maanantai 28. heinäkuuta 2008

IRAN - KONFLIKTI MUUTTAA MAAILMAA

Mitähän tämä nuori haluaa ?
Nyt’ suomalaisia Iraniin ?
Tukeeko Kokoomus ajatusta ?

Yrjö Saraste, sotaveteraani

>>>>>>>>

Iran-konflikti muuttaa maailmaa


Taloudenpito. Seuraavan kuuden kuukauden tapahtumat Iranissa vaikuttavat ratkaisevasti suomalaisen perheen ruoan hintaan, bensiinin ja dieselin hintaan pumpulla sekä yleiseen luottamuksen tunteeseen levottomassa maailmassa.

Yhdysvaltalaisten nuorten republikaanien kansainvälisten asiain delegaatti Dennis Lennox on vedonnut kokoomusnuoriin tuen saamiseksi Yhdysvaltain iskulle Iraniin vielä tämän vuoden aikana.

Pariisissa oikeistonuorten maailmanlaajuisen kattojärjestö IYDU:n seminaarissa puhunut Lennox oli huolestunut Iranin ydinaseuhasta. Hän vetosi minuun henkilökohtaisesti ja toivoi, että veisin viestiä eteenpäin. Israelin turvallisuuspalvelu Mossadista on arvioitu, että Iranilla olisi käytössään ydinpommi vuoden sisällä.

Ratkaisevaa osaa näyttelee Yhdysvaltain presidentinvaalit. Republikaaninuorista on annettu ymmärtää, että George W. Bushin olisi syytä tehdä isku uraania rikastaviin laitoksiin tämän vuoden aikana, jos Barack Obaman voitto presidentinvaaleissa vaikuttaa varmalta.

Kovan republikaanin John McCainin vaihtoehtona olevaa Obamaa verrataan paikallisissa väittelyissä takavuosien presidenttiin Jimmy Carteriin. Silloisen presidentin ulkopolitiikka omalta osaltaan vaikutti länsimaisen Persian shaahin korvautumiseen shiiafundamentalistisella juntalla. Monella toimijalla niin lännessä kuin idässä alkaa olla ikävä jopa Reza ja Farah Pahlavin maallista hallintoa.

Obama on omalta osaltaan vedonnut Yhdysvaltain juutalaisia edustavaan Aipaciin ilmoittaen Israelin kansallisen turvallisuuden olevan yhtä kuin Yhdysvaltain turvallisuus. Asevoimien huomion siirtämistä Irakista Iraniin vaatineen Obaman lausuntoja pidetään kuitenkin vain harhautuksena juutalaisten tuen saamiseksi demokraattileirille.

Yleisen asevelvollisuuden hylkäämisen seurauksena miespulasta ja suurista kustannuksista kärsivä Yhdysvaltain armeija ei ole kykeneväinen massiivisiin maaoperaatioihin. Sen sijaan maailman suurimmat ilmavoimat ovat edelleen iskukykyiset. Yhdysvalloissa on käynnissä Iran-konfliktista samanlainen mediamylläkkä kuin juuri ennen Irakin sotaa.

Mahdollinen isku saattaisi herättää suuren historian omaavassa Persiassa, ei ääri-islamistisen vaan puhtaasti nationalistisen aallon.

Iranin sulkiessa Hormuzin salmen kymmeniä prosentteja maailman öljykuljetuksista olisi jumissa. Globaali inflaatio kiihtyisi entisestään. Yhdysvaltain julkistalouden vaje kasvaisi entiseen tahtiin terrorismin vastaisen sodan kustannusten seurauksena. Vaikutukset näkyisivät meillä välittömästi.

Ilkka Sasi
kokoomusnuorten kansainvälisen työryhmän varapuheenjohtaja.

Iranin sulkiessa Hormuzin salmen kymmeniä prosentteja maailman öljykuljetuksista olisi jumissa. Globaali inflaatio kiihtyisi entisestään.


Yrjö Saraste :
Avoin kirje Kokoomuspuolueelle.

Kokoomusnuorten kansainvälisen työryhmän varapuheenjohtaja Ilkka Sasi kertoi Aamulehdessä (24.07.08 ) seuraavaa:

”Yhdysvaltalaisten nuorten republikaanien kansainvälisten asiain delegaatti Dennis Lennox on vedonnut kokoomusnuoriin tuen saamiseksi Yhdysvaltain iskulle Iraniin vielä tämän vuoden aikana. Pariisissa oikeistonuorten maailmanlaajuisen kattojärjestö IYDU:n seminaarissa puhunut Lennox oli huolestunut Iranin ydinaseuhasta. Hän vetosi minuun henkilökohtaisesti ja toivoi, että veisin viestiä eteenpäin.”

Tästä oli kyse: ”Republikaaninuorista on annettu ymmärtää, että George W. Bushin olisi syytä tehdä isku uraania rikastaviin laitoksiin tämän vuoden aikana, jos Barack Obaman voitto presidentinvaaleissa vaikuttaa varmalta.”

Tiedustelen nyt aikooko Kokoomus ja miten edistää asiaa ?


Itse olen puolestani sitä mieltä, että tulisi heti hälyttää YK., EU, Venäjä, Kiina jakoko maailma varoittamaan Yhdysvaltoja tekemästä terrori-iskua Iranin voimalaitoksiin.



Ei kommentteja: