maanantai 13. toukokuuta 2024

Naisten Yleismaailmallinen Rauhanjulistus - GWUAN

 

Olemme syvästi planeettaamme rakastavia naisia eri puolilta maailmaa. Vaalimme tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja rauhan yleismaailmallisia periaatteita, jotka on vahvistettu Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjassa ja ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa. Taistelemme naisten ja kansojen oikeuksien puolesta kaikenlaista väkivaltaa, hyväksikäyttöä ja syrjintää vastaan. 

Vuosikymmenten ajan olemme pyrkineet maailmanrauhaan, uuteen maailmanjärjestykseen, joka lopettaa sodat. Tunnistamme kapitalismin roolin militarismin ja sotien synnyttämisessä, ja haluamme uuden, aseisiin perustumattoman turvallisuuden takaamaan kaikkien tällä planeetalla olevien nykyisten ja tulevien sukupolvien – ja itse planeetan – elämän ja terveyden.

Pyrkimystämme rauhaan uhkaavat nykyään kiihtyvä asevarustelu ja ydinsodan vaara, sotilaallisten liittoutumien vahvistuminen ja kansainvälisten suhteiden militarisoituminen. Kaikki tämä uhkaa johtaa ihmiskunnan katastrofiin. Naton päätökset vuodesta 1991 lähtien ovat suurelta osin olleet vastuussa tästä maailmanlaajuisen vastakkainasettelun kehittymisestä. Viimeisin vaihe tässä poliittisessa prosessissa on niin sanottu Uusi Strateginen Konsepti, josta sovittiin edellisessä Naton valtionpäämiesten huippukokouksessa Madridissa vuonna 2022.

Uudessa Strategisessa Konseptissa vahvistetaan edelleen rooleja ja tehtäviä, jotka menevät paljon Naton alkuperäisiä "puolustuksellisia" tarkoituksia pidemmälle ja ottavat yksinomaan Yhdistyneiden kansakuntien vastuulle kuuluvia tehtäviä. Yhä globaalimmaksi käyvä Nato, joka toimii "lännen" vauraiden valtioiden etujen mukaisesti, on laajentanut toimintaansa Tyynellemerelle. Siinä pyritään pakottamaan "sivilisaatiomalli" kauas alkuperäisen sopimuksen euroatlanttisen alueen ulkopuolelle.

Uusi strateginen konsepti on täysin ristiriidassa “Helsingin hengen” kanssa, joka tähtää valtioiden väliseen rauhanomaiseen yhteistyöhön ja uhkailun tai voimankäytön torjumiseen. Tämä Naton hyökkäykseen valmistautuva uudelleenjärjestely on jyrkässä ristiriidassa monien jäsenvaltioiden perustuslaillisten periaatteiden kanssa. Se hyväksytään usein ilman kansallisten parlamenttien käsittelyä ja se on myös ristiriidassa niin monien Nato-maiden kansojen ilmeisenrauhantahdon kanssa. Vaikka monet ihmiset eri maissa kohtaavat vakavan elinkustannuskriisin, Nato vaatii hallituksia nostamaan sotilasmenoja jopa yli 2 prosentin BKT:sta, jotta ne vastaisivat meneillään olevaan kiihkeään aseistamiseen. Tähän liittyy usein lisääntyvä autoritaarisuus ja uusfasististen, nationalististen, muukalaisvihamielisten ja seksististen ideologioiden uusi nousu yhä militarisoituneemman kulttuurin kannustamana.

Viimeisin Naton valtionpäämiesten huippukokous pidettiin Vilnassa Liettuassa heinäkuussa 2023. Uutta strategista konseptia kehitettiin edelleen, mikä lisäsi maailman laajuista vaara ja vaatii sotilasmenojen lisäämistä edelleen. Tarkoitus on perustaa 1 miljardin euron suuruinen erityinen sijoitusrahasto sijoittamalla julkisia varoja start-up-yrityksiin ja teknologian uudistamiseen. Tämä kannustaa avoimesti tuomaan mukaan sotilaallisen tutkimuksen nuorten tieteelliseen koulutukseen.

Vilnan huippukokous edistää myös sukupuolinäkökulmaa kannustamalla muiden kuin miesten nousemista Naton huippuvirkoihin.

Rauhan naisina me hylkäämme Naton ja sen maailmankuvan. Se lietsoo epävakautta ja syventää kansainvälisiä konflikteja. Se on ristiriidassa maailmasta huolehtimisen periaatteemme kanssa – periaatteen, jota pyrimme vahvistamaan maailmanlaajuisesti.

Kolonialismin ja imperialismin aika on ohi. Aika, jolloin länsi vaati yksinapaista ylivaltaa ja "moraalista ylivaltaa", on ohi. Tänään toivotamme tervetulleeksi uuden moninapaisen maailmanjärjestyksen, joka perustuu yhteisiin päätöksiin, sosiaaliseen ja ekologiseen oikeudenmukaisuuteen, ja resurssien ja teknologian kuulumiseen kaikille. Tämän muutoksen on tapahduttava käyttämättä lainkaan sotilaallista voimaa. Näin me naiset sanoimme Madridin rauhanhuippukokouksessa viime vuonna. Vahvistimme tämän Naton huippukokouksessa Vilnassa vuonna 2023.

Mitä me haluamme?

Kun tapasimme Brysselissä, Naton päämajan kotipaikalla, viestimme oli:

• EI globaalille Natolle - EI militarisoituneemmille liittoutumille - EI sodalle kansainvälisten kiistojen ratkaisukeinona.

• Ei tieteellisen tutkimuksen militarisoinnille. Nuoremmalla sukupolvella on oikeus sekulaariin, ei-uskonnolliseen ja demokraattiseen koulutukseen, joka on saanut inspiraationsa kansojen ja valtioiden välisen rauhanomaisen rinnakkaiselon arvoista.

• Ei naisten osallistumiselle patriarkaatin sotasuunnitelmiin. Ei minkäänlaiselle "sukupuolinäkökulmalle" Natossa. Naisten ja muiden kuin miesten asettaminen huippurooleihin sotaa lietsovassa sotilasorganisaatiossa ei edistä tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja rauhan periaatteita, jotka ovat naisten vapaustaistelujen taustalla. Sen sijaan sanomme "kyllä" naisten osallistumiselle rauhanneuvotteluihin ja -prosesseihin kunnioittaen YK:n päätöslauselma 1325 periaatteita.

Kun siirrymme kohti seuraavaa Naton huippukokousta – heinäkuussa 2024 Washingtonissa – haluamme työskennellä yhdessä kaikkien niiden kanssa, jotka jakavat nämä tavoitteet kanssamme – puhumaan rauhan, elämän ja naisten vapautumisen puolesta.

Ulla Klötzer ja Lea Launokari / Naiset Rauhan puolesta Suomesta

Linkkejä:

https://womenagainstnato.org/

https://www.naisetrauhanpuolesta.org/

https://www.naisetrauhanpuolesta.org/kirjeita-presidentille-ministereille-kansanedustajille-ja-paatoimittajille/

https://sinikkatyynela.blogspot.com/2024/05/tana-aitienpaivana-haluan-kiittaa-ja.html/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti