sunnuntai 5. toukokuuta 2019

UPM - pelastakaa edes juuret



Panu Kärkkäinen, UPM:n puumarkkinapäällikkö vastuutti metsänomistajia hoitamaan metsiään Ksml:ssa 4.5.  Hänen mielestään hoitamaton metsä on uhka:
Myös ilmastonmuutoksen näkökulmasta parhaiten hiiltä sitovat terveet ja hoidetut metsät, jotka tuottavat samalla parhaan taloudellisen tuloksen. Kasvavat metsät ja niissä vaadittavat toimenpiteet tuottavat paikallisesti lisäksi työtä ja toimeentuloa.
Metsätilasta on otettava vastuu

Metsäteollisuuden mandraa on lobattu Suomessa jo vuosikymmeniä.
Kommentoin UPM:n puumarkkinapäällikön juttua ksmlssa:

Pelastakaa edes juuret !

UPM on Suomen suurin yksityinen metsänomistaja. 
Yhtiö omistaa n. 600 000 metsähehtaaria. UPM on monikansallinen oligarkki 33 eri maassa ja sillä on n. 90 000 osakkeenomistajaa. Suurimmat oskkeenomistajat ovat pankkeja ja vakuutuslaitoksia ja muita sijoittajia sekä pörssikeinottelijoita, joiden jäljiltä Suomen metsät on jo hävitetty. 

Suomen metsien hävitys alkoi jo n. 100 vuotta sitten, kun puupeltojen lakisääteinen tehoviljely sai alkunsa.

Metsien elinkaari on 400 – 500 vuotta. Enää koko Suomen tehoviljeltyjen puupeltojen keski-ikä on n. 50-60 vuotta ja Etelä-Suomessa n. 40 vuotta.

Metsälajien ja eri metsätyyppien uhanalaisuus ja monimuotoisuus on vakavasti vaarantunut.
Tavallinen yksityinen metsänomistaja on ajettu torppariksi ja maanrakoon raakapuun tuottajaksi rikastuttamaan muutaman metsäjätin omistajakuntaa.
Vuosikymmeniä kaikki Suomen hallitukset ovat kumartaneet ja tukeneet miljardien yritystuilla ja veronmaksajien infrapanostuksilla kansallisia metsäoligarkkeja.

Metsät ja joka ikinen puuntaimi on inventoitu kartellisoituneen metsäteollisuuden tarpeisiin.
Suomen metsäteollisuus on saanut ydinvoimansa ja nopeat voittonsa ja haitta-arvot on jätetty surutta yhteiskunnalle ja tuleville sukupolville.

Olisiko aika havahtua ?
UPM:n eukalyptussellu Urugyaissa ja muitten suomalaisyhtiöitten sademetsien raiskaus kiihdyttää ilmastomuutosta entisestään.  Metsien kaataminen selluksi ja biopolttoaineiksi on systemaattista ympäristön ja ilmaston tuhoamista !

Jätetään metsät rauhaan:
- täytetään Suomen kansainväliset sopimukset metsien ennallistamiseksi ja otetaan järki käteen.  Suomen pelloilla on 4-5 ydinvoimalan verran biopolttoainetta ruokatuotantoa vaarantamatta.

Viime vuonna UPM:n tulos kipusi ennätyksiin. Tulos reippaasti yli miljardin.
Entäs raiskiot tienvarsilla UPM:n jättitelaketjujen jäljiltä ?
Silmänkantamattomiin juurakkoja ?
UPM kaivaa puut juurineen, vaikka se mitä tapahtuu maassa, juuristossa, on metsäekosysteemin ja biodiversiteetin kannalta kaikkein oleellisinta.
Avohakkuut on kaikkein rankinta ympäristön tuhoamista.
Avohakkuilla ja sen jälkeen istutetuilla taimilla ei ole mitään tekemistä tuholaisia ja tauteja kestävän luonnotilaisen metsän syntymisessä.

“Avohakkuut historiaan” kansalaisadressi etenee pian eduskuntaan.
Kääntyykö historian lehti ?

UPM:n markkinapäällikölle luomumetsän kasvattaminen olisi iso haaste:
- Jätetään kannot maahan.
- Jätetään avohakkuu kesannolle, jolloin siihen kasvaa nopeasti pöheikkö.
Se, mikä kasvaa nopeasti, kuolee nopeasti. Vasta n. 30 vuoden jälkeen tilalle alkaa kasvaa varsinainen metsä. Pöheikkö on muodostanut risukkoa ja lahopuuta. Luontaisesti uudistuvat pikku taimet kirmaisevat iloisesti uuteen ympäristöä kunnioittavaan aikakauteen.

Luonnon oma metsän rytmi ja sen kiertokulku on äärimmäisen hidas.
Kun metsät kasvavat luonnontilaan, niitä ei harvenneta, eikä niihin kosketa. Tiheässä kasvavat rungot kasvavat hitaasti. Puuaineksesta tulee kovaa ja sään vaihteluja kestäviä laatupuita.

Puitten juuristot ovat metsäekosysteemin aivot.
Keski – ajalla luonnon viisaudesta muistuttavat naiset poltettiin roviolla.
Nykyisellä puupeltojen tehoviljelyllä ja niiden kasvatusmenetelmillä ei enää ole mitään yhteyttä luonnon ikiaikaiseen viisauteen !?

Arvoisa UPM 
Pelastakaa edes juuret !


Mykoritsat hoitelevat juurien aineenvaihduntaa.
Juuret hoitelevat myös yhteisöllisesti heikoimpia tovereitaan.
Puiden juuristot ovat tuhansia vuosia vanhoja. Nykytiede ei edes vielä ymmärrä ympäröivän luontomme neitseellistä, itse itsensä parantavaa mekanismia. Päinvastoin olemme sotkeneet koko luonnon pyhän järjestyksen : luonto ei kilpaile lajeja vähentämällä, vaan lajeja lisäämällä.

Tehometsätalous on jo tuhonnut Suomen metsät.
Nykyinen ylikansallinen vapaakauppa, globaalikapitalismi on mahdollistanut metsäjäteille maailmanlaajuisen ryöstötalouden.
Kun on riittävästi pääomia, mikä tahansa maa voidaan ostaa ja myydä ilman sotia.
On harmillista, ettei Suomessa, eikä missään muualla maailmassa ole vielä sellaista poliittista liikettä, saatikka talousjärjestelmää, joka perustuu luonnonvarojen kohtuulliseen käyttöön ja varmistaa tasapainon palauttamisen.

Suomen monikansallisilta metsäjäteiltä on turha toivoa globaalia vastuuta, koska sijoittajilla ei ole muuta motiivia kuin nopeat voitot.

Entäs poliittinen vastuu ?

Mikäli poliitikot aikovat sitoutua 1,5 asteen ilmastotavoitteeseen, olisi tunnistettava käytössä olevat keinot ?
Satojen tuhansien yksityismetsien puun myyntiä on hyvin vaikea rajoittaa vapailla markkinoilla.
Poliitikkojen on silti mahdollista korottaa verotuksen myyntivoittoa, mutta samalla metsäyhtiöt pääsivät kuin koira veräjästä. Jo nyt metsäjätit ovat siirtyneet muualle ja kehitysmaitten eukalyptusviljelyyn.

Sellutehtaat sekä Suomessa, että muualla maailmassa kiihdyttävät ilmastomuutosta entisestään, sillä vessapaperin ja pehmopaperien hiili vapautuu heti.

Metsälaki mahdollistaisi uusia ohjausmenetelmiä kestävän ja monimuotoisen metsäluonnon ennallistamiseksi. Samalla pitäisi varmistaa rahoitus ja huomioida metsätuholaki.

Metsälaissa voisi ottaa kantaa kaadettavien puiden läpimittaan ja varmistaa, että myös jatkuvan kasvatuksen metsissä varmistetaan riittävä lahopuuaines.
Ehkä tärkein kannustin metsänomistajille olisi EU-tasoinen hiilivuokra ilmastomuutoksen hillitsemiseksi.

Mutta nämäkin mahdollisuudet ovat vain pään panemista pensaaseen, niin kauan kun maailman talousjärjestelmällä ei ole mitään yhteyttä luonnon kantokykyyn.
Suomalaisten tämän vuotinen ylikulutuspäivä oli, tuli ja meni jo 5.4.
Eduskunta on myöntänyt vuosikausia miljarditolkulla ilmastomuutosta kiihdyttäviä mustia tukia metsäteollisuudelle.

Ei kommentteja: