keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Jatkuva kasvatus voitti avohakkuut


Suuret kiitokset uutistoimittaja Satu Kakkorille 1.9.2017 Ksml.
Suomessa tehdään vielä n. 100 000 hehtaaria  avohakkuita vuodessa. 
Varsinkin taajamissa ja kaupunkien asemakaava-alueilla avohakkuut ja lähimetsien hävittäminen äärimmäisillä harvennuksilla on systemattista ympäristön turmelemista. Onneksi Metsä Groupin hakkuusopimus ja puukauppa loppuu 2017.  Sen jälkeen myös kaupungin omia talousmetsiä on mahdollista uudistaa jatkuvan kasvatuksen ja monimuotoisuuden menetelmillä.

Kun 80-luvulla nuorena idealistisena vihertäjänä kiinnostuin ympäristöasioista, herättiin happosateisiin ja metsätuhoihin.  Olin silloin perustamassa Keski-Suomi 2020- foorumia, joka järjesti keskustelutilaisuuksia mm. teemasta ” Suomi elää metsästä – elääkö metsä”.
Jo 80-luvulla Jyväskylässä kävi luonnonmukaisempaa metsäluontoa puolustamassa myös professori Erkki Lähde.  Hänen elämäntyönsä sai kruunun, kun 1.1.2014 astui voimaan uusi metsälaki:

Valtioneuvoston asetus metsien kestävästä hoidosta ja käytöstä /http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2013/20131308


Kapinallinen Erkki, virallista totuutta vastustava apostoli oli osallinen 60 vuotta kestäneessä metsäsodassa, jossa kamppailua käytiin tasarakenteisen kasvatuksen ja Lähteen puolustaman jatkuvan kasvatuksen paremmuudesta. Kun Erkin tutkimustyön tulokset paljastivat, että jatkuvan kasvatuksen malli on sekä taloudellisesti, että ympäristön kannalta ylivoimainen, sai hän koko metsäorganisaation vihat päälleen.

Erkin toteamus sai lainvoiman : 
” metsät kasvavat ilmaiseksi ja aivan itsestään ”. 
Luonnon omat menetemät ovat taloudellisesti paljon tuottoisempia ja tehokkaampia kuin tehometsätalouden opit.  
Jyväskylän kaupunginvaltuustolla on edessään melkoinen haaste kaupungin metsäomaisuuden ja puukaupan pelisääntöjen uudistamisessa.  Toivottavasti Erkki Lähteen elämäntyöstä on siihen apua, kun mietitään kaupunkimetsien tuottoja,  hyvää hoitoa ja luonnon monimuotoisuuden turvaamista:




Suomalainen metsäsota
Miten jatkuva kasvatus voitti avohakkuut

Suuret kiitokset Erkki Lähteelle mittavasta elämäntyöstä Suomen metsien puolesta !











Ei kommentteja: