lauantai 28. lokakuuta 2017

Mikä biotehdas ?




































SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalaisen kolumi Keskisuomalaisessa jatkaa -80 luvun talousajattelua.
Oma kommenttini :
Kepu, kokoomus, demarit,
- Mauri Pekkarinen, Henna Virkkunen ja nyt myös Lauri Ihalainen:
- kolme kovaa lobbari-keskittäjää tarpomassa menneen maailman energiapolitiikan ja  suurteollisuuden jatkuvan kasvun illuusioissa !? 
Siinä  meni entisen hyvinvointivaltion terve kansantalous ja verotuspohja  ylikansallisten pörssiyhtiöiden veroparatiiseihin ja EU:n taskuihin !
Täydellisen näköalattomuuden seurauksena tuhotaan Suomen metsäekosysteemit ?

Äänekoskelle sujahtaa täysperärekka puuta sellutehtaalle kahden minuutin välein.  Kuka muistaa monenko minuutin välein Keljonlahteen ? 
Jos puuta on enemmän kuin koskaan, miksi myös kaupunkipuustot ja kaikki maisemalliset tienvarsipuustot hävitetään melutasojen karmaisevasta lisääntymisestä huolimatta ?

Miten biostrategia määritellään, jos kumipyöräralli fossiilisilla polttoaineilla kiihtyy ympärivuorokautiseksi vuoden jokaisena päivänä myös moottoriteitä lisäämällä ?
Onko vihreistä haastajiksi ?

Lauri Ihalainen kirjoittaa:
Metsä Groupin Äänekosken tehdas työllistää Keski-Suomessa laajasti. Se heijastuu puun myyntiin, korjauksiin, kuljetuksiin ja palveluihin noin 1 500 uutena työpaikkana. Biotehdas työllisti rakennusvaiheessa vuositasolla noin 4 000 henkeä. Uuden tehtaan valmistuminen on myös vahva näyttö työntekijöiden ammattitaidosta ja ison projektin hallinnasta.

Kuopiossa kipuillaan maailman suurimman havusellutehtaan rakentamispäätöksestä. Finnpulp jatkaa Olkiluoto 3:n ydinvoimasarjassa maailman suurinta riskibisnestä.
Onneksi ainakin muutama ihminen on jo hereillä/
Nimimerkki inga backman muistuttaa, että
Metsä Groupiin kuuluvan Äänekosken biotehtaan tehdasalueella on työskennellyt 41 eri kansalaisuutta, Metsä Fibren omalla palkkalistalla on ollut hyvin vähän väkeä. Työtä on tehty ns. tilaajavetoisena osaurakointina. Työmaalle on rekisteröitynyt yli 1 000 eri yritystä, ja vuorokauden aikana työmaalla on toiminut noin 650 eri urakoitsijaa. Ja mitä isompi projekti ja useampi urakoitsija, sitä kauempana tilaaja on yleensä työntekijöiden arjesta. Sääntöjen valvonta on tunnetusti vaikeaa suurilla työmailla, joissa urakkaketjut ovat pitkiä ja porukka vaihtuu.
Miten sitten Finnpulpin tehdashankkeessa? Yhtiöhän on ilmoittanut, että rakentamisaikana hanke työllistäisi Pohjois-Savossa kerrannaisvaikutuksineen suurimmillaan noin 3 000 henkilöä vuodessa (kokonaisvaikutus Suomessa 5700 henkilöä vuodessa) ja valmistuttuaan tehdas tulisi kokonaisuudessaan työllistämään noin 1 500 henkilöä Pohjois-Savossa (kokonaisvaikutus 3400 henkilötyövuotta). Tarkottaako Pohjois-Savon luvut täällä vakituisesti asuvia suomalaisia työmiehiä ja työnjohtajia? Ja onko koko Suomen luvuissa sitten mukana m yös ns. vierastyövoima?
Hanke myytiin kaupungin luottamushenkilöille juuri näiden työllisyysvaikutusten perusteella. Niin kuin yksi kaupunginhallituksen jäsen (ei halua nimeään julkisuuteen) totesikin, että meille kerrottiin vain valtavat työllistävät vaikutukset, mutta kukaan ei puhunut tehtaan ympäristöhaitoista.

Maailman suurimpia ydinvoimaloita ja maailman suurimpia sellutehtaita liukuhihnalla tehtaileva Suomi on suistanut kansantalouden ojasta allikkoon vieläkin jatkuvalla -80 luvun suuryhtiöita tukevalla keskittämispolitiikalla.  Pieni omistajaporukka käärii voitot ja kansakunnalle jätetään parturoidut puupellot ja valtavat ydinjätekuormat !  
Suomi on tipahtanut pelkäksi raakapuun tuottajaksi ja energiapolitiikan takapajulaksi.

Olisi hienoa, jos Mauri Pekkarinen, Henna Virkkunen ja Lauri Ihalainen alkaisivat lobbaamaan yhtä innokkaasti suurteollisuuden haittoja ja ryhtyisivät  ratkaisemaan toistaiseksi ratkaisematonta ydinjäteongelmaa ja metsäekosysteemien hävittämistä. Säästettäisiin tuleville sukupolville edes jonkinlaiset siedettävät olosuhteet lyhytnäköisten pörssivoittojen sijasta ?
 
Puupohjaisen biopolttoaineen kaikkein kovin haastaja on kotimainen biokaasu, joka turvaisi tuhansien maatilojen elinvoimaisuutta ja hajauttaisi täysin nykyisten keskittäjien ajatusmaailman ?



Ei kommentteja: