatko rahasi ja siirrät ne sukanvarteen, jossa ne ovat paremmassa tallessa ?

Mitä tapahtuisi, jos kaikki tallettajat nostaisivat rahansa yhtä aikaa ?
Selvää, että pankit painaisivat paniikkinappulaa, asettaisivat käteisnostorajat: rahaa voisi siirtää, mutta käteistä ei voisi nostaa.
Kun pankki hallinnoi isännän äänellä asiakkaan tilejä, asiakkaalla ei todellisuudessa ole minkäänlaista kuluttajan suojaa tai itsemääräysvaltaa omaisuudestaan, vaikka pankkitoiminnan lähtökohtana onkin, että talletuksessa pankki on velallinen ja asiakas velkoja.

Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh on jo ehdottanut, että pankit voisivat alkaa periä negatiivista korkoa yksityishenkilöiden talletuksista. Sampo on Nordean suurin omistaja. Nordean asiakasko ensimmäisinä Suomessa alkaisi maksaa pankille sen sijaan, että pankki maksaisi asiakkaalle ?  Selvää, että edessämme on ennen kokematon pankki- ja rahoitusalan mylläkkä.

Onko pankkiryöstäjille vaihtoehtoja ?

Eilen 21.8 heinäkuussa perustetun Arvoke oy:n  edustajat esittelivät kryptoja ja lohkoketjuja Muuramesalissa lukiolaisille ja muille
kiinnostuneille. Paikalla oli myös Mikko Vapa, joka on vakuuttunut kryptojen ja lohkoketjujen mahdollisuuksista kestämättömän pankkijärjestelmän haastajana. Kryptotalouden pioneerit esittelivät virtuaalivaluuttojen tulevaisuutta vaihtoehtoina nykyiselle elitistiselle pankkijärjestelmälle, jossa hajautetusti ylläpidetty valuutta mahdollistaa myös demokraattisen osallisuuden pankkitoimintaan. Kryptot voivat tehdä koko nykyisen pankkijärjestelmän tarpeettomaksi.
Bitcoin ei ole velkapohjainen ja kryptotalous  ylipäätään voi ohjata myös kestävämpään kulutukseen. Vaikka huijareita on liikkeellä, virtuaalivaluutat ovat reaalinen vaihtoehto nykyiselle velkataloudelle.

Uudet virtuaalivaluutat ovat jo haastaneet euron ja dollarin.
Bitcoin on globaali valuutta, jolla on monia puutteita, mutta kiinnostus virtuaalivaluuttoihin kasvaa sitä mukaa kun älyteknologia kehittyy.

Edessä on myös vakava arvokeskustelu rahan mahdista nykyisessä globaalitaloudessa. Nykyisillä valuutoilla  ei ole vielä mitään yhteyttä luonnontalouteen tai luonnonvarojen kestävään käyttöön.


Oli mahtavan inspiroivaa kuunnella uutta luovien Arvoke – pioneerien näkemyksiä lohkoketjujen mahdollisuuksista kokonaan uudenlaisen yhteiskuntajärjestyksen perustana myös paikallisrahoille…

Onnea ja Menestystä eurojen ja dollarien häiriköille !
Ei kommentteja: