”Monet ennustivat Naton laajentumisen johtavan sotaan. Nämä varoitukset jätettiin huomiotta”, kirjoittaa Ted Galen Carpenter, puolustus- ja ulkopolitiikan vanhempi tutkija The Guardianissa 28.2.2022, ottaessaan kantaa Naton laajentumiseen. Hän toteaa, että "Naton laajentuminen johtaisi tragediaan ja nyt maksamme hirvittävää hintaa Yhdysvaltojen ylimielisyydestä, kun Ukrainasta tehtiin Naton poliittinen ja sotilaallinen pelinappula."
Yhdysvaltojen realismiin ja pidättyväiseen ulkopolitiikkaan sitoutuneet analyytikot ovat varoittaneet jo yli neljännesvuosisadan ajan, että historian tehokkaimman sotilasliiton laajentaminen toista suurvaltaa vastaan ei pääty hyvin.
Tässä sitä ollaan: Ukraina on kylmän sodan tulikuuma pelinappula. Eurooppa on jo valinnut puolensa ja ikioman sotansa, kun se aseistaa Ukrainaa Yhdysvaltojen myötävaikutuksella. Kaikki suurvallat ovat sotarikollisia.
Kun Neuvostoliitto hajosi Carpenter pohti kirjassaan Beyond Nato: Staying Out of Europe's Wars Naton laajentumista entisisiin Varsovan liiton maihin Venäjän tarpeettomaksi provokaatioksi.
Naton laajentuminen herätti Venäjän agressiot
Jo ensimmäinen Naton laajentumisvaihe aiheutti Venäjän vastustusta ja vihaa. Muistelmissaan Clintonin ulkoministeri Madeleine Albright myöntää, että Venäjän presidentti Boris Jeltsin ja hänen maanmiehensä vastustivat voimakkaasti Naton laajentumista, koska he pitivät sitä strategiana käyttää hyväkseen Venäjän haavoittuvuutta ja siirtää Euroopan jakolinjaa itään jättämään Venäjä eristyksiin.
Monet
venäläiset näkevät Naton kylmän sodan jäännöksenä ja muistuttavat, että kun he
hajottivat oman Varsovan sotilasliittonsa, - miksi länsi ei lopettanut Natoa
samaan aikaan? Kyseessä olisi
traaginen virhe, koska kukaan ei uhkaillut ketään. Sensijaan
USA:n ja Naton johtajat etenivät uusilla laajentumiskierroksilla ja Baltian maiden
lisäyksellä. Nämä maat olivat olleet osa Venäjän valtakuntaa jo tsaarin aikana, kun
Nato asettui Venäjän Federaation rajoille.
EU:n rappio on musertava. EU on valinnut kolmannen maailmansodan omaksi tappiokseen. Yhdysvaltojen hegemonia ydinaseineen on jatkanut Venäjän punaisten varotusvalojen puhaltamista vuosi vuoden jälkeen.
Viimeinen niitti oli presidentti Obaman hallinnon ylimielinen sekaantuminen Ukrainan sisäpolitiikkaan 2013 ja 2014 Venäjä- myönteisen presidentin kukistamisessa. Tämä oli härski provokaatio, joka jätti vaaralliset jännitteet. Moskova vastasi valtaamalla Krimin ja uusi kylmä sota muuttui tulikuumaksi.
Olisiko Ukrainan kriisi voitu välttää?
Viime kuukausien tapahtumat olivat viimeinen mahdollisuus välttää kuuma sota Itä-Euroopassa. Putin vaati Natolta takeita useista turvallisuuskysymyksistä jo vuosia sitten. Erityisesti Kreml halusi sitovia takeita siitä, että liitto vähentää kasvavaa sotilaallista läsnäoloaan Itä-Euroopassa eikä koskaan tarjoa jäsenyyttä Ukrainalle. Moskova tuki näitä vaatimuksia massiivisella armeijan lisäämisellä Ukrainan rajoille. Mutta Bidenin taktiikka oli ja on ajaa Venäjä eristyksiin, vahvistaa Yhdysvaltojen strategisia etuja, heikentää Eurooppaa ja varsinkin Saksaa. Venäjän pakotteet iskevät Euroopan omaan nilkkaan ja hyödyntävät ainoastaan Yhdysvaltoja.
Mitä Suomi tekee?
Ukrainan tragedia on ollut ennustettavissa. Tarkkaavaiset analyytikot ovat varoittaneet Naton laajentumisen seurauksista vuosikausia ja johtavan väkivaltaiseen suhteiden rikkoutumiseen Moskovan kanssa.
Itsenäisyytensä ja puolueettomuutensa menettänyt Suomi on astunut Naton sotapropagandan liukumiinaan, ja valmis maksamaan Yhdysvaltojen ylimielisyydestä korkeamman hinnan kuin suurvaltojen pelinappulaksi joutunut Ukraina keskellä Euroopan diplomaattisia raunioita. Suomen ja Naton kanssa solmitussa isäntämaasopimuksessa ei ole edes ydinasevaraumaa.
Ihan oikein kirjoitettu. Viimeinen kappale olisi voinut jäädä pois...
VastaaPoista