Energia – ja talouspolitiikasta eivät enää päätä kansat, valtiot tai poliitikot; vaan suuret, periaatteessa yksityisessä omistuksessa olevat monopoliyhtiöt ja ylikansallinen raha !
Kun uusien ydinvoimaloiden rakentamis- ja energiaratkaisuja tekevät nyt EMU: n turvin vain yksityiset jätit ja monopoliyrittäjät, on suunta selvä : ilman kokonaisnäkemystä, kansan tai poliittista ohjausta tuodaan eduskuntaan tyrkylle mm. yhä suurempia ydinvoimaloita liukuhihnalla valtamedian tukemana. Suomeen halutaan 3-5 uutta ydinvoimalaa, vaikka monien ydinvoimaloitten yhteisomistus on vastoin kilpailulainsäädäntöä. Huolimatta kansantalouden tilasta ja pahenevasta lamasta Fortuminkin asiakas pulittaa sähkölaskuissaan tuloja vaikka amerikkalaisille eläkemummoille. Itsenäisyyden menetyksen hinta on jo tähtitieteellinen Suomen kansantaloudelle !
Greenpeace julkaisi vuoden 2008 lopulla uuden Euroopan laajuisen energiamallin, joka linjaa keinot ilmastonmuutosta kiihdyttävien päästöjen vähentämiseen vähintään 30 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Raportin mukaan mm. sähkön tuotantoa uusiutuvalla energialla voidaan kasvattaa noin 900 terawattituntia eli noin 90 ydinvoimalan tuotannon verran vuoteen 2020 mennessä. Uusiutuvan energian lisäystäkin tärkeämpi toimi on energian käytön tehostaminen. Energiaa säästävä tekniikka ja toimintatavat voivat vähentää energian tarvetta EU:ssa 20 % verrattuna kehitykseen ilman toimia.
Greenpeace ei käsittele raportissaan globaalitalouden olemattomia poliittisia säätömekanismeja, mitkä ovat sen kestävän energiamallinnoksen toteutuksen este : - se, että todella kyettäisiin toimimaan järkevästi ja kokonaisvaltaisesti, tarkoittaa sitä, että olisi vihdoinkin varmistettava kansanvaltainen, kansainvälinen, MUTTA DEMOKRAATTINEN toimintaympäristö ja talousmalli kestävälle energialle ja koko yhteisölle. Ts. olisi ymmärrettävä nykyisen EU:n harjoittaman tuhoisan kapitalismin sisäänrakennettu aikapommi !
Kun Suomen poliittinen eliitti marssi aikoinaan EU:n eturintamassa, he nielaisivat hyvässä uskossa myös Lissabonin sopimuksen. Ainoatakaan virallista lausuntoa ei sen jälkeen ole kuultu edes EURATOM – sopimuksesta, joka määrittää EU:n päämääräksi ydinteollisuuden nopean rakentamisen. Samalla Euratom turvaa jokaiselle yhteisyritykselle ´oikeushenkilön´ aseman. Sopimuksen 52 artikla sosialisoi yhteisön alueella erityisesti kaikki halkeamiskelpoiset aineet, mm. ydinmateriaalin. Euratom takaa sen, että ylikansallisilla yhtiöillä, OIKEUSHENKILÖINÄ on subjektiiviset ja ensisijaiset demokraattiset oikeudet varsinaisiin kansalaisiin nähden Suomenkin uraanivarantojen ryöstökäyttöön! Täten maailman mahtavin kapitalistinen yhteisö kykenee sosialisoimaan koko yhteisön luonnonvarat, mm. uraanin omaan käyttöönsä tulevien sukupolvien ja maanomistajien kustannuksella.
EU- vallankaappaus kumosi Suomen perustuslain ja mahdollisti yksityisten suuryhtiöisen omistajien oikeudet. Tämä aikapommi tikittää nyt kansakunnan loputonta kurjistamista: - kun erityiset halkeamiskelpoiset aineet ovat yhteisön ensisijaista omaisuutta, olisi mielenkiintoista tietää miten yksityistä voittoa tavoittelevan monikansallisen ydinvoimayhtiön ja EU:n yhteisöllisyys on käytännössä yhdistettävissä muutoin kuin : Mulle voitot, sulle jätteet, niin kuin Suomelle on nyt käymässä ?
Korkea-aktiivisen ydinjätteen loppusijoitus on ratkaisematta kaikkialla maailmassa, ilman, että jätehuollon kustannuksia on sisällytetty hintaan !
Ilman kansanvaltaa, kansainvälistä ja demokraattista päätöksentekoa olemme nyt pahimmassa mahdollisessa pakkopaidassa oman eduskuntamme tuella !
Ilman demokraattisia oikeuksia ydinvoimasta ja ydinjätteen loppusijoituksesta on mahdoton äänestää ? Vai voiko ?
http://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitukset/ydinvoimasta-kansan%C3%A4%C3%A4nestys/367412
Ydinvoima kehittyy
Ksml 27.2.2009 00:01 --> -->
Sinikka Tyynelä kirjoitti (Ksml 19.2.) ydinenergiasta huolestuneena. Näkemystä ja perusteita olisi kuitenkin syytä hieman päivittää. Meitä oli nimittäin pari kaveria ydinvoimaäänestyksen aikaan jotka kävimme ahkeraa sähköpostikeskustelua parinkymmenen kansanedustajan kanssa, jotka tuskailivat ristiriitaisen informaation ristitulessa. Visiomme oli, että ydinjäte voidaan hyötykäyttää ja hävittää myöhemmin fuusioreaktorissa. Tämä aikaansa edellä ollut näkemys saa nyt vahvistusta.
Teksasin yliopistossa on tehty suunnitelma voimalasta, jossa toimisi sekä fissio eli raskaiden ydinten halkeaminen että fuusio eli keveitten atomiydinten yhdistäminen.
Laitos polttaisi jopa 99 prosenttia nykyisten ydinvoimaloiden polttoainejätteestä energiaksi. Kotschenreuther and Mahajan suunnittelevat voimalaa, jossa raskaita transuraaneja sisältävä ydinjäte sijoitetaan erityisvarustellun tokamak-fuusioreaktorin ympärille. Fuusioreaktorin tarvitsema lisäenergia otetaan juuri tästä korkea-aktiivisesta ydinjäteestä.
Tästä seuraa että aiemmin ennakoidut ydinjätteiden varastointimäärät ja kustannuksiin kerättävät maksut laskevat. Myös jätekapselin rakenne on kehiteltävä jälkikäyttöä varten, (esim. tiilimuoto tms). Ydinjätevälivarastot voisivat sijaita matalammalla ja suojarakenteiden ikätavoitekin voisi olla vaikkapa vain 200 vuotta. Sadan vuoden päästä kun ollaan jo kokemusta viisaampia. Kovalla hinnalla laskutettava arvotavara, ydinjätekapseli tehdään inaktiiviseksi energian tuotannossa ja tämä lisää tulojamme ja pudottaa varastoitavia loppujätemääriä aivan ratkaisevasti.
Uraania on luonnossa hajallaan monessa eri paikassa mikä aiheuttaa haitallista säteilyä. Vastuullinen keräily- ja kaivostoiminta valvottuine maisemointeineen parantaa vähitellen ympäristön laatua. Tässä onkin suomalaisille taitajille tärkeä maailmanlaajuisen yhteistyön, kriittisen valvonnan ja ympäristöosaamisen paikka.
Fuusiotutkijat ovat olleet kiinnostuneita tästä Super XDivertor -tekniikastaan. Tutkimus on julkaistu Fusion Engineering and Design -lehdessä tammikuussa (lähde: Tekniikka ja Talous).
Kalevi Lystimäki Ähtäri
http://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitukset/ydinvoima-kehittyy/372742