keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Putinin töpselit Suomessa ?

Uraani halkeaa 
Ja tuottaa lamppuun valkeaa 
Mutta millään muilla mailla 
Kuin Suomella se ei oo riskiä vailla
 

Ksml verkkouudistuksen jälkeen lehdestä hävisi sen tärkein sisältö, kun entiset palstat hävitettiin kokonaan. Sen jälkeen pöly on laskeutunut myös lehden uutisointiin varsinkin ydinvoimasta. Rosatomin ja Fennovoiman neuvottelujen seurauksena Pyhäjoelle on määrä rakentaa nyt venäläisten 1200 megawatin AES-2006-painevesireaktori, joka on VVER-laitosten tuorein kehitysaskel.

Kun sananvapaus on hävinnyt valtamedian pörssiyhtiöiden voitontavoitteluun, on selvää, että kansalaiset eivät enää saa minkäänlaista luotettavaa ja monipuolista tietoa edes ydinvoimasta. 

Eilispäivän ydinvoiman luotettava tieto on jo tämän päivän valhetta: - totuus on, että suomalaisista on tehty pelkästään ydinvoiman koekaniineja. Kuten varmasti muistetaan Fennovoiman ydinvoimalahankekin oli esteellisesti valmisteltu Vanhasen hallituksessa. 

Onneksi Jyväskylän Energia luopui osuudestaan Fennovoimasta myymällä osakkeensa Majakka Voima Oy:lle, jonka omistavat kahdeksan muuta nykyistä Fennovoiman omistajayritystä. 
Osuudestaan ovat luopuneet myös S-ryhmä, Atria, Omya, Lankosken Sähkö, Leppäkosken Sähkö, Outokummun Energia ja Ålands Elandelslag. 
Kuopion kaupunginhallitus päätti 4. maaliskuuta 2013 irrottautua Fennovoimasta, kaupunginvaltuusto vahvisti irtautumisen 25.3.2013. Vastaavanlainen, energiayhtiön irrottautumiseen tähtäävä valtuustoaloite on tehty myös Kemissä. 
Myymättä on tällä hetkellä yli 40 % yhtiön osakkeista. 

muistellaan ? 
Jyväskylän on myytävä Fennovoiman osakkeet 
http://www.ksml.fi/yhteiso/keskustelu/posts/list/15/28010.htm 

Ydinvoimayhtiöt ovat ajautuneet välirikkoon ydinjätteen loppusijoitusta koskevan kiistan vuoksi. 
Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen väläyttää jo toisen jäteluolan louhimista Suomeen, jos yhtiöt eivät pääse loppusijoituksesta sopuun. Suunnitelmat ydinjätteen loppusijoituksesta ovat yhä täysin auki. 

Pekkarinen on väläyttänyt  toista ydinjäteluolaa 

Jossakin valikoneessa kysyttiikin  jo suoraan ´"kannatatko uutta ydinjätehautaa Äänekosken Kivettyyn ?" 

Fennovoima toivoo pakkokeinoja : 

Ydinenergialakiin on kirjattu selvä pykälä siitä, että jos teollisuus ei itse pääse näistä asioista sopuun, niin sitten työ- ja elinkeinoministeriö voi pakottaa toimijat yhteistyöhön. Pykälää ei toistaiseksi ole vielä sovellettu, koska sen tulkinnasta on ollut erilaisia käsityksiä, mutta varmaankin käsitykset saadaan selvitettyä eduskunnassa ja perustuslakivaliokunnassa. 

Fennovoima on Vanhasen ja Kivinimen hallituksen siipien suojassa ja luottaa sokeasti Pekkariseen, joka junaili kahdelle hakijalle uudet esteellisesti valmistellut mammuttiydinluvat vastoin kansan enemmistön tahtoa: 

TEM ylijohtaja Taisto Turunen kuului 2006 - 2008 teräsyhtiö Outokummun hallitukseen, joka päätti keväällä 2007 liittoutua saksalaisen energiajätin E.ONin kanssa hakeakseen lupaa omalle yhteiselle ydinvoimalalle. 

Yhtiöt perustivat kesällä 2007 Fennovoima-yhtiön, jossa Outokumpu on suurin suomalainen omistaja tämänhetkisellä noin kymmenen prosentin osuudella. Outokummun toimitusjohtaja Juha Rantanen on Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja. Jopa yhtiön nimi oli aiemmin Outokumpu-konsernin hallussa. 

TEM - ylijohtaja Turunen osallistui esteellisesti ministeriössä ydinvoimalalupahakemusten ja ympäristövaikutusten arviointien käsittelyyn samaan aikaan, kun hän oli Outokummun hallituksessa. 
Turuselle maksettiin Outokummun hallituspalkkioina noin kahden vuoden ajanjaksolta yhteensä 71 000 euroa. 
Suomi on tipahtanut täydellisesti kehityksen kelkasta !
Ydinvoimarakentaminen alkoi ja jatkuu ydinaseteollisuuden sivutuotteena. 
Uusissa kolmannen sukupolven ydinvoimaloissa käytetään jälleenkäsiteltyä polttoainetta. 
Kolmannen sukupolven ydinvoimaloissa voidaan siten käyttää myös ydinasemateriaalia. 
Samaan aikaan enemmistöllä Suomen kansalaisista ei ole edes käsitystä siitä, miten pimeillä markkinoilla liikutaan ?! 

Fossiilisten polttoaineiden ohella ydinvoima on täysin kestämätön ratkaisu. 
Ydinvoimala perustuu höyrygeneraattoriin, jonka tekniikka on 1800-luvulta. 
Tämän kivikautisen energiamuodon ydinjäte on miljoona kertaa vaarallisempaa kuin siihen tarvittava uraanipolttoaine. 

Ydinvoima on lauhdesähköä, jonka hyötysuhde on 1/3. 

Ts. 2/3 ydinvoimalan primäärienergiasta hukataan harakoille ja merien lämmittämiseen, mikä on ilmastotalkoissa katastrofaalinen tosiasia : 1200 megawatin AES-2006-painevesireaktoriromun lämpöteho on 3200 MW. 

Fennovoima ilmoitti eilen Venäläisen Rosatomin sopimuksen alustavaksi hinnaksi 6,4 miljardia euroa. 
http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/lehdist...-noussut-jo-nyt-yli-arvioiden/ 

" Jo hankkeen alustavassa hinta-arviossa kustannus suhteessa sähkötuotantotehoon on suurempi kuin TVO:n epäonnisessa Olkiluoto 3 -hankkeessa. Olkiluoto 3:n suunniteltu sähköntuotantoteho on 1600 MWe ja hinta-arvio tällä hetkellä 8,5 miljardia euroa, eli reilut 5,31 miljoonaa euroa per MWe. Fennovoiman laitoksen sähköntuotantoteho olisi 1200 MWe, jolloin sähköntuotantoon suhteutettu hinta olisi yli 5,33 miljoonaa euroa per MWe."

Venäjän valtion tärppinä hankkeessa on suuromistus Suomen sähkömarkkinoista. 
Suomalaisomistajille hanke sen sijaan ei takaa muuta kuin taatusti valtavat kustannukset ja vuosikymmenten takaisinmaksuajan.
Venäjän valtion hallinnoima Rosatom rakentaa vastaavia reaktoreita parhaillaan myös Itämeren rannalla sijaitsevaan Sosnovyi Boriin. Hankkeessa on ollut lukuisia ongelmia. Vuonna 2010 venäläinen syyttäjä muun muassa keskeytti rakennustyöt puoleksi vuodeksi, koska työmaalla rikottiin paloturvallisuus- ja hygieniamääräyksiä. Ydinvoimalan betonirakenteet myös romahtivat kesäkuussa 2011 ja Rosatom jatkoi voimalan töitä raunioiden päällä. 

?

Arevan ja Siemensin OL - 3 oli susi syntyessään ja Rosatom rakentaa kivikautisia ydinromuja entisten ydinraunioiden päälle !? Ydinvoiman kustannusten kasvu ja Fukushiman ydinonnettomuus ovat käytännössä lopettaneet ydinvoimaloiden rakentamisen maailmalla. 

Suomen valtamedia nukkui, kun aktivistit huputtivat Vantaan kaupungintalon rakennussuojilla, joissa kerrotaan Vantaan karsivan palveluitaan rahoittaakseen ydinvoimaa /http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/lehdist...intalon-luopukaa-ydinvoimasta/ 

Vantaan Energia on yksi suurimmista kunnallisista omistajista Fennovoimassa. 
Vantaan Energia omistaa n. 4,5 % Fennovoimasta Voimaosakeyhtiö SF:n kautta. 
Vantaan Energian omistavat Vantaa (60 %) ja Helsinki (40 %). 

Rosatomin ongelmat Venäjällä ovat valtavia. 
Rosatom maksaa veroja huomattavasti vähemmän kuin saa tukia valtiolta. 
Rosatom on liiketoiminnan sijasta pelkästään Venäjän hallituksen poliittinen työkalu.
 


Taloustutkimus kysyi Greenpeacen toimeksiannosta 2013 suomalaiselta: ”Hyväksytkö venäläisen Rosatomin kokonaan omistaman tytäryhtiön Suomeen rakennettavan ydinvoimalan omistajaksi?” 
Haastatelluista 60 prosenttia ei hyväksynyt Rosatomia Fennovoiman ydinvoimalan omistajana, kun 29 prosenttia hyväksyi venäläisomistajan. Vastanneista 11 prosentilla ei ollut asiaan kantaa. Naisista 70 prosenttia pitäisi Rosatomin poissa. 

Enemmistö suomalaisista ei edes hyväksy Rosatomia ydinvoimalan omistajaksi 
http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/lehdist...omia-ydinvoimalan-omistajaksi/ 


Länsi-Eurooppa investoi uusiutuvaan energiaan, energiatehokkuuteen ja sähköverkkojen toimivuuteen. Suomi on vajonnut "maan tapaan" ja kivikauteen, ja pian Putinin töpseleihin ? !

Korruptioon vajonneen hallituksen ja eduskunnan esteellisesti valmisteltujen ydinvoimalupapäätösten hakemukset olisi pitänyt laittaa kansanäänestykseen viimeistään pääministeri Vanhasen benjihypyn jälkeen. 


ps.
Fennovoiman ja Rosatomin neuvottelut edenneet / ksml.fi
http://www.ksml.fi/yhteiso/keskustelu/posts/list/70080.htm

2 kommenttia:

Sinikan oma lisäys kirjoitti...

Rosatom on Venäjän valtionkorporaatio.
Suomessa sen tytäryhtiö on Rusatom Overseas.

Laki valtionkorporaatio Rosatomista (Laki 01/12/2007 ? 317-FZ) kieltää viranomaisilta kaikilla tasoilla puuttumisen Rosatomin tai sen toimihenkilöiden asioihin (artikkeli 3, pykälä 14)
Valtionkorporaatiot nauttivat siis juridista erityisasemaa suoraan Venäjän presidentin ja hallituksen alaisuudessa (artikkeli 5, pykälät 1-2).
http://www.greenpeace.org/finland/Global/finland/D...6%20hein%C3%A4kuuta%202013.pdf

Rosatom toimittaa vuosikertomuksen Venäjän hallitukselle, mutta sillä ei ole velvollisuutta julkaista sitä.
Valtionkorporaationa se tilittää tulonsa valtiolle ja saa rahoituksensa valtion budjetista. Kaikki ydinvoimaloiden suunnitteluun, rakentamiseen, käyttöön ja turvallisuuteen liittyvät asiat nauttivat samaa tietosuojaa kuin valtionsalaisuudet.
(Laki valtionsalaisuuksien tunnistamisesta 30.11.1995 ? 1203, muutettu 24.12.2007

Atomikratia on oligopoli, jonka ainoa tavoite on demokraattset pelisäännöt eliminoiva vallanhalu, jatkuva laajentuminen ja kansojen alistaminen ydinasepelotteeseen tai elintärkeiden sähkömarkkinoiden keskittämiseen yhden ainoan plutokraattisen valtiaan alaisuuteen.

Putinin töpselit jo Suomessa ?
Tietenkin !
Maassa maan tavalla?

Vuonna 2012 Rosatom palkkasi Säteilyturvakeskuksen aikaisemman pääjohtaja Jukka
Laaksosen kansainvälisestä kehityksestä vastaavaksi johtajaksi. Neuvottelut työsuhteessa olivat
käynnissä jo silloin, kun Laaksonen oli virassaan Säteilyturvakeskuksen pääjohtajana.

Rosatom omistaa jo kokonaisuudessaan Turkin hankkeen ja sen ansiosta Rosatom saa rakennettua ydinreaktorin Turkin alueelle ja sitä kautta merkittävän jalansijan Turkin kehittyvillä sähkömarkkinoilla.

Rosatomin tämänhetkiset hankkeet :
http://www.greenpeace.org/finland/Global/finland/D...6%20hein%C3%A4kuuta%202013.pdf

· Suomi: Rusatom Overseas ovat allekirjoittaneet projektin kehityssopimuksen, joka tähtää sopimukseen ydinvoimalan toimittamisesta. Yhtiö neuvottelee myös 34 prosentin omistusosuudesta Fennovoimassa.
· Liettua: Rosatom on aloittanut poliittisen vaikuttamisen Visaginasin ydinvoimalan rakentamiseksi sen jälkeen, kun Liettua torjui kansanäänestyksessä syksyllä 2012 ydinvoimalan rakentamisen. Tuolloin reaktoria oli tarjonnut Hitachi.xix. Liettuan hallitus ei
ole kuitenkaan ollut halukas pyytämään tarjousta Rosatomilta
· Valkovenäjä: Rosatomilla on sopimus kahden VVER-1200 -reaktorin Astravetziin, 40 kilometriä Liettuan pääkaupungista Vilnasta, mutta rakennustöitä ei ole vielä aloitettu. Rosatom rakentaa ja omistaa kokonaisuudessaan ydinvoimalan
· Tsekin tasavalta: Rosatom on antanut tarjouksen Temelin 3:n ja 4:n rakentamisesta. Jos Rosatom valitaan, se tarjoaa rakenna-omista-käytä -sopimusta yhdessä valtionyhtiö CEZ:n kanssa
· Slovakia: Rosatom harkitsee 49 prosentin osuutta Jaslovské Bohunice V3 -hankkeesta sen jälkeen kun tsekkiläinen valtionyhtiä CEZ luopui hankkeesta, ja slovakialaine valtionyhtiö JAVYS jäi hankkeeseen yksin. Rosatom vaatii kuitenkin Slovakian hallitukselta takuuhintaa 65 euroa/megawattitunti.
· Unkari: Rosatom tarjoaa kahta VVER-1000 -reaktoria Paksin ydinvoimalaan rakennaomista-käytä -periaatteella. On vielä epäselvää, olisiko unkarilainen valtionyhtiö MVM lainkaan mukana hankkeessa.
· Bulgaria: Rosatom ei voi uusia sopimustaan Belenen rakentamisesta kahteen vuoteen Rosatom tarjoaa myös sopimusta reaktorien Kozlodui 7 ja 8 rakentamiseksi
· Turkki: Rosatom rakentaa kahta VVER-1200 reaktoria Akkuyuun. Rosatomilla on optio myös kolmannesta ja neljännestä reaktorista. Rosatom rakentaa, omistaa ja operoi ydinvoimalaa sekä huolehtii ydinjätteestä.

Samaan aikaan Venäjä on jo itse hukkumassa ydinjätteisiin

Kun tsaarit, oligopolit ja muut diktaattorit pyrkivät keskittämään valtaa ja omistusta vain itselleen,
perustuvat länsimaiset avoimet demokratiat hajauttamiseen ja kaikkien esteiden poistamiseen ihmisoikeuksien ja vapauden teiltä...

sinikan oma lisäys kirjoitti...

Eduskunnan 1. heinäkuuta 2010 antama periaatepäätös Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamiseksi ei ole enää edes voimassa, sillä Rosatomin laitosvaihtoehto ei ollut mukana päätöstä tehtäessä.

http://www.tem.fi/files/26805/PAP_FV_040510_final.pdf :
Yhtiö on valinnut hankkeeseen kolme vaihtoehtoa ydinvoimalaitosyksiköksi:
ranskalais-saksalaisen Arevan EPR:n (European Pressurized Water Reactor) ja
Kerenan (aiemmin SWR 1000, Siederwasserreaktor) sekä
japanilaisen Toshiban ABWR:n (Advanced Boiling Water Reactor).
" Yhtiö on tehnyt yhdessä laitostoimittajan kanssa kullekin laitosvaihtoehdolle soveltuvuusselvityksen, jossa on selvitetty laitosvaihtoehdon turvallisuusominaisuudet ja keskeisimmät tekijät laitoksen sovittamiseksi suomalaisten turvallisuus- ja rakentamismääräysten mukaiseksi. Soveltuvuusselvitysten perusteella kukin laitosvaihtoehdoista voidaan
toteuttaa turvallisesti ja suomalaisten määräysten mukaisesti " ( sivu 9)

Esteellisesti valmistellut ydinvoimalapäätökset pitäisi ottaa uudelleen käsittelyyn.
Ydinvoimasta ja sen alasajosta Suomessa pitäisi tehdä kansanäänestys.
Samaa mieltä on ainakin Greenpeace:
”Pyhäjoen ydinvoimala sitoisi Suomen vuosikausiksi Olkiluoto 3:n tapaiseen epätoivoiseen rakennustyömaahan. Sähköä ei syntyisi pitkiin aikoihin ja uusiutuvan energian investoinnit jäisivät edelleen käynnistymättä. Nyt peli on puhallettava poikki. Suomen on ymmärrettävä, että tulevaisuuden energia on puhdasta kotimaista uusiutuvaa energiaa”.
http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/lehdist...-ydinvoimaa-uuteen-harkintaan/

On uskomatonta, ettei edes vihreät ota enää mitään kantaa entisiin periaatekysymyksiin ?