sunnuntai 13. lokakuuta 2024

Menestystä Nihon Hidankyolle - Nobelin rauhanpalkinto Nagasakista ja Hiroshimasta selviytyneille


Samaan aikaan kun Naton ja Suomen ydinsotaharjoitukset ilman eduskunnan päätöstä alkavat ma. 14.10. Euroopassa, muu maailma juhlii Japanin pientä kansalaisjärjestöä, joka vuosikymmenten sinnikkäällä työllään on vaatinut ydinaseiden lakkauttamista. Nobelin 2024 rauhanpalkinnon voitti japanilainen Nihon Hidankyo, Hiroshiman ja Nagasakin "Hibakusha" - eloonjääneiden kansalaisjärjestö.

Norjan Nobelkomitea, joka aikanaan menetti uskottavuutensa myöntäessään rauhanpalkinnon mm. Barac Obamalle, käänsi kelkkansa ja perusteli muuttunutta  kantaansa:"Hibakusha auttaa meitä ymmärtämään sanoin kuvaamatonta ja ajattelemaan käsittämätöntä ydinaseiden aiheuttamaa tuskaa ja kärsimystä.”

Nihon Hidankyon puheenjohtaja Terumi Takana oli syvästi liikuttunut, kun hän kertoi  uskovansa, että syy palkintoon on kansainvälisen tilanteen kärjistyminen: Venäjän ja Ukrainan sodan sekä Lähi-idän sodan myötä ydinaseiden käytön riski on kasvanut suuresti, ja minulla on henkilökohtaisesti aavistus, että ydinsota syttyy lähitulevaisuudessa."

Rauhanpalkinnosta tulee suuri voima vaatimaan maailmaa ydinaseiden poistamiseksi ja ikuisen rauhan saavuttamiseksi: "Ydinaseet pitää ehdottomasti lopettaa."

Ydinpommituksista selvinneellä Hibakushalla, jonka keski-ikä on yli 85 vuotta, on pitkät ja vakaat ponnistelut ydinvapaan maailman puolesta ja sen periksiantamattomuus on nyt tunnustettu rauhan takeeksi koko maailmassa.

Yhdysvaltojen Japanin suurlähettiläs Rahm Emanuel antoi myös täyden tukensa voittoisalle järjestölle: "Olen vaikuttunut suunnattomasti tapaamisistani atomipommista selviytyneiden ja heidän ihailtavasta omistautuneisuudestaan ​​maailman rakentamiseksi ilman ydinaseita. Ydinaseita ei saa koskaan käyttää uudelleen."

Japani oli ensimmäisten ydinpommitusten kohde

Japanin entinen pääministeri Fumio Kishida muistutti: "Maamme tehtävä ainoana ydinpommituksista kärsineen maana on jatkaa ponnisteluja "ydinaseettoman maailman" toteuttamiseksi."

Japanin hävisi toisen maailmansodan ja kärsii vieläkin liittoutuneiden ikuisesta ydinkirouksesta. Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommit olivat pakottaneet maan antautumaan, kun keisari Hirohito ilmoitti ensimmäisessä radiopuheessaan elokuun 1945 puolivälissä, että toinen maailmansota on päättynyt. 
Militarisoitunut Japani oli aloittanut sodan Yhdysvaltoja vastaan joulukuussa 1941 Pearl Harborin laivastotukikohtaan kohdistuneella yllätyshyökkäyksellä. Tyynenmeren saarilla käydyssä julmassa sodassa hyökkääjä oli jo jäänyt tappiolle, kun Yhdysvallat sinetöi sodan päätöksen ydinasein elokuun 1945 alkupäivinä.

Nujerrettu Japani miehitettiin Yhdysvaltojen tukikohdilla, samalla kun amerikkalaisten vaatimuksista alettiin rakentamaan ensimmäisiä ydinvoimaloita. Japani nousi Yhdysvaltojen vasallina talousihmeeksi, mutta sen ydinkirous pahenee entisestään. 

Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus 2011 jatkuu vielä vuosikymmeniä, samoin radioaktiivisten  jäähdytysvesien laskeminen Tyyneen valtamereen naapurivaltioiden vastustuksesta huolimatta. 
Kansainvälisellä atomienergiajärjestöllä IAEA:lla on salassapitovelvollisuus ydinvoiman ja ydinaseiden ympäristö- ja terveysvaikutuksista. Ydinaseet ja ydinvoima ovat siamilaiset kaksoset. Rauhanomaista ydinvoimaa ei ole, niin kauan kuin vuosimiljoonia jatkuva ydinjäteongelma on täysin ratkaisematta. 


Onnea ja menestystä Hibakushille! 
Hiroshiman ja Nagasakin selviytyjät inspiroivat niitä miljoonia rauhantekijöitä ja  periksiantamattomia  kansalaisjärjestöjä ympäri maailmaa, jotka tänäkin päivänä tekevät väsymätöntä työtä lisätäkseen tietoisuutta ydinaseiden ja atomivoiman katastrofaalisista vaikutuksista. 

Nyt on vihdoinkin aika herätä atomivoiman painajaisunesta ja ryhtyä ratkaisemaan valtavaa ydinjäteongelmaa, jolla on ikuinen saastevaikutus tuhota elämän perusedellytykset aikakaudella, jolla automatisoidut asejärjestelmät ja tekoälyyn perustuva sodankäynti kehittyvät kiihtyvällä vauhdilla.

Niin kauan kun on elämää – on vielä toivoa

Hibakushat ovat julkistaneet aseistariisuntapyyntönsä nyt koko maailmalle. Pyyntö ei ole vain historiallinen, se on samalla hätähuuto koko maailmalle ja etenkin Suomelle, jonka pieni ydinterroristinen valtiojohto on aloittamassa ydinsotaharjoitukset ilman eduskunnan päätöstä!?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti