maanantai 7. toukokuuta 2018

Kapitalistin velkaraha luo ikuisen orjuuden




Karl Marx syntyi juutalaiseen perheeseen Trierissä 5. toukokuuta 1818, 200 vuotta sitten.
Marx pohdiskeli työtätekevien ja omistavan luokan ristiriitaa. Häntä pidetään modernin sosialismin ja kommunismin perustajana.

Kun kommunismi kaatui Neuvostoliiton hajotessa, nykyinen globaali kapitalismi koki riemuvoiton.
Se alkoi levitä globalisaationa, markkinaliberalistisena vapaakauppana, tarkoituksena levitä kaikkialle.
Vaikka Kiina liputtaa vielä kommunismia, maassa on jo 370 miljardööriä. Kaupunkien eliitin ja maaseudun kuilu kasvaa ja tuloerot räjähtävät kommunistisessa Kiinassakin. Sama repeämä äärimmäisen rikkaisiin ja äärimmäisen köyhiin tapahtuu nyt kaikkialla.

Hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam raportoi, että 82 prosenttia viime vuonna tuotetusta varallisuudesta meni rikkaimmalle 1 prosentille maapallon väestöstä. Sen sijaan maailman väestön köyhemmän puoliskon – noin 3,7 miljardin ihmisen – varallisuus ei kasvanut lainkaan.

Onko Marx on ajankohtaisempi kuin koskaan ennen ?

Ovatko entistä suuremmat tuloerot hyväksyttäviä ?
Onko hyväksyttävää, että muutama sukupolvi kuluttaa luonnonvarat ?
Kenen pitäisi määritellä ja hyväksyä tuloerojen määrä paikallistalouksien ja globaalitalouden
vakauden ja rauhan kulmakivenä ?

Marxin aikoihin ei ollut huolta ilmastomuutoksesta, hillittömästä väestönkasvusta, luonnonvarojen ylikulutuksesta, eikä resurssien loppumisesta. Tutkijoiden mukaan valtamerien pelastamiseksi meillä on aikaa enää muutamia vuosikymmeniä...
tilantessa, jossa telluksella ei ole vielä minkäänlaista uskottavaa poliittista liikettä tai mitään todellisia keinoja ihmisen ja luonnon tasapainon palauttamiseksi nykyiseltä riistotaloudelta ?

Globaali talous perustuu edelleen talouskasvuun luonnon reunaehdoista välittämättä.  Syy tähän kasvupakkoon ja järjettömään talousjärjestelmään perustuu kapitalistiseen syöpään, velkarahaan.

Tavalliselle ihmiselle ja poliitikolle on täysin epäselvää, miten raha syntyy ?
Suurin osa ihmisistä luulee rahan tulevan valtion painokoneista.
Nykyisin yli 90 % käytössä olevasta rahasta on pankkien luomaa velkarahaa, pankkitalletuksia ja loput alle 10 % keskuspankin luomaa rahaa eli käteistä.

Ylikansallinen raha on velkaa  
Kaikki raha on pankkien tyhjästä luomaa velkaa. Ts. jos jokainen maksaisi velkansa pois, ei rahaa enää olisi. Raha palaisi sinne mistä se luotiin, tyhjyyteen.
Kun raha luodaan tyhjästä, rahan määrä on rajaton.
Siksi nykyisellä globaalilla finanssitaloudella ei enää ole mitään yhteyttä reaalitalouteen.
Jokainen uusi lainanottaja luo uutta rahaa velkaa vastaavan määrän: Laina on uutta velkaa.
Koska lainoilla on korko, yhteiskunnan on maksettava pankeille enemmän rahaa kuin sitä luotiin. Tämä johtaa kasvupakkoon.

Yksityispankkien tyhjästä luoman rahan ei vapaiden ylikansallisten markkinoiden kasvupaineessa tarvitse välittää minkäänlaisista kansallisista rajoista tai työttömien armeijoista, koska kasvottomalle pankkieliitin velkarahalle on jo uhrattu itsenäisyys, oma talouspolitiikka ja demokraattiset pelisäännöt.  
Ainutkaan vasemmistopuolue demareista puhumattakaan ei ole koskaan kyseenalaistanut nykyistä yksityispankkien globaalia velkataloutta ?
Euroopan ja USA:n poliittiset edustot ja hallitukset ovat globaalin raha- ja finanssimaailman alisteisia nukkehallituksia. 
Tämä on sitä julminta kapitalismia, jolle ei vielä löydy vaihtoehtoja mistään puolueesta:

Talous kasvaa kuihtuessaan 

Kaikkien velkojen lyhentäminen, anteeksiantaminen tai takaisinmaksukaan ei auta, koska silloin jäljelle ei jäisi rahaa kiertoon.

Nykyisen globaalikapitalismin isäntänä häärii suuret yksityisessä omistuksessa olevat keskuspankit.
Euroopan ja USA:n rankasti ylivelkaantuneet valtiot eivät koskaan pysty maksamaan velkojaan takaisin.  Nykyinen valtioiden velkakriisi on ylikansallinen oravanpyörä, josta ei ole mahdollista irtautua ilman romahdusta. 
Vaikka valtioiden, kuntien ja yksityisten kaikki velat annettaisiin anteeksi, maapallon ylikulutettuja luonnonvarojen taseita ei hetkessä tasapainoteta.

Suomalainen ja koko globaali talous- ja pankkijärjestelmä on umpikujassa.
Yksityiset velkarahalla huseeraavat pankit ovat nyt maailman suurimpia yrityksiä, joiden päätuotteen valmistaminen ei maksa niille käytännössä mitään.
Pankit tuottavat valtavia voittoja korkosaatavillaan, jotka jaetaan sitten pienelle omistajakunnalle: 82% viime vuonna tuotetusta valtavasta tyhjästä luodusta varallisuudesta menee 1% - eliitille.

Entäs oikeudenmukaisuus ?

Luulenpa,
että Karl Marxin uusi tuleminen saisi taas massat liikeelle,
kun totuus nykykapitalismin orjuuttavasta velkavankeudesta selviää koko ihmiskunnalle ?

Ei kommentteja: