maanantai 25. helmikuuta 2019

Maailman suurin ydinhuijaus


Tänään 25.2.2019
säteilyturvakeskus on antanut työ- ja elinkeinoministeriölle lausunnon, jonka mukaan Teollisuuden Voiman Eurajoen Olkiluotoon rakentaman uuden ydinvoimalaitosyksikön, OL3:n käyttö on turvallista.
Stuk ei näe estettä myöntää laitokselle käyttölupaa. Käyttöluvasta päättää valtioneuvosto.
Vielä viime kuukausina huolta on aiheuttanut laitoksen primääripiiriin kuuluvan paineistimen yhdyslinjan värähtely.

TVO väitti 2002 reaktorin valmistuvan 2009 ja maksavan 2,5 miljardia.
Kustannusarviot ovat paukkuneet ja hinta on jo yli 10 miljardia, samalla kun ydinvoima ei enää ole edes kilpailukyistä.
Ydinvoiman monopolimarkkinoilla kuluttajat joutuvat maksamaan hirmuista laskua taitamattoman energiapolitiikan typeryydestä: - Suomi ( = metsäteollisuus poliittisten lobbareiden tuella) osti ensimmäisenä ja ahneuksissaan ranskalaisen Arevan ja saksalaisen Siemensin maailman suurimman, 1600 MW:n, kolmannen  sukupolven pilothuijauksen, joka käyttää jälleenkäsiteltyä ydinmateriaalia mm. ydinaseista. 
Ostohetkellä ydinvoimalan suunnitelmat eivät olleet edes valmiit.
Sama tilanne on Hanhikivellä valmisteilla olevan venäläisen Rosatom-korpporaation Fennovoiman ydinvoimalan osalta.

Kun sokea taluttaa näkevää ?
35-40 vuotta sitten päätettiin kinailun, pitkien keskustelujen ja monien kompromissien jälkeen: 
1) että ydinvoimaloiden reaktoreita käytettäisiin vain jos ydinjätekysymys olisi ”ratkaistu”. 
2) että jätteet olisi sijoitettava varmaan kallioperässä olevaan ”loppusijoitukseen”, johon sen sulkemisen jälkeen ei ole pääsyä. Loppusijoituksen olisi kestettävä ”vähintään 100.000 vuotta”. 


Ei tarvitse olla erityisen fiksu tai tietää paljon asiasta huomatakseen 

tilanteen kauheuden: 
Jotta kohta 1 toteutuisi olisi kohdan 2 toteuduttava, sillä jos kohta 2 ei olisi toteutettavissa niin kohta 1:kään ei pätisi ja silloin syntyisi kaaos.
Kaaosta kukaan ei halua, joten hinnalla millä hyvänsä on katsottava, että kohta 2 toteutuu tai ainakin että ”näyttää siltä, että se voidaan toteuttaa”. 
Täten aloitettiin peli jota voidaan kutsua nimellä ”Keisarin uusi loppusijoitus” ja ”Uskomattomat 100.000 vuotta” . 

Meille luvattiin, että ” se kestää 100.000 vuotta”
kirjoittanut Nils-Axel Mörner :
" Isossa kaupungissa, jossa ydinvoimateollisuus majaili, iloittiin; joka päivä sinne tuli monta ventovierasta ja eräänä päivänä sinne tuli kaksi huijaria. 
He kertoivat olevansa vuorimekaanikkoja ja pystyvänsä rakentamaaan jätesijoituksen, joka kestäisi ”100.000 vuotta tai pitempään”.
Ei riittänyt, että rakennus ja turvallisuus olisi jotain aivan epätavallisen täydellistä, vaan heidän rakentamansa loppusijoituksella olisi myös se ominaisuus, että se vaikuttaisi kestämättömältä ja torjuttuvalta sellaisten ihmisten silmissä, jotka olivat joko epäpäteviä virassaan tai anteeksiantamattoman tyhmiä.
 
Se olisi kelpo loppusijoitus meidän käytetylle reaktoripolttoaineellemme, ajatteli ydinvoimakansa.
Kun meillä olisi sellainen loppusijoitus, voisimme saada selville, ketkä maan virkamiehet eivät kelpaa viranhaltijoiksi; - voisimme erottaa viisaat tyhmistä; kyllä sellainen loppusijoitussuunnitelma pitää välittömästi tehdä.
Niin kahdelle huijarille annettiin paljon käsirahaa jotta he voisivat aloittaa työnsä. 

Ja sitten kävi niin kuin kävi.
Ensin Ensimmäisen Valvontaviranomaisen edustajat lähetettiin paikan päälle katsomaan miten loppusijoituksen rakentaminen eteni. 
”Herra varjelkoon!”, he ajattelivat: -  ”Tämä ei kestä ikinä”. 
Mutta sitä he eivät sanoneet mitään.

Huijarit pyysivät heitä tulemaan lähemmäksi ja kysyivät: ”eikö tämä ole mainio ja takuulla yli 100.000 vuotta kestävä”. ”Herra Jumala!” ajattelivat Valvontaviranomaisten edustajat; ”olemmeko tyhmiä, emmekö sovi virkaamme?
Ei, me emme voi ikinä sanoa, että emme usko sijoituksen kestävän:
- ”Ah, se on ainutlaatuinen, vallan erinomainen ja se tulee kestämään ikuisesti, he sanoivat yhteen ääneen.
Sitten tulivat Toisen Valvontaviranomaisen edustajat ja kaiken maailman Tietäjät ja Viisastelijat: kaikki ylistivät sijoitusta sen erinomaisen ikuisen kestävyyden johdosta. Kukaan ei halunnut olla tyhmä eikä epäpätevä virassaan vaan joka ikinen vastasi samalla tavalla ”miten ainutlaatuinen loppusijoitus – kyllä se tulee kestämään vähintään 100.000 vuotta”.
Teidän on nopeasti tehtävä päätös, sanoi ydinvoimateollisuus. Meidän on aloitettava rakentaminen, mitä pikemmin sen parempi, huijarit sanoivat ja ajattelivat itsekseen; ennen kuin he huomaavat, että kaikki on huijausta"

Mutta eräät vapaa-ajattelijat – eivät tyhmiä eivätkä epäpäteviä virassaan (lähinnä päinvastoin) – sanoivat: oletteko täysin järjiltänne ? 

- ei mitään, absoluuttisesti ei mitään, voida taata tai luvata niin valtaviksi ajanjaksoiksi kuin 100.000 vuotta. Se pitäisi jokaisen maalaisjärjen omaavan ihmisen ymmärtää. 
”Erinomainen loppusijoitus” on silkkaa huijausta! 

Korkea-aktiivisen ydinjätteen loppusijoitus on ratkaisematta kaikkialla maailmassa.
Ydinvoiman osalta kaikki mukana olevat tutkimuslaitokset on nyt sidottu maailman vaarallisimpaan  panttivankisyndroomaan. Ydinjätteet on sijoitettava jonnekin, Suomessa Olkiluotoon, koska näin on jo suunniteltu vuosikymmeniä, vaikka Olkiluodon loppusijoitukselle ei ole riittävää tieteellistä perustelua.

Missään päin maailmaa ydinjätteen loppusijoitusta ei ole edes aloitettu. Maailma on hukkumassa ydinjätteeseen. Valtamedia vaikenee kuin muuri.

Ilmastomuutos on ajanut maailman selkä seinää vasten.
On selvää, ettei nykyinen talouskasvu voi jatkua ilman lisääntyvää energiankulutusta.
Jos talouskasvusta ei luovuta, ei ilmastomuutosta voi hillitä.
Kun pitäisi vähentää talouskasvua, kehitetään uutta vihreää kapitalismia; entistä enemmän energiaa kuluttavaa tuotantoa; mm sähköautot, vaikka liikenteen päästöt ovat vain pieni osa kaikista kasvihuonepäästöistä.

Demarien Paavo Lipponen ryhtyi Pohjolan Voiman ydinkonsultiksi hyvällä palkalla heti politiikasta luovuttuaan. 
Demarit, kepu ja kokoomus ovat vuosikymmeniä vetäneet yhtä köyttä metsäteollisuuden pussiin kansantalouden kokonaisedusta piittaamatta.  Metsäteollisuus on saanut kompensaatiota ilmastokaupasta ja UPM, joka tuotti viime vuonna voittoa 1,5 miljardia euroa, on saanut suurimmat yritystuet.
 UPM ja Stora Enso omistavat n. puolet OL 3:sta, Pohjolan Voimasta, samoin kuin TVO:sta.

Katselin aamulla UPM:n omistuspohjaa /
Suurin omistaja on Nordea. Björn Wahlroos on myös UPM:n hallituksen pj.
Toiseksi suurin omistaja on ruotsalaispankki SEB, joka haali hallitukseensa topakasti sähköautoilua lobanneen tie- ja liikenneministeri Anne Bernerin.

Tapaus Berner  
Sipilän hallituksen suomalaisille markkinoidusta hallituksen ilmastotalkoista biotalouden nimiin paljastuu ikävä totuus; - ydintaklaus. Sipilän ja Bernerin päästötön biotalousohjelma perustuu tukevasti kestämättömään ydinvoimaan ja sen lisärakentamiseen. 
Unohdetaan, että jos ydinvoimaa lisätään, EU pakottaa Suomen polttamaan metsiään entistä enemmän. EU nimittäin vaatii  tuottamaan 38 prosenttia uusiutuvaa energiaa jokaista ydinsähkökilowattia kohden, ja siitä ei Suomi selviä kuin puuta polttamalla – ja viimekädessä metsäteollisuuden alasajolla !?

Miten luoda päästötön energiajärjestelmä ilman poliittista korruptiota ja ydinvoimaa ?
Miten valita kestävän kehityksen ja ilmastopolitiikan polut tästä eteenpäin ?

1. - Energiantuotannon hiilidioksidituotannon päästöjen minimoiminen.
2. - Talouden energiaintensiteetin vähentäminen yhdessä taloudellisen 
       aktiviteetin vähentämiseen.
3. - Näitten yhteistuloksena lähestytään päästötöntä energiajärjestelmää. 

Se tarkoittaa, että meidän pitää tuottaa vähemmästä enemmän, mutta kestävää ja laadukkaampaa. Tehtävä on haastava ja vaatii kokonaan uuden poliittisen sukupolven.
Vaikka monet edelleen vannovat ”puhtaaseen ja päästöttömään” ydinvoimaan siirtymäkauden ratkaisuna, se on pään laittamista pensaaseen, kun kyseessä on koko sivilisaation energiatalouden vähentäminen.

Jatkuva talouskasvu rajallisessa maailmassa on koko nykyisen korruptoituneen poliittisen järjestelmän ja sen vallankäytön emävalhe.



Ei kommentteja: