Ukrainan sota keskellä Eurooppaa on herättänyt eurooppalaisten omatuntoa. Humanitaarista apua ja aseapua annetaan, mutta rauhantekijät on vaiennettu. EU, jonka piti olla rauhan liitto, on vaipunut sotapsykoosiin ja vaihtanut rauhantyön aseisiin. Myös Suomen ja Ruotsin mahdollinen liittyminen Natoon kärjistää Venäjän suhteita entisestään, kun Natoblokki on sitten piirittänyt Venäjän tukikohdillaan.
Sota merkitsee aina vuorovaikutuksen ja diplomatian täydellistä häviötä. Kun vihaan vastataan vihalla, aseet puhuvat. Ukrainan sotaan osallistuvat tahot ovat Venäjän lisäksi suurvaltoja; EU, Yhdysvallat, Ranska ja Iso-Britannia eivät ole tehneet pienintäkään elettä uskottavien rauhanneuvottelujen aloittamiseksi. Lännen aseviennillä pahennetaan sijaiskärsijäksi loukkoon jääneen Ukrainan kansan teurastamista. Presidentti Zelensky rukoilee ja painostaa länttä joka päivä antamaan lisää aseita ja samalla uhraa omaa kansaansa. Kuitenkin kansan näkökulmasta kaikkein tärkeintä ja kiireellisintä olisi konfliktin nopea ratkaisu. Missä on se taho, joka kantaa vastuun rauhanomaisista keinoista sodan ratkaisuksi, kun myös YK on pettänyt ja toimii enää Yhdysvaltojen käsikassarana?
Ukrainan sota olisi voitu estää, jos Eurooppa vielä priorisoisi demokraattiset ihmisoikeudet, sekä kaikkien osapuolten neuvotteluyhteyden. Venäjän ulkoministeri Lavrov esitti jo 28.1.1022 yksinkertaisen kysymyksen ETYJ-maille, (Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestö), johon myös Venäjä kuuluu, ja kysyi ”miten ymmärretään, että maa ei voi rakentaa turvallisuuttaan toisen maan turvallisuuden kustannuksella?” Entä miten Eurooppa kuittasi? Borell, EU:n edustajana vastasi, että "kaikilla mailla on lupa itse päättää omasta turvallisuudestaan." Bingo!?
Jos väkirikkaimman mantereen diplomatia, naapurin kuuntelu ja kunnioitus toimisi, on todennäköistä, että Venäjä ja muut ETYJ- maat neuvottelisivat nyt yhdessä ja kaikessa rauhassa Euroopan turvallisuudesta ottamalla huomioon kaikkien osapuolien näkökulmat. Vieläkään se ei ole liian myöhäistä, jos aloitetaan työ aselevon puolesta ja siirrytään neuvottelupöytiin.
Tiekartta rauhaan
YK:n ihmisoikeuksien julistus luotiin jo toisen maailmansodan jälkeen. Se velvoittaa kaikkia kansakuntia oikeudenmukaisuuteen ja toimimaan veljeyden hengessä. Kaikilla on nyt vastuu myös Ukrainan sodasta. Suomen natottamisella ja sotimalla ei Ukrainaan rauhaa rakenneta.
Yhdysvaltojen ja EU:n pitäisi katsoa peiliin. EU katseli toimettomana kahdeksan vuoden ajan Ukrainassa tapahtuvaa väkivaltaa aselepoa vaatimatta ja YK:n hyväksymän Minskin sopimuksen rikkomista, kun samaan aikaan Yhdysvallat ja sen läntiset aseveljet suorittivat Ukrainassa värivallankumousta. Korruptoitunut EU ei saa synninpäästöä sodasta keskellä Eurooppaa.
Euroopan turvatakuut
Usko ihmisyyteen ei vielä ole mennyt, vaikka eurooppalaiset hallituksemme ja kansainväliset oikeusnormit ovat jo pettäneet. Sinnikkäät kansalaisjärjestöt eivät anna koskaan periksi. Nämä ruohonjuuritason aktivistit kantavat valoa ja toivoa paremmasta maailmasta. Todelliset Rauhantekijät eivät lepää, vaikka valtamedia ei heitä noteeraa, eikä rauhantekijöiden ääni vielä kuulu. Siitä huolimatta yli 50 kansalaisjärjestöä on jo allekirjoittanut 10.4.2022 mennessä presidentti Sauli Niinistölle, sekä Suomen hallitukselle ja eduskunnalle aloitteen käsiteltäväksi ETYJIN HUIPPUKOKOUKSESSA VUONNA 2025:
”Maaliskuussa 2021 Te, herra presidentti, teitte merkittävän aloitteen uudesta ETYJ-huippukokouksen järjestämisestä vuonna 2025. Teitte myös kohteliaan tarjouksen huippukokouksen järjestämisestä Helsingissä 50 vuotta sitten pidetyn historiallisen huippukokouksen kunniaksi. Totesitte myös, että tarjouksenne on saanut tukea Washingtonista, Moskovasta ja Berliinistä.
Aloitettanne on myös tukenut yli 130 Pohjoismaiden ja Itämeren alueen kansalaisjärjestöjen edustajaa.
Ottaen huomioon tämän hetkisen äärimmäisen jännittyneen ja vaarallisen tilanteen, jonka koemme tämän päivän Ukrainassa ja USA:n/NATO:n/Euroopan ja Venäjän välisissä suhteissa, kiireellinen tarve uudelle ETYJ-huippukokoukselle on suurempi kuin koskaan.
Suomella – kuten myös Ruotsilla – on perinteisesti ollut vahva rooli rauhan, vuoropuhelun ja yhteisymmärryksen edistäjänä. Tämä rooli on säilytettävä ja vahvistettava. Kunnioitettujen liittoutumattomien valtioiden tarve välittäjinä on kiireellinen. Siksi toivomme vilpittömästi, että Suomi – eikä Ruotsi – tuota pettymystä niille ihmisille, jotka maailmanlaajuisesti yhdistyvät rauhan ja yhteisymmärryksen puolesta. Liittymällä Natoon, ennen kuin vuoden 1975 hengessä järjestettävän uuden Etyj-huippukokouksen tulos on selvä, olisi selvä pettymys kaikille.
Me xxx kansalaisjärjestöä kaikkialta Euroopasta ja ETYJn jäsenmaista kehotamme nyt Teitä, herra presidentti, tekemään kaikkenne täyttääksenne sitoumuksenne järjestää uusi Etyj-huippukokous vuonna 2025, huippukokous, jossa keskustellaan ja esitetään koko Euroopan todellinen turvallisuusohjelma, jossa kunnioitetaan myös Venäjän tarpeita ja toiveita.
Ihmiset, jotka työskentelevät rauhan ja planeettamme selviytymisen puolesta maailmanlaajuisen sosiaalisen epäoikeudenmukaisuuden, ilmastonmuutoksen ja ilmastoon liittyvien katastrofien lisääntymisen aikana, tarvitsevat poliittiselta eliitiltä voimakkaita signaaleja siitä, että pelkoihimme ja toiveisiimme suhtaudutaan vakavasti.
Eurooppa 25. huhtikuuta 2022
Ulla Klötzer – ullaklotzer@yahoo.com
Lea Launokari – lea.launokari@nettilinja.fi
Signatures as of 10.4.2022 – Deadline for signing 24.4.2022
INTERNATIONAL ORGANISATIONS: https://www.naisetrauhanpuolesta.org/etyjin-huippukokous-vuonna-2025/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti