sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Milloin Eurooppa ydinaseettomaksi

 

Tänään su. 26.9 vietetään YK:n kansainvälistä ydinaseiden täydellisen hävittämisen päivää.

Ydinaseet, ydinvoima ja ratkaisematon ydinjäteongelma on mittaluokaltaan ihmiskunnan suurin uhka. Ilmastomuutokset tulevat ja menevät, sivilisaatiot häviävät, mutta ydinjäte on ikuista.

Tähän sunnuntaipäivään valmistautui ennakkoon myös 800 rauhanaktivistia, jotka  varustautuivat Saksan vaaleihin  protestoimalla hyvissä ajoin Naton Fliegerhorstin lehtotukikohdassa ja vaativat Saksaa liittymään YK:n ydinaseiden kieltosopimukseen (TPNW), joka tuli voimaan 22.1.2021. Ydinaseet ovat nyt laittomia. Uuden liittohallituksen olisi vihdoin liityttävä sopimukseen.

Euroopan rauhanliike tekee yhteistyötä lopettaakseen Naton ydinohjelman, sanoi Angelika Claußen, IPPNW Europen puheenjohtaja. International Physicians for the Prevention of  Nuclear War (IPPNW), voitti Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1985 pyrkimyksistään korostaa ydinsodan lääketieteellisiä ja ympäristövaikutuksia.

Milloin Yhdysvaltojen ydinasetukikohdat historiaan Euroopasta ?

Büchelin lentotukikohta on Yhdysvaltojen viimeinen jäljellä oleva ydinasealue Saksassa (Pershing II ja risteilyohjukset otettiin käyttöön myös Saksassa 1980 -luvulla). Kuten Belgiassa, Alankomaissa, Italiassa ja Turkissa, nykyiset ydinpommit korvataan pian B61-12-ydinpommeilla, joilla on vaihteleva räjähdysteho ja parempi tarkkuus digitaalisen ohjausjärjestelmän ansiosta. Saksa on sitoutunut laajentamaan ja nykyaikaistamaan lentotukikohtaa, johon on varattu 256 miljoonaa euroa. Lisäksi on suunniteltu, että uusia hävittäjiä ostetaan näiden ydinpommien kuljettamiseen, mikä maksaa miljardeja. 
Samaan aikaan mielipidetutkimukset osoittavat, että suuri osa väestöstä haluaa ydinaseiden poistamista. Mikä taho päättää kansalaisten puolesta sodan globalisaatiosta ?

13080 Ydinasetta

Maailmassa on noin 13 080 ydinasetta. Riittävästi räjäyttämään tellus asteroideiksi ? 
Edelleen kilpavarusteluun on varattu miljardeja pitkän aikavälin suunnitelmissa ydinaseiden nykyaikaistamiseksi. Yli puolet maailman väestöstä asuu edelleen maissa, joissa on ydinaseita tai he ovat ydinaseliittojen jäseniä. Vaikka käyttöön otettujen ydinaseiden määrä on vähentynyt tuntuvasti kylmän sodan alkaessa, yksikään ydinase ei ole fyysisesti tuhoutunut sopimuksen nojalla. Lisäksi minkäänlaisia ydinaseriisuntaneuvotteluja ei ole käynnissä.
Büchelin kilometrin mittainen ihmisketju muistutti ydinaseriisunnan umpikujasta ja globaalista ydinaseterrorista. Miksei rauhanaktivistien ääni ei vieläkään kuulu poliittisessa päätöksenteossa Euroopassa? Kuka Suomessa muistuttaa ydinaseiden kieltosopimuksesta ennen miljardien hävittäjähankintoja? Milloin ydinaseiden kieltosopimus ratifioidaan Suomen osalta?
Presidentti Niinistö on toistuvasti muistuttanut, että voimaan voi vastata vain voimalla, mikä tarkoittaa EU:n yhteiseen puolustuskykyyn panostamista. Patriarkaatti kilistyttää sapeleita, kun naisilla on vielä tiukemmat vatimukset.

Emme koskaan anna periksi

Muistuttivat suomalaiset ”Naiset Atomivoimaa Vastaan –liike”, joka sai myös 7.11.2019 Helsingin Svenska Fredsvännerin rauhanpalkinnon. Jo vuonna 1986 Suomen naiset keräsivät  yli 60 000 nimeä ydinvoimasta vetäytymisen puolesta. Silloinen kauppa - ja teollisuusministeri Seppo Lindblom kommentoi: ”Menkää kotiin synnyttämään.” Pääministeri Kalevi Sorsa kieltäytyi ottamasta vastaan ihmisen korkuista kansiopinoa sanomalla: ”Se nyt ei vaan käy, että ne jätetään valtioneuvostoon.

Samana vuonna naiset tunkeutuivat Olkiluodon voimalan alueelle, mistä vuonna 1987 annettiin vain yksi tuomio. Helsingin Sanomat selitti, miksi alueelle tunkeutuneita ei tuomittu: ”Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus oli tapahtunut niin lähellä naisten järjestämää mielenosoitusta, ja heillä oli oikeus ja syy olla huolissaan siitä, mitä tapahtuu”.

Nyt Suomen hallituksessa on enemmistö nuoria naisia, jotka on kyykytetty sodan globalisatioon Natokumppanuuden ehdoilla. 

Ydinvoimalla suora yhteys ydinaseisiin

Venäläisen Rosatomin atomipommipannua on takellellen rakennettu jo vuosia Pyhäjoen Hanhikiveen. Rosatom on venäläinen ydinaseita suunnitteleva yhtiö. Rosatomin turvallisuusstandardit eivät ole kelvanneet säteilyturvakeskukselle. Kenelläkään ei ole rohkeutta viheltää peliä poikki. Selvää, että koko hanke pitäisi kiireesti torpata.

Eurajoella sijaiseva Teollisuuden voiman Baabelin torni, Olkiluto 3 on maailman suurin kolmannen sukupolven hengenvaarallinen pilotti, joka käyttää polttoaineena jälleenkäsiteltyä ydinpolttoainetta ja mm. ydinasemateriaalia. Mikään vakuutusyhtiö ei edes suostu arvioimaan korvauksia, jos paha ydinvoimalaonnettomuus tapahtuisi. Selvää, ettei käyttöönottolupaa saisi enää edes myöntää. Laitos yli 10 vuotta myöhässä maailman suurimmilla veronmaksajien riskeillä !?

Jokainen fissiovoimalaitos on pommimateriaalitehdas

Todellisessa  rauhantyössä yhdistyy ydinvoiman ja sodan vastaisuus.  Ydinenergian käyttöönotto mahdollistaa nopeasti atomipommin kehittämisen ja käytön, sekä kenen tahansa helposti valmistettavia ”likaisia pommeja”. Kaikissa ydinaseissa, mukaan lukien vetypommi, on fissiolataus.

Ydinjäte on transuraaneja, fissiotuotteita ja radioisotooppeja. Pommiin tarvitaan korkeasti rikastettua uraania. Transuraaneja pitäisi säilyttää 150 000–200 000 vuotta, fissiotuotteet hajoavat 100-200 vuodessa. Ei huolta, vaikka ydinjäteongelma on kokonaan ratkaisematta. Suomalainen Posivan Onkalo Eurajoella on pelkkä silmänkääntötemppu, koska kukaan, - ei kukaan, eikä koskaan voi taata tai varmistaa ydinjätteiden kuparikapseleiden ikuishautaa miljoonaksi vuodeksi.

Ydinvoima ydinaseineen on ydinasevaltioiden terroristinen sodanjulistus koko biosfäärille. 

EU-maat ovat jo nyt Kiinan tasolla varustelutoiminnassaan ja päihittävät siinä Venäjän. ICAN Finland -verkoston teettämästä mielipidekyselystä ilmenee, että 84 % suomalaisista kannattaa Suomen liittymistä YK:n ydinaseet kieltävään sopimukseen.

Kysymykseen ”Kannatatteko kaikkien ydinaseiden täydellistä kieltämistä?” vastasi myöntävästi 87 %. Nyt pitää vain saada eduskunta ja valtioneuvosto toimimaan kansan tahdon mukaisesti”.

 

 

Hyvää ydinaseiden täydellisen hävittämisen päivää !

 

 

Lisää aiheesta:


 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti