torstai 23. huhtikuuta 2009

EI KÄYTTÖLUPAA OL - 3:lle


Mikä on surullisen kuuluisan OL - 3 :n lopullinen kohtalo Suomen ydinvoimalahistoriassa ?

Silminnäkijä :
http://www.yle.fi/java/areena/dispatcher/2149790.asx?bitrate=1




Vastaus on yksiselitteisen selkeä : OL- 3 :lle ei saa koskaan myöntää käyttöönottolupaa ! Selkeimpänä ydinturvallisuusperiaatteena ratkaisematon korkea-aktiivinen jäte.

OL – 3 on painevesityyppinen ydinvoimalaitostyyppi EPR (European Pressurized Water Reactor). Reaktorin lämpöteho on 4300 megawattia. Laitosyksikön sähköteho on noin 1600 megawattia ja sen tekninen käyttöikä on noin 60 vuotta. Sähköteho on hiukan suurempi kuin suurimpien tähänastisten ydinreaktoreiden, mukaan lukien sen esikuvina toimineet painevesireaktorityypit, saksalainen Konvoi ja ranskalainen N4, joiden nettosähkötehot ovat 1300-1450 MW.

Säteilyturvakeskuksen lausunnossa lupahakemuksen yhteydessä todetaan:
Ylipääsemättömiä periaatteellisia turvallisuusteknisiä esteitä tämän laitostyypin hyväksymiselle Suomessa ei ole ilmennyt. Useat suunnitteluyksityiskohdat vaativat kuitenkin lisätyötä, erityisesti reaktorisydämen suunnittelun, reaktorin hätäboorauksen, suojarakennuksen vuoraamisen, reaktorin hätäjäähdytysjärjestelmien suorituskyvyn ja hätäjäähdytyksen jälleenkierrätysjärjestelyjen, sekä vakavan onnettomuuden hallinnan osalta. Vakavan onnettomuuden hallintaan liittyvä sydänsulan jäähdyttäminen on tässä laitostyypissä suunniteltu monimutkaiseksi ja siksi sen onnistumista on vaikea osoittaa luotettavasti.

Tehoja lisäämällä ei ydinvoimalan turvallisuutta ole koskaan parannettu - päinvastoin !

Olkiluodon nykyisten saastuttavien lauhdevesien ja kalakuolemien merkitys on vähäinen, jos OL -3:ssa tapahtuisi mittava onnettomuus. Ydinreaktorit jäähdytetään merivedellä ? Onko merivesi myös OL-3:n reaktorisydämen alla, läheisydessä tai sellaisessa paikassa, että jos suojakuori jostain syystä rikkoutuisi, palava tulikuuma ydinpolttoaine pääsisi yhteyteen meriveden kanssa ?
Jos näin teoriassa tapahtuisi, kuinka monen megatonnin höyry / ydinrähdys siitä syntyisi ?

Teoreettinen 1600 MW:n höyryräjähdys ajatuksenakin on täysin mieletön, yhtä mieletön kuin rakentaa tällaisilla riskeillä enää yhtään ainoatakaan ydinmiilua yhteen ainoaankaan sivilisaatioon, koska ydinvoimalat eivät kuulu avoimeen demokraattiseen yhteiskuntaan !

Työntekijöiden vaientaminen ja avoimen keskustelun puuttuminen on osa sitä ydinterroria, jolla meitä nyt hallitaan !

Suomesta ollaan tekemässä koko Euroopan nurkkakuntaisinta, kehityksestä tipahtanutta ydinvoimareservaattia ! Siksi kaikkien muita vaihtoehtoja haluavien on nyt tiivistettävä rivit ja ryhdyttävä tositoimiin, että OL-3 :a ei koskaan käynnistetä ! Nykyisessä talouskriisissä OL - 3 on emämunauksenakin vain pieni rikka kaikessa muussa kestämättömässä rokassa ! OL - 3 hautaamisen jälkeen kokonaan uudet kaverit remmiin : maailma on tulvillaan paljon parempaa !

http://www.ksml.fi/mielipide/keskustelu/skotlanti-luopui-ydinvoimasta-2009/422291

Ei kommentteja: