Mielipide: Asukasdemokratian kivijalka kuntoon
Kun kivijalka on kunnossa ja katto ei vuoda, on asiat kunnossa, muistutti Aarno Airo, entinen Jyväskylän Vuokra-asuntojen toimitusjohtaja. Olin JVA:n hallituksessa, kun vuonna 1996 yhtiöön siirtyi lähes 3 000 vanhaa arava-asuntoa. Kaupunki tuloutti tuolloin tytäryhtiöstä miljoonansa.
Samalla toteutettiin vuokrantasaus, jolloin jo kertaalleen maksetut valtion takaamat arava-asunnot maksatettaisiin uudestaan jatkuvina vuokrien korotuksina. Vuokralaisista tuli kaupungin varallisuusmassaa kerryttäviä velkavankeja.
JVA on erittäin velkainen yhtiö. Kun arava- ja korkotukirahotteisten asuntojen käyttö- ja luovutusrasitteet poistuvat n. 40 vuodessa, velat muuttuvat saataviksi. Suurin kiitos kuuluu silloin yhtiön velkojen maksajille, vuokralaisille. Saavatko vuokralaiset hyvityksen vuokran alennuksina?
Eivät saa! Päinvastoin on odotettavissa, että myös vuokra-asunnot myydään eniten tarjoavalle velkaisen kaupungin talouden pelastamiseksi, niin kuin on jo moneen kertaan yritetty.
JVA:n yhtiöittäminen oli emämunaus. Yksikään puolue ei ole edes yrittänyt kiilata kapuloita rattaisiin kaupunkilaisten perustarpeilla keinottelun estämiseksi. Yhtiöittäminen varmistaa vain omistajan edun vuokralaisista välittämättä.
Yhtiöitä ei koske edes julkisuuslaki. Kuitenkin valtion takaamat arava-asunnot ovat yhteistä omaisuusmassaa ja kansallisvarallisuutta, jotka pitää säilyttää asukkaiden hallinnassa ja kunnallisessa omistuksessa.
Laki yhteishallinnosta vuokra-taloissa tuli voimaan 1991. Lain tarkoitus oli antaa asukkaille päätösvaltaa ja vaikutusmahdollisuuksia ja edistää mm. vuokratalojen kunnossapitoa ja hoitoa.
Laki on edelleen voimassa, vaikka siitä puuttuu sanktiot lain rikkomisesta. Vastuu lain valvonnasta kuuluu aluehallintovirastolle.
Laki yhteishallinnosta vuokrataloissa on asukasdemokratian kivijalka. Laissa on määritelty asukastoimikunnan tehtävät. Laki antaa toimikunnille paljon valtaa ja vastuuta.
Mutta entäpä, kun JVA:n kivijalka ei ole kunnossa ja sen hallinnon katto vuotaa?
JVA:n isännöinti on riittämätöntä, budjetti ylläpitävään kunnossapitoon on retuperällä ja nykyinen JVA:n asukasdemokratia-ohjeistus toimikunnille on yhteishallintolain vastainen.
Nykyisellä JVA:n ohjeistuksella toimikuntien ei tarvitse enää tehdä edes pöytäkirjoja, saatikka näyttää niitä muille asukkaille. Kuitenkin toimikuntien vastuulla on taloyhtiöiden satojen tuhansien eurojen vuokranmääritys ja oikeus valvoa ylläpitävää kunnossapitoa ja urakointeja.
Kaupungin omistajaohjauksen JVA:ssa varmistaa kaupungin nimittämä poliittinen nukkehallitus, jossa on muutama asukasedustaja. Selvää, ettei huonolla hoidolla olevien taloyhtiöiden asukkaiden ääni kuulu hallituksessa.
JVA:n hallitus tulisi valita sen omista vuokra-asujista. Vasta, kun yhtiön nykyisistä ”asiakkaista” tulee asukkaita; isäntiä taloissaan, jotka ottavat todella vastuun asukasdemokratian toteuttamisesta, on yhteishallintolaki voimassa ja asukasdemokratia kukoistaa.
On aika korjata JVA:n kivijalka ja laittaa katto kuntoon!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti