maanantai 19. tammikuuta 2009

kaikki mukaan ydinvoimamiekkariin 24.1.09

Ydinvoima- ja uraanikaivosteollisuus Euroopasta ja muualta maailmasta on rynnännyt villiin ja vapaaseen Pohjois-Suomeen käärimään voittoja ydinsähkön tuottamisella.
Fennovoima-yhtiö hakee lupaa saada rakentaa maailman suurin ydinreaktori joko Simoon tai Pyhäjoelle.

ON KYSE MEIDÄN KAIKKIEN TURVALLISUUDESTA JA OIKEUDESTA ELÄMÄÄN ILMAN YDINVOIMAA.Ilmastonmuutos ja ehtyvät luonnonvarat vaativat viisaita ja kestäviä ratkaisuja. On aika siirtyä uusiutuvaan, nykyaikaiseen energiaan, kestävään energian tuotantoon ja tehokkaaseen energian käyttöön. Lähiaikoina ratkaistaan tärkeä osa tulevaisuuttamme.Nyt on aika sanoa jyrähtävä ei voimayhtiöiden ahneudelle ja päättäjienpiittaamattomuudelle.Tule tekemään turvallista ja kestävää tulevaisuutta !

http://www.ydinverkosto.net/materiaali/ydin_a3.pdf


YDINVOIMAN PALUU?

Kaikkialla Euroopassa ydinvoimateollisuudella on käynnissä valtava julkisen kuvan kiillotus- ja lobbauskampanja. Ihmiset halutaan saada uskomaan, että ydinvoima on vastaus ilmasto- ja energiahaasteisiin.
Olemassa olevien ydinvoimaloiden laajentamiseen ja niiden toiminta-ajan pidentämiseen suhtaudutaan nyt suopeammin kuin aiemmin. Uusia voimaloita rakennetaan tai ainakin harkitaan vakavasti vuosien tauon jälkeen muun muassa Suomessa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa. Vaikka useat EU-maat ja niiden kansalaiset vastustavat ydinvoimaa, velvoittaa Euratom-sopimus kaikkia EU-maita edistämään sen käyttöä.

20 vuotta sitten...Muista Tshernobylin onnettomuus vuonna 1986.

20 vuotta sitten Tshernobylin ydinvoimalan reaktori 4 räjähti. Noin 135 000 km2 eli Kreikan kokoinen alue saastui pahoin radioaktiivisesta cesium-137:stä. Tällä alueella asuu yhä 5,5 miljoonaa ihmistä. Ukrainan hallitus kertoi maaliskuussa 2002, että 84 % säteilylle altistuneesta kolmesta miljoonasta ihmisestä on sairastunut. Vuonna 2000 kilpirauhassyöpään sairastuneiden aikuisten määrä Valko-Venäjän Gomelin alueella oli 428% suurempi kuin vuonna 1986.

http://www.maanystavat.fi/atomivoimaako/

http://www.ksml.fi/mielipide/keskustelu/kaikki-mukaan-ydinvoimamiekkariin-24109/337179
SUMMA SUMMARUM :
3 uutta ydinvoimalaa

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan ydinvoimalan rakentamislupa pitäisi myöntää kaikille kolmelle hakijalle.
Neljä miljardia maksavan ydinvoimalan rakentaminen on pitkä hanke. Jos tämän hallituskauden aikana annetaan luvat, vuoteen 2020 mennessä kaikki voimalat eivät ehdi valmistua.

Hallitus pahentaa ympäristöongelmaa

Luonnonsuojelijoiden mielestä hallitus ei ota tosissaan ilmastouhkaa. Ydinvoiman lisätarve perustuu paisuteltuihin sähkön kulutusarvioihin.
Greenpeacen mukaan hallitus vain pahentaa ympäristöongelmia tukemalla ydinvoimaa, turvetta ja palmuöljyä. Hallitus ei panosta riittävästi päästöjen vähentämiseen ja ilmastomuutoksen torjumiseen.
– Ydinsähkön tuottaminen vientiin on hallitukselle tärkeämpää kuin uusiutuvan energian tuottaminen ja energiakäytön tehostaminen, Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta näkee.

Myllyvirran mielestä hallitus on lähtenyt oletuksesta, etteivät muut maat tule ilmastotalkoisiin mukaan. Päästöjä vähennetään 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä, vaikka Suomen kaltainen teollisuusmaa tarvitsisi vähintään 30 prosentin vähennyksiä.
Maailman luonnonsäätiö WWF katsoo, että jos energiakäyttöä tehostettaisiin kuten pitää, uusiutuvan energian osuus voitaisiin nostaa yli 40 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

http://www.taloussanomat.fi/energia/2008/11/06/yksi-lisaydinvoimala-ei-riita-teollisuudelle/200828920/12


http://www.ksml.fi/mielipide/keskustelu/ydinvoiman-vastainen-mielenosoitus-oulussa/350235

#3 Lainaa viestiä Re: Ydinvoiman vastainen mielenosoitus Oulussa
Kuudes ydinvoimala sijoitettava Helsinkiin

"
Sijoituspaikan edut: nykyiset, kauas isoista kaupungeista rakennetut ydinvoimalat tuhlaavat suurimman osan tuottamastaan energiasta (melkein 2/3) hukkalämpönä meren lämmittämiseen. Kuudetta ydinvoimalaa on ehdotettu sijoitettavaksi muun muassa Loviisaan. Kaukolämmön johtaminen sieltä pääkaupunkiseudulle asti vaatisi kuitenkin melkein kuusikymmentäkilometriä pitkän tunnelin rakentamisen. Sen sijaan jos ydinvoimala olisi musiikkitalon paikalla, sen tuottama lauhdelämpö voitaisiin suoraan syöttää Helsingin alla kulkeviin kaukolämpötunneleihin, ilman kalliita ylimääräisiä investointeja.

Myös uraanimalmin louhinta pitäisi tehdä paikallisesti, energiaomavaraisuutemme
ja -turvallisuutemme parantamiseksi. Helsingin metrotunneleita louhittaessa on löydetty uraanipitoisia kivilajeja. Tässä olisi mahdollisuus huomattavaan synergiaan: Uraania etsittäessä metroverkko laajenisi ihan itsestään joka suuntaan.

Vielä pari sanaa voimalan tyypistä ja arkkitehtuurista:
Mielestäni reaktorin tyypiksi pitäisi valita uusinta tekniikkaa edustava, Etelä-Afrikkalaisten kehittämä niin sanottu kuulakeko-tyyppinen reaktori
(Pebble bed reactor). Koska kyseisen reaktorityypin tuottamaa tehoa voidaan
säätää, eikä sitä siis tarvitse ajaa yötäpäivää "nupit kaakossa" niinkuin
nykyisiä laitoksia, niin säätövoimallekin olisi tarvetta vähemmän.

Arkkitehtuurinsa puolesta viereiset Eduskuntatalon lisärakennus sekä
Helsingin Sanomien pääkonttori tarjovat oivan esikuvan lasiseinillään,
mikä hyvin kuvastaa maamme arvoja erittäin vähän korruptoituneena maana.

Joten: reaktoria ei pitäisi missään nimessä piilottaa minkään
betonirumiluksen sisään, vaan ydinvoimalassa pitäisi olla lasiseinät.
Tällöin esimerkiksi Eduskuntatalon portailta tai Mannerheimintien
rampilta voisi suoraan ihastella kuinka sutjakasti grafiittikuulat
soljuvat reaktorin läpi, ikäänkuin lottopallot lauantai-iltana televisiossa.

Tällä ennakkoluulottomalla ratkaisulla pääkaupunkimme ja koko maamme
osoittaisi jälleen kerran olevansa teknisen kehityksen huipulla,
ja voimalaa tultaisiin varmasti ihastelemaan kauempaakin maailmalta."
Kiitos Antti !
Ehdotuksesi on linjassa Suomen hallituksen muidenkin energialinjausten kanssa:

Itämerihän on jo maailman radioaktiivisin meri; ei pieni lisäys enää edes tunnu radioaktiivisuuden määrässä ! :

http://www.youtube.com/watch?v=2AihylP4J3A


Fennovoima sanoo voivansa yhä tilata tulevan ydinvoimalansa myös ranskalaiselta Arevalta. Yhtiön mukaan Arevan Olkiluoto-ongelmat eivät ole este ranskalaislaitteiston ostamiselle. Voimalayhtiö Fennovoima jätti 14.1.2009 valtioneuvostolle periaatepäätöshakemuksen uuden, sähköteholtaan 1500–2500 megawatin ydinvoimalan rakentamisesta.
Sijoituspaikoiksi ovat tarjolla Ruotsinpyhtään Gäddbergsö, Pyhäjoen Hanhikivi ja Simon Karsikko.

Ydinjätteen loppusijoituspaikkaa Fennovoimalla ei vielä ole. Yhtiö laskee, että sitä tarvitaan vasta vuodesta 2050 alkaen.
Fennovoima uskaltaa siis ostaa Arevan ydinreaktorin, vaikka saksalainen Siemens lähti jo yhtiöstä, johtuen rakenteilla olevan maailman suurimman Olkiluoto-pilot-ihmeen reaktrorin rakentamisvaikeuksista ja hinnan karkaamisesta horisonttiin. Samalla tavalla rauhanomaisen ydinvoiman muutkin lauhdevesiin ja ilmakehään tuprutettavat päästöt ovat hävinneet tiedotusvälineiltä horisonttiin; niistä ei hiiskahdeta, vaikka Suomeen ollaan suunnittelemassa kolmea, jopa viittä lisäydinvoimalaa, samalla kun maassa aletaan myös uraaninlouhinta !

Vihreän Liikkeen keskeinen teema oli aikoinaan ydinvoiman vastustaminen ! Mutta Kuinkas kävi ? Vihreä Liitto marssi ensimmäisenä EU:hun ja nyt ulkomaalaiset yhtiö yrittävät nurkanvaltausta ja ydinvoiman ulkoistamista Suomeen ! Suomen EU-seikkailun ja sitä seuraavan talouskatastrofin jälkeen Suomi on sitten kyykytettykin EU:n ydinjätehautausmaaksi, jonne rahdataan jäte koko Euroopasta ?

Korkea-aktiivisen ydinjätteen loppusijoitus on täysin ratkaisematta miljoonaksi vuodeksi kaikkialla maailmassa !


YDINVOIMAPÄÄTÖKSET KEVÄÄLLÄ 2010

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) toivoo, että päätökset uudesta ydinvoimalasta voitaisiin tehdä hyvissä ajoin ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja.Tavoitteena on, että hallitus antaisi esityksensä ensi vuoden keväällä ja myös eduskunnan päätös saataisiin tuolloin.
Toivottavaa olisi, että mahdollinen kolmaskin hakemus jätettäisiin ripeässä aikataulussa, Pekkarinen sanoi STT:lle.


Pekkarinen piti hyvin epätodennäköisenä, että kaikki kolme hanketta hyväksyttäisiin. Muutoin hän ei halunnut ottaa määriin kantaa.

Ei kommentteja: