Samaan aikaan kun Naton ja Suomen ydinsotaharjoitukset ilman eduskunnan päätöstä alkavat ma. 14.10. Euroopassa, muu maailma juhlii Japanin pientä kansalaisjärjestöä, joka vuosikymmenten sinnikkäällä työllään on vaatinut ydinaseiden lakkauttamista. Nobelin 2024 rauhanpalkinnon voitti japanilainen Nihon Hidankyo, Hiroshiman ja Nagasakin "Hibakusha" - eloonjääneiden kansalaisjärjestö.
Norjan
Nobelkomitea, joka aikanaan menetti uskottavuutensa myöntäessään
rauhanpalkinnon mm. Barac Obamalle, käänsi kelkkansa ja perusteli muuttunutta kantaansa:"Hibakusha
auttaa meitä ymmärtämään sanoin kuvaamatonta ja ajattelemaan käsittämätöntä ydinaseiden
aiheuttamaa tuskaa ja kärsimystä.”
Nihon Hidankyon puheenjohtaja Terumi Takana oli syvästi liikuttunut, kun hän kertoi uskovansa, että syy palkintoon on kansainvälisen tilanteen kärjistyminen: ”Venäjän ja Ukrainan sodan sekä Lähi-idän sodan myötä ydinaseiden käytön riski on kasvanut suuresti, ja minulla on henkilökohtaisesti aavistus, että ydinsota syttyy lähitulevaisuudessa."
Rauhanpalkinnosta tulee suuri voima vaatimaan maailmaa ydinaseiden poistamiseksi ja ikuisen rauhan saavuttamiseksi: "Ydinaseet pitää ehdottomasti lopettaa."
Ydinpommituksista
selvinneellä Hibakushalla, jonka keski-ikä on yli 85 vuotta, on pitkät ja vakaat
ponnistelut ydinvapaan maailman puolesta ja sen periksiantamattomuus on nyt
tunnustettu rauhan takeeksi koko maailmassa.
Yhdysvaltojen
Japanin suurlähettiläs Rahm Emanuel antoi myös täyden tukensa voittoisalle järjestölle:
"Olen vaikuttunut suunnattomasti tapaamisistani atomipommista selviytyneiden ja heidän ihailtavasta omistautuneisuudestaan maailman rakentamiseksi ilman
ydinaseita. Ydinaseita ei saa koskaan käyttää uudelleen."
Japani
oli ensimmäisten ydinpommitusten kohde
Japanin
entinen pääministeri Fumio Kishida muistutti: "Maamme
tehtävä ainoana ydinpommituksista kärsineen maana on jatkaa ponnisteluja
"ydinaseettoman maailman" toteuttamiseksi."
Militarisoitunut Japani oli aloittanut sodan Yhdysvaltoja vastaan joulukuussa 1941 Pearl Harborin laivastotukikohtaan kohdistuneella yllätyshyökkäyksellä. Tyynenmeren saarilla käydyssä julmassa sodassa hyökkääjä oli jo jäänyt tappiolle, kun Yhdysvallat sinetöi sodan päätöksen ydinasein elokuun 1945 alkupäivinä.
Nujerrettu Japani miehitettiin Yhdysvaltojen tukikohdilla, samalla kun amerikkalaisten vaatimuksista alettiin rakentamaan ensimmäisiä ydinvoimaloita. Japani nousi Yhdysvaltojen vasallina talousihmeeksi, mutta sen ydinkirous pahenee entisestään.
Kansainvälisellä atomienergiajärjestöllä IAEA:lla on salassapitovelvollisuus ydinvoiman ja ydinaseiden ympäristö- ja terveysvaikutuksista. Ydinaseet ja ydinvoima ovat siamilaiset kaksoset. Rauhanomaista ydinvoimaa ei ole, niin kauan kuin vuosimiljoonia jatkuva ydinjäteongelma on täysin ratkaisematta.
Niin kauan
kun on elämää – on vielä toivoa
Hibakushat ovat julkistaneet aseistariisuntapyyntönsä nyt koko maailmalle. Pyyntö ei ole vain historiallinen, se on samalla hätähuuto koko maailmalle ja etenkin Suomelle, jonka pieni ydinterroristinen valtiojohto on aloittamassa ydinsotaharjoitukset ilman eduskunnan päätöstä!?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti